Povežite se s nama

Međimurje

“Bolje da se djeca bave sportom nego da sjede kod kuće pred televizorom!”

Objavljeno:

- dana

Kampovima iz kuglanja, radiogoniometrije i košarke, koji su na rasporedu ovog tjedna, u Čakovcu završavaju Ljetni sportski kampovi „Svaki tjedan sport jedan“.

Kampovi su počeli 18. lipnja i održavali su se uglavnom u prijepodnevnim terminima tijekom cijelog ljeta, a osnovnoškolci su mogli birati između 20-ak različitih sportova koji su se izmjenjivali iz tjedna u tjedan.

Složena tehnika

Prošlog tjedna održani su kampovi iz čak triju sportova: plivanja, atletike i stolnog tenisa. Osmogodišnji Maxim Axel bez puno razmišljanja odlučio se za stolni tenis, koji je prvi put zaigrao prošle godine u sklopu ljetnoga sportskoga kampa.

– U kampu sam naučio da treba udarati lopticu različitim dijelovima reketa. I prošle godine sam sudjelovao u kampu iz stolnog tenisa, pa sam se odlučio i ove. Zabavno je, upoznao sam puno novih prijatelja i, tko zna, možda se odlučim uz nogomet trenirati i stolni tenis – otkrio je osmogodišnjak.

Maxim Axel jedno je od ukupno 50-ero djece koja su se ove godine prijavila za stolni tenis.

– To nam je optimalan broj djece za kvalitetan rad. Kod stolnog tenisa tehnika je vrlo složena i djeca u tako kratkom vremenu ne mogu naučiti sve pokrete. No, ono što sam ove godine primijetila je da većina djece može držati lopticu u poenu, što znači da su se već susrela rekreacijski sa stolnim tenisom. Kroz ovaj kamp djecu nastojimo naučiti osnovnim pravilima stolnog tenisa, od toga kako pravilno servirati i udarati do toga koliko traju setovi i mečevi. Dosad su svladali dva osnovna udarca, a zadnjeg dana kampa održat ćemo, tradicionalno, turnir – rekla je Ivana Nikolić, profesorica kineziologije, trenerica u STK-u Mihovljan i voditeljica kampa iz stolnog tenisa.

Uz nju, osnovnoškolce stolni tenis uči još troje studenata kineziologije, a kamp je održan u sportskom centru u Mihovljanu.

– Zadovoljni smo interesom djece za stolni tenis. Svake godine imamo podjednak broj djece koja se odlučuju za stolni tenis i mislim da su ovakvi kampovi važni za djecu, da se upoznaju s različitim sportovima. Bolje da se bave sportom nego da sjede kod kuće, pred televizorom – rekla je Nikolić, a s njom se složio i voditelj kampa iz atletike Aleksandar Žbulj, trener u Atletskom klubu Međimurje.

– Smatram da su sportski kampovi dobro zamišljeni te da je ovo dobar način da se osnovnoškolce zainteresira za sport – rekao je Žbulj.

Za atletiku se ove godine prijavilo 37-ero osnovnoškolaca, s kojima uz njega rade tri trenerice, bivše atletičarke.

– Više-manje su to sve početnici. Svega dvoje-troje djece su bili članovi ili su još članovi našega kluba. Odaziv je manji nego prijašnjih godina, no pretpostavljamo da je to zato što se ovog tjedna preklapamo sa stolnim tenisom i plivanjem – rekao je Žbulj.
Kroz pet dana trajanja kampa međimurski atletičari na SRC-u „Mladost“ pokušavaju djecu zainteresirati za ovaj sport, koji obuhvaća trkačke, bacačke i skakačke discipline.

– Kroz ovih pet dana kampa djeci pokušavamo prikazati sve discipline koje su primjerene njihovu uzrastu, znači osnovne vježbe trčanja, skokova, bacanje, skok u dalj i skok u vis, pretrčavanje malih prepona. Želimo da djeca prođu i dožive atletiku, a onda možda dobiju i volju priključiti se u naš ili bilo koji drugi klub – rekao je Žbulj.

Skok u dalj

Atletiku već tri godine trenira 10-godišnja Jana.

– Sudjelovala sam ove godine i u kampu iz rukometa, gimnastike i plivanja. Najbolje mi je bilo na rukometu, ali i sada na atletici – otkrila je Jana, a 13-godišnja Keona priznala da joj je kamp iz atletike zvučao zanimljivo, pa se u njega uključila.

– Ovo mi je prvi susret s atletikom i najviše mi se sviđa skok u dalj. Sudjelovala sam još u streličarstvu i bilo mi je super – otkrila je Keona.

I ove godine polaznici sa sudjelovanjem u najvećem broju kampova primit će priznanja i prigodne nagrade. Podsjećamo, glavni organizator kampova je Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, a pokrovitelj je Grad Čakovec. Kampove provode čakovečki sportski klubovi sa svojim trenerima te studentima i apsolventima Kineziološkog fakulteta, a projekt je prepoznao i Središnji državni ured za šport, koji projekt sufinancira sa 75.350 kuna.

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 212 uzoraka, od čega su evidentirana 32 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,09 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 20. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 546.

Tijekom vikenda brzim Ag testovima testirano je ukupno 539 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike 2 pozitivna slučaja, a iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 50.042 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 64 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 11 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 12.04.2021. do 18.04.2021. godine, 168 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 42 na području grada Preloga, 14 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 5 općine Domašinec, 21 općine Donja Dubrava, 29 općine Donji Kraljevec, 8 općine Donji Vidovec, 18 općine Goričan, 12 općine Gornji Mihaljevec, 19 općine Kotoriba, 23 općine Mala Subotica, 73 općine Nedelišće, 9 općine Orehovica, 6 općine Podturen, 13 općine Pribislavec, 8 općine Selnica, 21 općine Strahoninec, 17 općine  Sveta Marija, 29 općine Sveti Juraj na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 7 općine Štrigova.

Nastavite čitati