Povežite se s nama

Međimurje

Bogata tradicija i kultura nacionalnih manjina

Objavljeno:

- dana

MULTIKULTURA

Varaždinski Korzo u subotu je bio pozornica multikulturalne scene Varaždinske županije. Svoju kulturu i tradiciju su prvog Dana nacionalnih manjina, održanog u sklopu Svjetskog dana kulturne raznolikosti, predstavile albanska, bošnjačka, češka, makedonska, romska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska i ukrajinska manjina.

Bila je tu zanimljiva gastronomska ponuda specifična za nacionalne kuhinje svake od manjina, narodne pjesme i ples, rukotvorine i knjige. Tako su se, uz zabavni, manjine predstavile i edukativnim programom. Najbolji recept za suživot uz njegovanje i vlastite tradicije rekla nam je predstavnica slovenske nacionalne manjine Jana Vrček, koja već 16 godina živi na varaždinskoj adresi. 

– Doneseš nešto svoje i uzmeš nešto od domaćina. 
Jednako misli i Bošnjak Nusret. 

– Logično je da ćeš se prilagoditi kulturi u koju si došao, a koja će ti,zauzvrat, pak, nesmetano, omogućiti njegovanje vlastitih običaja i tradicije.
Za sve  koji su željeli malo dublje zaviriti u život pripadnika nekih manjina u podne su otovrena vrata Medžlisa islamske zajednice, pravoslavne crkve sv. Đorđa i Vijeća srpske nacionalne manjine.Cjelodnevi program na trgu ispred varaždinske Gradske vijećnice završio je velikim, besplatnim koncertom u HNK Varaždin. 

Uz lokalne predstavnike, KUD Zavičaj iz Sračinca i Varaždinskog folklornog ansambla, nastupilo je Makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” iz Osijeka, Slovački KUD “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavaca, Ansambl “Bosana” iz Zagreba, Češka beseda Ljudevit Selo iz Daruvara, Ženski vokalni ansambl “SiDone” iz Kutine i Društvo izvornog folklora “Zavičaj”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje