Povežite se s nama

Život i društvo

Bogat program: Film, radionice i izložba u Muzeju hrvatskog vatrogastva povodom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Muzej hrvatskog vatrogastva u Ulici baruna Trenka 44, Varaždin pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak, 28. siječnja 2022. godine.

Program počinje u Kinu Gaj projekcijom dokumentarnog filma „Zovi 193“ redateljice Marijane Podgorelec, snimljenog u produkciji Hrvatske radiotelevizije povodom 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice.

U sklopu manifestacije planirano je predstavljanje izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice: monografije „145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice“ i edukativne knjižice za djecu „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“.

Za najmlađe je planirana radionica koja će ih na zabavan način upoznati s vatrogastvom, a za sve one koji nisu još bili u mogućnosti posjetiti Muzej hrvatskog vatrogastva, s njegovim će se postavom moći upoznati putem virtualne šetnje po Muzeju.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorice Marijane Podgorelec.

Fotografije su nastale tijekom snimanja dokumentarnog filma i pružaju uvid u vatrogasnu djelatnost te njene različite segmente snimane na brojnim lokacijama u Hrvatskoj.

Raspored događanja:

16:30 – 17:30 Pretpremijera filma „Zovi 193“, Kino Gaj, Ljudevita Gaja 1

16:30 – 21:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44

18:00 – 18:45 Dječja radionica „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“, Dvorana CTIF, Trenkova 44

19:00 – 19:45 Predstavljanje izdanja HVZ-a, Dvorana CTIF, Trenkova 44

19:45 – 19:55 Predstavljanje virtualne šetnje po Muzeju hrvatskog vatrogastva, Dvorana CTIF, Trenkova 44

20:00 Otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorica: Marijana Podgorelec, Izložbena dvorana Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44

Zbog ograničenog broja mjesta na projekciji filma (70) te na radionicama i predstavljanju izdanja (25), molimo da svoj dolazak potvrdite do srijede 26. siječnja 2022. na e-mail: [email protected]

Za informacije o programu u Noći muzeja, pratite mrežne stranice Hrvatske vatrogasne zajednice i Muzeja hrvatskog vatrogastva te društvene mreže.

Napomena: Muzej je moguće posjetiti uz predočenje COVID potvrde. Molimo sve posjetitelje da se prilikom boravka u Muzeju pridržavaju epidemioloških mjera.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, [email protected], 091/112-0013

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje