Povežite se s nama

Život i društvo

Za Dječji tjedan na Starome gradu dječji performans, a igrat će se i tradicijske igre

Objavljeno:

- dana

Bogat program

Varaždinci će i ove godine već tradicionalno prvog „punog“ tjedna u listopadu, točnije od 2. do 8. listopada obilježiti Dječji tjedan pod sloganom „Ljubav djeci prije svega“.

Program Dječjeg tjedna, u kojem se pažnja stavlja na djecu, i djelovanje Dječjeg foruma za prava djeteta predstavili su predsjednik Društva „Naša Djeca“ Damir Tomičić, zamjenik ravnateljice DND-a Krešimir Plantak i osnivačica Dječjeg foruma Dubravka Novak.

Osim obilježavanja Dječjeg tjedna, obilježava se i 25. godina od osnutka prvog Dječjeg foruma u Hrvatskoj koji je osnovan upravo u Varaždinu.

– Dječji forumi se bave dječjim pravima i zalažu se za ostvarivanje njihovih prava u kvartovima, vrtićima, školama, gradovima, ali i na državnoj razini – objasnila je Dubravka Novak te dodala da je područje djelatnosti Dječjih foruma i zalaganje za slabije, za socijalnu uključenost, za pravo na dostupnost informacija i iznošenje mišljenja, empatija, poticanje tolerantnosti i uvažavanje raznolikosti.

Posebno je veseli, ističe, što među „forumašima“ ima i odraslih ljudi, studenata i onih koji su aktivni u građanskim inicijativama, mirovnim studijima i studijima ženskih prava, GONG-u i raznim ministarstvima, odnosno ljudi koji se bore za ostvarenje „nečega“, što današnjem društvu jako nedostaje.

– U ovome tjednu ćemo puno raditi jer je ovo dobra prilika da se za nas dobro čuje. Aktivnosti će biti u smjeru „uključenosti“ – susretima s učenicima Centra „Tomislav Špoljar“, povezat ćemo holokaust Roma s holokaustom Židova u sklopu izložbe „Miranda – holokaust Roma“ te ćemo se fokusirati ne samo na dječja, nego i na ljudska prava – navela je Dubravka Novak.

Osim aktivnosti Dječjeg foruma i otvorenja Dječjeg tjedna na varaždinskom Korzu u ponedjeljak, 2. listopada u 11 sati, održat će se brojne aktivnost za varaždinske školarce i djecu iz varaždinskih vrtića.

– Jedna od glavnih aktivnosti jest dovođenje djece iz varaždinskih vrtića na Stari grad gdje u četvrtak, 5. listopada u 10 sati, će održati preformans „Varaždinska dječja mandala“. Školarce ćemo probati vratiti u našu prošlost i djetinjstvo tako da ćemo ih naučiti kako su se djeca nekad igrala, pa smo za njih pripremili niz tradicijskih igara – rekao je zamjenik ravnateljice DND-a Krešimir Plantak.

U aktivnosti Dječjeg tjedna uključeni su i volonteri koji će odlaziti djeci u varaždinsku bolnicu kako bi upotpunili vrijeme koje provode bez roditelja.

Pripremljene su i aktivnosti za roditelje, objašnjava Plantak, koje uključuju besplatno predavanje „Suvremeno djetinjstvo – prilike i izazovi“ koje će se održati u petak, 6. listopada u prostorijama DND-a Varaždin.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje