Povežite se s nama

Život i društvo

Bogat program: Film, radionice i izložba u Muzeju hrvatskog vatrogastva povodom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Muzej hrvatskog vatrogastva u Ulici baruna Trenka 44, Varaždin pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak, 28. siječnja 2022. godine.

Program počinje u Kinu Gaj projekcijom dokumentarnog filma „Zovi 193“ redateljice Marijane Podgorelec, snimljenog u produkciji Hrvatske radiotelevizije povodom 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice.

U sklopu manifestacije planirano je predstavljanje izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice: monografije „145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice“ i edukativne knjižice za djecu „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“.

Za najmlađe je planirana radionica koja će ih na zabavan način upoznati s vatrogastvom, a za sve one koji nisu još bili u mogućnosti posjetiti Muzej hrvatskog vatrogastva, s njegovim će se postavom moći upoznati putem virtualne šetnje po Muzeju.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorice Marijane Podgorelec.

Fotografije su nastale tijekom snimanja dokumentarnog filma i pružaju uvid u vatrogasnu djelatnost te njene različite segmente snimane na brojnim lokacijama u Hrvatskoj.

Raspored događanja:

16:30 – 17:30 Pretpremijera filma „Zovi 193“, Kino Gaj, Ljudevita Gaja 1

16:30 – 21:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44

18:00 – 18:45 Dječja radionica „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“, Dvorana CTIF, Trenkova 44

19:00 – 19:45 Predstavljanje izdanja HVZ-a, Dvorana CTIF, Trenkova 44

19:45 – 19:55 Predstavljanje virtualne šetnje po Muzeju hrvatskog vatrogastva, Dvorana CTIF, Trenkova 44

20:00 Otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorica: Marijana Podgorelec, Izložbena dvorana Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44

Zbog ograničenog broja mjesta na projekciji filma (70) te na radionicama i predstavljanju izdanja (25), molimo da svoj dolazak potvrdite do srijede 26. siječnja 2022. na e-mail: [email protected]

Za informacije o programu u Noći muzeja, pratite mrežne stranice Hrvatske vatrogasne zajednice i Muzeja hrvatskog vatrogastva te društvene mreže.

Napomena: Muzej je moguće posjetiti uz predočenje COVID potvrde. Molimo sve posjetitelje da se prilikom boravka u Muzeju pridržavaju epidemioloških mjera.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, [email protected], 091/112-0013

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje