Povežite se s nama

Život i društvo

Bogat je program manifestacije „Proljeće u Varaždinu“, a traje sve do 31. svibnja

Objavljeno:

- dana

Na prvi dan proljeća, u ponedjeljak 20. ožujka, konferencijom za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, u palači Patačić, najavljen je bogat program manifestacija pod zajedničkim nazivom „Proljeće u Varaždinu“ koja traje od 21. ožujka do 31. svibnja.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj najavio je ovu manifestaciju: “Budući da popriličan broj naših sugrađana ne zna što nas sve čeka ovog proljeća, odlučili smo putem medija najaviti sve događaje u ožujku, travnju i svibnju. Postoje određene kritike da se ništa ne događa, pa ova konferencija demantira takve kritičare.” Iz programa je izdvojio nekoliko događaja. Već sutra, na Međunarodni dan šuma posadit će se drvored lipa u Biškupcu, a već u srijedu na Svjetski dan voda postavit će se dvije nove slavine za vodu na igralištu u Istarskoj i na Banfici. Gradonačelnik je pozvao građane u kazalište 30. ožujka kada će Zaklada solidarnosti Grada Varaždina imati humanitarni. Već 1. travnja, najavio je gradonačelnik, održat će se Obrtnički ulični sajam sa četrdesetak izlagača na Korzu i na Franjevačkom trgu. Gradonačelnik je najavio i tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na izletištu Drava, a od sportskih događaja istaknuo je humanitarnu utrku Grada Varaždina te Olimpijski festival dječjih vrtića te skakački miting na Korzu „Varaždin jump“ 31. svibnja.

Direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth napomenule je da turistička zajednica tijekom godine prikuplja i objedinjuje različite informacije o manifestacijama u gradu. Cilj je da građani Varaždina i posjetitelji na jednom mjestu u svakom trenu mogu pronaći što se sve nudi u Varaždinu. U zajedničkom programu pod nazivom „Proljeće u Varaždinu“ tako se našlo pedesetak različitih događanja do 31. svibnja. Jelena Toth izdvojila je tek nekoliko od njih, predstavljanje knjige Anđe Marić „Maja revolucija u 365 dana“ u knjižnici, 24. ožujka festival Djeca pjevaju u dvorani Graberje, manifestacije u Muzeju anđela koji će u svibnju obilježiti 12 godina rada. Najavila je i koncert Dražena Zečića 9. travnja i predstavljanje instalacije Bučino ulje 14. travnja. Dan planeta Zemlja obilježit će se 22. travnja, 13. svibnja u Muzeju vatrogastva izložba o zaštiti šuma te 19. i 20. svibnja Gospodarski sajam. Sve te informacije bit će dostupne na web stranicama grada i turističke zajednice, tiskat će se i poseban letak.

Intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, direktorica Parkova Jelena Sekelj, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik te direktor Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini iznijeli su tada pojedinosti programa i manifestacija koje njihove institucije pripremaju u sklopu manifestacije „Proljeće u Varaždinu“. Konferenciji je bio nazočni zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Kompletan program nađite OVDJE.

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje