U Lepoglavi će se od 13. do 15. rujna održati 23. Međunarodni festival čipke. Festival će ove godine uz brojne hrvatske okupiti izlagače iz još 16 zemalja.

Partner ovogodišnjeg Festivala je Kraljevina Španjolska, a tema mu je „bajkovita kraljevska čipka“. Posebnosti ovogodišnjeg program bit će veliki mimohod kroz Lepoglavu, u kojem će sudjelovali limena glazba, puhački orkestar, brojna kulturno-umjetnička društva i svi sudionici Festivala. Ujedno će biti obilježeni i Dani europske baštine 2019. godine.

Podsjetimo, ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani ovim festivalom od 1997. na međunarodnoj razini promoviraju vrijednost čipke kao iznimnog hrvatskog etnografskog blaga, kojeg će posjetitelji i ove godine moći upoznati kroz brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i popratna kulturno-zabavna događanja. Festival se održava pod visokim pokroviteljskom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, dok je ovogodišnja zemlja partner Kraljevina Španjolska.

– Ovo je najveći čipkarski festival u Hrvatskoj pa i Europi. Time Lepoglava ima budućnost na svjetskoj razini. Siguran sam da će svi posjetitelji uživati u lepoglavskoj čipki, ali i bogatom sajmenom programu kroz koji čuvamo našu tradiciju. Pozivam sve da posjete Međunarodni festival čipke – rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Iako će radionice i predavanja na Festivalu trajati tijekom cijelog petka, 13. rujna, svečano otvorenje je u Lepoglavi, na terasi restorana Ivančica, u 19 sati, a priprema se i prekrasan vatromet.

Domaće čipkarice

Zadruga lepoglavske čipke za ovogodišnji Festival spojila je tradicionalno i moderno.

– Slijedeći temu prikazat ćemo tradicionalnu čipku iz opusa Danice Bresler koja će biti izložena u Domu kulture, u galeriji. Dio u samostanu je također podijeljen u dva dijela. Na proljeće smo sudjelovali na izložbi „Čarolija čipke“ u Bjelovaru i od njih smo posudili dokumentarni dio povijesti čipke u svijetu, koji će biti izložen u samostanu. Uz to će biti izložena i keramika s motivima lepoglavske čipke. Dali smo napraviti i replike povijesnih kostima s lepoglavskom čipkom. U drugom smo prostoru pripremili ponešto futuristički pristup čipki. Na haljine napravljenim od žice bit će ukomponirani motivi lepoglavske čipke. Prvi put smo pripremili simbiozu lepoglavske čipke i samoborskog kraluša – objasnila je Karmen Šoštarić, ispred Zadruge.

Komentari

Komentara

loading...