Povežite se s nama

Život i društvo

“Bog će se roditi tamo gdje ima potrebe za njim, gdje se prepoznajemo grešnima”

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je svetu misu polnoćku kojom je započelo slavlje svetkovine Božića.

U zajedništvu s biskupom Radošem suslavili su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici središnjih biskupijskih ustanova, objavila je Varaždinska biskupija.

U svojoj je homiliji okupljenim vjernicima koji su ispunili varaždinsku katedralu biskup Radoš govorio o događaju božićne noći, o utjelovljenju Boga koji se rađa uzimajući tijelo do žene Djevice Marije iz Nazareta i tako se zauvijek vezao s nama ljudima.

Ako je Bog sišao na zemlju, rodio se kao čovjek ta vijest ne može ostaviti ravnodušnog ni jednog čovjeka. Ovim događajem sve se mijenja. Ovaj događaj životno pogađa svakog čovjeka pojedinačno, ali i čitavu ljudsku zajednicu, rekao je biskup Radoš i nastavio promišljati o mjestu Isusova rođenja.

Prikladno mjesto Isusova rođenja, rođenja Boga u ljudskom tijelu, moglo je biti hram kao sveto mjesto, Dom Gospodnji. Dolazak Mesije najavljen je i kao dolazak novoga kralja te je Isus mogao biti rođen u kraljevom, Herodovom dvoru, ali za Njega nije bilo mjesta ni u svratištu. Mjesta su bila zauzeta, a oni koji su uhvatili mjesto nisu se osvrtali na ženu s trbuhom do zuba koja treba roditi. Isus se rodio u štali, u jaslama.

Hram, palača, svratište, jaslice nisu geografski pojmovi, pojasnio je biskup već oni simboliziraju „prostore naše duše“. Svojim rođenjem u štali Isus šalje jasnu poruku. Ne rađa se u hramu, u srcu onih koji žive u sjeni svetoga, koji vjeruju da svojom vjerskom praksom i obredima imaju zajamčeno spasenje. Isus se ne rađa ni u kraljevskom dvoru, ne rađa se u srcima onih koji dominiraju nad drugima koji političku, ekonomsku, vojnu moć drže božanstvom. Ni u gostinjcu nema mjesta za Isusa. Gostinjac je slika čovjeka koji gleda samo na sebe, koji nema potrebe za drugim, kojeg ne zanimaju oni vani; nek se sami snađu i nose svoj teret.

Isus se rađa u jaslama, u štali, u srcima onih koji se sebe prepoznali kao grešne ljude, potrebne spasenja.

Sve nam ovo govori kako će se Bog roditi tamo gdje ima potrebe za njim, gdje se prepoznajemo grešnima i u toj grešnosti vapimo: „Dođi Gospodine i spasi nas“.

Božić nam otkriva kako je Bog čuo čovjekov vapaj i u Isusu pruža ruku čovjeku i čovječanstvu. Papa Benedikt XVI. govorio je i ponoru živog pijeska grijeha iz kojeg čovjeka može podignuti samo Spasitelj koji ga podiže na čvrstu stijenu svoje Istine i Ljubavi.

Nadalje je biskup Radoš govorio kada i zašto je čovjek počeo propadati u ponor živog pijeska grijeha. To se dogodilo kada je čovjek napustio čvrsti put hoda s Bogom, kada je postao samodostatan, uzeo si za pravo da odlučuje što je dobro, a što zlo, otkada se ponaša kao gospodar života i smrti. Kako izaći iz živog pijeska grijeha, zapitao se biskup u nastavku te rekao kako moramo učiniti kao pastiri koji čuvši pjesmu anđela i vijest o Isusovom rođenju odmah polaze vidjeti Obećanog Mesiju. Pastiri nam poručuju kako Bog i naše spasenje mora imati prednost ispred naših svakodnevnih poslova, obaveza, odmora, sve može čekati.

Pastiri imaju unutarnju slobodu staviti Boga na prvo mjesto, u prvi plan, a sve drugo staviti iza Njega. Pastiri su spremni pustiti Ga da uđe u njihov, da im donese spasenje, da osjete mir u duši, da osjete radost života, sreću koja je neprolazna.
Pastiri nisu samo likovi, oni nam pokazuju vjernički stav, vjerničko ponašanje, putokaz prema Betlehemu, prema Bogu. Oni nam pokazuju kako, kojim putem Bog večeras dolazi u naš život.

„Draga braćo i sestre, ostavimo svoje hramove, svoje dvorce, svratišta i otvorimo jaslice, štalicu, otvorimo grešno, slabo srce. Bog će se u njemu roditi! Na dobro, na spasenje nam došlo Božje porođenje! Sretan Božić!“, poručio je i poželio okupljenim biskup Radoš na kraju svoje homilije.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje