“Donosimo popis svih slobodnih zidara u Međimurju, za ostale treba čekati!”, “Uspjeh ‘Škole za život’: Tablet je nova pamet!”, “Stop nenamjenskom trošenju novca: Studentima vaučeri umjesto gotovine!”, neki su od naslova članaka u novom 22. broju humoristično-satiričkog lista Pikač, koji u Prelogu izlazi od 1939. godine.

Kao što piše u Pikaču, „glavnati i neodgovorni neurednik“ je Ivica Beti, (poli)grafički urednici Maja Kralj i Stjepan Naranđa, a za (re)dizajn je zaslužan Studio Vipro. (Iz)davač je Grad Prelog, a nažalost zbog aktualne situacije (odlično obrađene u Pikaču), promocije neće biti. Pokazalo se prošlih godina da se na takvim promocijama previše pojelo i popilo te je i to još jedna mjera štednje kojom će se Grad Prelog sigurno pohvaliti. Ako imate mjesto prebivališta na području Grada Preloga, Pikač možete potražiti od utorka, 31. ožujka, na nekoj od lokacija koje i dalje rade (dućani, kiosci, u kafićima Pikača nema).

S prošlogodišnjeg predstavljanja FOTO: Studio VIPRO

Najstariji satirični list

Glavnati i neodgovorni neurednik Ivica Beti o Pikaču kaže:

– Najstariji je to “živući” list te vrste u Hrvatskoj. Za njega se vežu mnoge peripetije. Na primjer, bio je zabranjivan u vrijeme komunizma jer se nije svidio ondašnjoj vlasti, a današnja ga vlast financira. U Pikaču su posljednjih godina objavljivali Pajo Kanižaj i Oto Reisinger, koji su se i pojavili na promociji u Prelogu 2014., zatim Splićanin Davor Štambuk koji je bio gost karikaturist 2015… Nemjerljiv je doprinos Ivana Haramije Hansa. Nažalost, svi su danas pokojni. U Pikaču je crkvene viceve objavljivao prof. dr. Juraj Kolarić. Uredništvo se, inače, lokalpatriotski najviše ponosi upravo domaćim snagama kao što je naš vrhunski karikaturist Damir Novak, koji nas povezuje s Hrvatskim društvom karikaturista. Damiru kapa dolje i palac gore. Tako svake godine imamo kremu svjetske karikature. U novom broju objavili smo više od 50 karikatura, a uz domaće, radove su nam poslali i umjetnici iz Austrije, Irana, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Češke, Indonezije…

I dok s karikaturama nemamo problema, s tekstovima je već teže. U ovom, 22. broju, imamo sedmero autora iz Međimurja i Zagreba, no bilo bi lijepo da ih je više. Pozivamo svake godine ljude da šalju dobrovoljne priloge u obliku tekstova, ali nije baš neki odaziv. Problem je možda to što se radi pro bono, za slavu. Ni tekstovi, a ni karikature, se ne plaćaju, tako da sve ovisi o dobroj volji autora. Pikača ne bi bilo bez Grada Preloga, koji pokriva troškove izrade i tiska. Mislim da je to jedinstven slučaj da jedinica lokalne samouprave financira publikaciju u kojoj se i sama često nađe na tapeti. Fešta demokracije!

 

Nagradna igra

Zahvala gradonačelniku Ljubomiru Kolareku koji list ne vidi sve dok mu gotov, svjež i topao, ne dođe u ruke ravno iz tiskare, tako da o cenzuri nema ni govora. List se dijeli besplatno po kioscima i trgovinama (ugostiteljski objekti su zbog korone ovaj put izuzeti, ali ostavili smo i za njih određenu količinu), a tiskan je u 2000 primjeraka. Trudimo se zabaviti čitatelje jer kako je govorio Hans, “smijeh je najbolji lijek, samo što se njegova proizvodnja baš ne isplati”. Trudimo se i nagrađivati. Ove godine imamo najveću nagradnu igru ikad, darujemo POS-ov stan od 70 kvadrata, a nagradno pitanje glasi: “Koliko će keramičkih pločica biti postavljeno u kupaonici POS-ova stana od 70 kvadrata okrenutog u smjeru sjeveroistoka?”

Obrađujemo razne teme iz Preloga, Međimurje i cijele Hrvatske. Otkrivamo način na koji će Preložani napokon dobiti obilaznicu. Pokreće se, naime, ponovno ORA, omladinska radna akcija, pomoću koje su nekad izgrađene pruge Brčko – Banovići i Šamac – Sarajevo, tuneli i ceste… Jedan domaći glazbenik već sklada himnu koja ide ovako: “Ajmo deca prim’te se krampa i lopate, ak’ se nate sami zbrali, nikaj meli nate. Jedan, dva, opcaca…” Donosimo i tekst o tome kako će izgledati sigurnosna provjera državnih dužnosnika. Imamo i razne sociološke studije poput one o mamama vučicama i mamama mišicama. I tako, za svakog ponešto, za nikoga sve. I da, na dnu naslovnice Pikača stoji važna napomena: “Molimo vas da ne koristite listove Pikača umjesto WC papira, kolika god nestašica bila. Zbog oštrih tekstova moguće su, naime, guzne boli”. Za one duševne već će se, ako nekog baš zasvrbi na duši, sudovi pobrinuti.

Kolačima do Pikača

Ako niste iz Preloga i ne možete dobiti propusnicu za Prelog zbog ovog razloga, javite se u Upravu Grada Preloga, recite svoju adresu i Pikač stiže do vas. Kolačima ćete uzvratiti nakon prolaska epidemije koronavirusa. Web izdanje skinite na stranicama Grada Preloga!

Zadovoljan je i gradonačelnik Kolarek: – Ajde da se i z mene jemput na leto napravijo norca!“ – kaže popularni Ljubo. Nabavite Pikač, jedini list koji će vas u ova vremena nasmijati!

Komentari

Komentara