FOTOJN/RT

Bojkotiranjem nedjeljnih izbora za Vijeća mjesnih odbora, Varaždinci su lokalnim političarima, koji ustraju u zadržavanju ovakvog oblika ustroja mjesne samouprave, opalili još jednu pljusku.

Naime, prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, spomenuti izbori pokazali su jedno veliko ništa, jer je na biračkim mjestima u gradu, od oko 32.700 birača glasalo njih manje od 10 %. Ništa bolje nije bilo ni na periferiji, gdje je u manjim mjesnim odborima (s upisanih 300 do 800 birača) glasalo oko 13 % građana s pravom glasa.

Naklonost biračkog tijela stranke su testirale samostalno (HDZ) ili  kao političke koalicije s lijeve strane lokalnog političkog spektra (SDP-Reformisti-HSU), koje su formirane neposredno uoči ovih izbora.

Tu su se našle i nezavisne kandidacijske liste, a broj glasova koje su prikupile, jasno ukazuje da ogromna većina razboritih građana više ne nasjeda na politički populizam, demagogiju i folklor. U gradu u kojem se „sve zna“, Varaždinci i sami dobro znaju kako je u Gradu te u gradskim tvrtkama i ustanovama zaposleno 1000 njihovih sugrađana.

Odnosno, s njima je povezano isto toliko obitelji, ili ukupno oko 4000 ljudi, iz čega proizlazi da su na izbore koji su odavno izgubili smisao, izašli uglavnom oni koji za to imaju osobni interes. Riječ je ponajprije o onima koji na bilo koji način ostvaruju prihode iz javne blagajne, pa im je itekako korisno da glasaju sami za sebe i svoj probitak.

Kaznili i vlast?

Nedjeljni izbori za Vijeća mjesnih odbora pokazali su i značajan pad popularnosti ljudi bliskih gradonačelniku. Od 16 varaždinskih mjesnih odbora, kandidacijske liste grupe građana čije nositelje podržava gradonačelnik Ivan Čehok, kolokvijalno prozvane „liste Ivana Čehoka, najviše su glasova osvojile tek u tri MO-a. Relativni pobjednik izbora je zajednička lista SDP-a, Reformista i HSU-a, s osvojenih 50 vijećničkih mandata. HDZ osvojio ih je 10 manje, 40, a „lista Ivana Čehoka“ 34.

Slijedi HNS s 15 mandata, lista Juraja Rožića s 5 mandata, koliko ima i lista Roberta Vindiša, a HSLS je dobio dva mandata.

Zajednička lista SDP-a, Reformista i HSU-a uspjela je dobiti najveći broj glasova birača u čak 7 od 16 mjesnih odbora, pa se može smatrati relativnim pobjednikom izbora. Slijedi HDZ s osvojena 4 mjesna odbora, a ova stranka je ujedno pojedinačno osvojila najveći broj mandata.

Prema svim će prognozama HDZ u Vijećima mjesnih odbora koalirati s vijećnicima s „lista Ivana Čehoka“, pa će se gradonačelnik, unatoč vlastitom porazu, ipak domoći vlasti u 14 MO-a.

Time se Varaždinci koji su na lokalnim izborima glasali za gradonačelnikovu listu „Glas za Varažin“, opet osjećaju izigranima.

– Kad sam glasao za Čehoka, nije mi na pamet palo da sam glasao za HDZ. Čehoku je uspjelo što nije nikome u 27 godina: napraviti me HDZ-ovcem – jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Komentari

Komentara