Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Djeca na varaždinskoj Pedijatriji više neće čekati na holter: stigla vrijedna donacija

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Udruga Veliko srce malom srcu donirala je Općoj bolnici Varaždin EKG 24-satni holter.

-Sredstva smo prikupljali putem donacija i hvala tvrtki Marlex što je pokazala veliko srce za mala srce – rekla je Ivana Zagajski iz varaždinske podružnice akcije Veliko srce malom srcu. 

Primopredaja je održana danas na Odjelu za pedijatriju varaždinske Opće bolnice.

– Opća bolnica izuzetno je zahvalna jer će tako biti moguća kvalitetnija i brža dijagnostika srčanih bolesti – rekao je Damir Poljak, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždina. 

Udruga je aparat donirala dječjoj kardiološkoj ambulanti u svrhu što kvalitetnije dijagnostike djece rođene sa srčanim greškama.

– Ovo nam je prvi pedijatrijski aparat. Inače, smo ga posuđivali od odjela Interne. Moram se zahvaliti kolegama jer smo uvijek imali prioritetni tretman. Sad više neće biti liste čekanje jer su djeca, ovisno o dijagnozi, na dijagnostiku morala čekati od tri dana do čak dva mjeseca – rekla je dr. Petra Detoni, pedijatrijski kardiolog. 

Holter aparat služi za 24-satni EKG monitoring. Inače u Varaždinskoj županiji čak 20 djece godišnje rodi se sa srčanom manom, a njih pet godišnje liječi se zbog stečene srčane mane. Sveukupno je riječ o brojci od 500 do 600 djece sa srčanom greškom. 

– Buran je to život, ako krenemo smo od operacija. Sve ovisi o problemu. No, djeca su nam vesela i rastu sretna. Radimo sve da njima bude bolje – zaključila je Zagajski. 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje