Povežite se s nama

Događanja

Bogat program: Od folkloraša, srakarskog gulaša, do Magazina i Pejakovića

Objavljeno:

- dana

ZAPOČELI “DANI MIHOLJA” U SRAČINCU

Predstavljanjem zbirke pjesama “Dvije duše” Snežane Liber u srijedu su započeli Dani Miholja 2013. u Sračincu.

Promocija zbirke pjesama, koja je podijeljena u dvije tematske cjeline, održana je pred nekoliko stotina zainteresiranih mještana Sračinca, Svibovca Podravskog i drugih gostiju.

– Moja je zbirka nastala zbog mojih osjećaja, u meni se skrivaju dvije duše, ona ranjena i ona normalna. Ranjena se pojavila kada me je shrvala teška bolest. Jedne se noći bolest, najveći neprijatelj svakog čovjeka, pojavila i na mojim vratima. Dok sam bila u bolnici, jedini mi je cilj bio da se vratim u svoj Sračinec, svojoj obitelji. Dok sam ležala u bolesničkom krevetu, stihovi su samo navirali. Kada su me došle obići, sestre u bolnici našle su oko mene ispisane papire, koje su mi one posudile. Tako je nastala moja zbirka – istaknula je autorica Liber.

Bogat program danas i za vikend

Pjesme su napisane najvećim dijelom kajkavskim narječjem, specifičnom varijantom kojom se govori u Sračincu, a neke su napisane i na štokavskom standardu. Na predstavljanju su izvedene neke od pjesama iz zbirke, a jedna je i uglazbljena.

Dani Miholja 2013. nastavljeni su jučer dječjim danom nastupom polaznika vrtića Bambi i učenika OŠ Sračinec. Glavnina događanja održavat će se danas i tijekom vikenda, a iz bogatog programa izdvajamo svečano otvorenje novouređene svlačionice NK “Podravac” u Svibovcu Podravskom danas u 17 sati i već tradicionalnu svečanu sjednicu Općinskog vijeća koja počinje u 18 sati. Večer je rezervirana za zabavni program, pa sve mještane Općine Sračinec i njihove goste danas očekuje koncert grupe Magazin koji počinje u 20 sati pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec.

Subota prijepodne rezervirana je za sport, pa će se tako održati otvoreni teniski turnir “Kup Općine Sračinec” i sportsko druženje branitelja, a u 16.30 započinje prvenstvena nogometna utakmica I. ŽNL Varaždin između seniorskih selekcija NK Sračinec i NK Nedeljanec.

Posebno atraktivan bit će defile folklornih društava ulicama Sračinca koji počinje u subotu u 17 sati.

Središnje subotnje događanje je defile folklornih društava kroz Sračinec koji počinje u 17 sati. Povorka će se kretati od OŠ Sračinec do Doma kulture, a uz folkloraše u povorci će sudjelovati varaždinske mažoretkinje i konjske zaprege Udruge “Konj, moj prijatelj”, limena glazba KUD-a Hrvatskih željeznica i srakarski kuburaši, što će biti vrlo atraktivno. U 19 sati počinje Međunarodna smotra folklora uz nastup folklornih društava iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, BiH i Hrvatske te članova KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog i KUD-a Zavičaj iz Sračinca. Od 21 sati mještani će se zabavljati uz nadaleko poznatog Zlatka Pejakovića.

Nedjelja prijepodne bit će u znaku Placa na gmajni uz prezentaciju starih zanata i obrta, degustacije i izložbe radova i rukotvorina ispred Doma kulture u Sračincu. U 10 sati započinje kuhanje poznatog srakarskog gulaša kojeg će pripremati 15 profesionalnih kuhara s područja Općine Sračinec pod stručnim vodstvom kuhara Damira Crlenija i Anđelka Levanića. Podljela gulaša počinje u 13 sati, a bit će podijeljeno 1500 porcija.

Važno je napomenuti da su sva događanja, uključujući i koncerte Magazina i Pejakovića, besplatna.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje