Povežite se s nama

Kultura

Bogati program ovogodišnjeg čipkarskog festivala počeo okruglim stolom

Objavljeno:

- dana

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke u petak, 10. rujna, započeo je ovogodišnji, jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

U tri festivalska dana posjetitelji ovoga festivala imat će prigodu u pavlinskom samostanu i TKIC-u vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske čipke, ali i čipke iz deset europskih zemalja.

Organizatori ovoga međunarodnoga festivala za posjetitelje su pripremili raznolik, zanimljiv i atraktivni program.

-Lepoglava će ovoga vikenda ponovo biti čipkarsko središte Europe. Posjetitelji našeg festivala moći će na retrospektivnoj izložbi vidjeti najljepše primjerke lepoglavske čipke, na festivalu će se predstaviti i najpoznatija čipkarska središta Hrvatske, od Paga i Hvara, Primoštena do Svete Marije i Sikirevaca. Unatoč ograničenjima zbog epidemije koronavirusa na jubilarnom festivalu predstavit ćemo i čipke iz deset europskih zemalja – Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera. Iako su posjetitelji festivala gotovo svake godine mogli  vidjeti i ljepotu čipke iz Mađarske, ove će godine moći vidjeti čipke iz svih najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske te upoznati iznimnu folklornu tradiciju Mađarske, koja će uključiti i prezentaciju gastronomske ponude Mađarske. Ove ćemo godine, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, organizirati i posebnu izložbu posvećenu učiteljici čipke Danici Brössler. Pozivam stoga sve ljubitelje čipke, folklora i tradicijske baštine da ovoga vikenda posjete Lepoglavu i naš festival – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Svečano otvaranje 25. Međunarodnog festivala čipke bit će održano večeras, u 19 sati, u pavlinskom samostanu u Lepoglavi, kada će biti podignuta i festivalska zastava, a svečano otvorenje pratit će i raskošni vatromet.

Posebno atraktivan program bit će organiziran i u subotu, kada će biti predstavljena zemlja – partner ovogodišnjeg festivala. U atriju pavlinskog samostana bit će upriličen zanimljiv kulturno – umjetnički program gostiju iz Mađarske, koji će biti upotpunjen i koncertom ozbiljne glazbe iz vremena Ivaniša Korvina u lepoglavskoj crkvi. U subotu će u Lepoglavi biti otvoren i tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Atraktivni festivalski program bit će nastavljen i u nedjelju, kada će primjerice, biti organizirano i natjecanje u pripremi štrukli od sira i tikve – Kumičin tikvenjak, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglave i kazališna predstava Ringišpil Kerekesh teatra.

-Za ljubitelje čipke pripremili smo doista zanimljive i atraktivne izložbe, koje će reprezentirati svo bogatstvo i raskoš čipke u Europi. Ovogodišnji, jubilarni festival čipke u Lepoglavi bit će i svojevrsna retrospektiva ovih 25 festivalskih godina, pa ćemo na posebnoj izložbi prikazati razvoj našeg festivala, koji je prerastao u jedan od najcjenjenijih festivala takve vrste u Europi. Naši posjetitelji će tako doista moći uživati u najljepšim primjercima čipke, doživjeti posebni ugođaj našega festivala, kojemu će posebnu notu ove godine dati naši prijatelji iz Mađarske. Dođite ovog vikenda u Lepoglavu i uživajte u skladu i ljepoti čipke iz deset europskih zemalja – poručila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.  

Organizatori napominju kako posjetitelji festivala neće morati predočiti COVID potvrde, no, za razgled izložbi će morati nositi zaštitne maske.

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici predstavljanje romana i zbirke pjesama Denisa Peričića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru Nacionalnog programa Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u četvrtak, 21. listopada, s početkom u 19 sati bit će predstavljene dvije knjige varaždinskoga književnika Denisa Peričića: roman „Idoli“ i zbirka pjesama u prozi „105 godina samoće“.

Obje knjige objavila je Naklada Vošicki iz Koprivnice. Uz autora, predstavit će ih Darko Pernjak, urednik obiju knjiga, ujedno i predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, te Tomislav Šovagović, književnik, član DHK, diplomirani teolog i novinar (Hrvatskog radija i Vijenca).

Borivoj Radaković, jedan od recenzenata romana „Idoli“, ističe:
„Riječ je o kafkijanskoj rapsodiji koja na mračan, izvrnut, uznemirujući i književno uvjerljiv način zrcali egzistencijalnu poziciju suvremenoga hrvatskog (i ne samo hrvatskog) čovjeka.“

Krešimir Mišak, drugi recenzent, poznati novinar i pisac, napisao je:
„Tek tu i tamo pojave se pravi romani ‘na rubu znanosti’, koji pomiču i iskrivljuju pravila stvarnosti. Što kad se čovjek nađe usred njih? Tada i on mora redefinirati svoj život i samog sebe. U romanu Denisa Peričića stvarni događaji iz naše prošlosti dobivaju drugačije značenje, a misteriji drevne prošlosti imaju više veze sa sadašnjosti nego što smo spremni pomisliti.“

„Roman ‘Idoli’ kompleksno je tkanje, izazovno za čitateljstvo. Ili je to gotovo inovativan način pripovijedanja?“ pita se, s pravom, urednik Darko Pernjak.Druga knjiga koju predstavljamo zove se „105 godina samoće“.
To je zbirka pjesama u prozi za koju je autor Denis Peričić 2019. u rukopisnoj verziji dobio prvu nagradu na VIII. Trienalnome natječaju za neobjavljeno književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke, koji su u okviru 28. Svečanosti Pasionske baštine organizirali Udruga Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika.

Đuro Vidmarović, predsjednik žirija, a tada i predsjednik DHK, napisao je da se radi o „vrhunskom književnom djelu nadahnutom Pasijom“ te istaknuo:

„Knjiga Peričićevih stihova predmetno – tematski, estetski, etički i historijski – vrlo je slojevito i zahtjevno djelo. Autor je preko svojih pjesama obuhvatio jedno veliko i turbulentno razdoblje, pa čak i krvavo razdoblje europske i hrvatske povijesti od početka Prvoga svjetskog rata preko Drugoga svjetskog rata do hrvatskoga Domovinskog rata. (…) U cijeloj zbirci osjeća se krležijanska antiratna sintagma, teški, mračni ali pomalo barokno uzvišeni stihovi. (…) Peričić je ovu zbirku napisao kao oblik pjesama u prozi u kombinaciji s poetiziranom prozom. To su moderni snažni stihovi koji imaju univerzalnu antiratnu, duboku humanističku i kristološki utemeljenu poruku. Stoga je prosudbeno vijeće Pasionske baštine donijelo jednoglasno odluku da joj se dodijeli prva nagrada.“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje