DONOSIMO

Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof trebala bi se izdvojiti iz sastava Opće bolnice Varaždin i opet postati samostalna zdravstvena ustanova.

To je gradskim vijećnicima na sjednici prošlog tjedna predložio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a oni su prijedlog usvojili, iako su vijećnici HNS-a, SDP-a i Reformista ostali suzdržani.
Ova inicijativa nije novost. Još 2014. godine je marofski HDZ pokrenuo pitanje izdvajanja Bolnice. O razlozima najbolje govore brojke: Bolnica je od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2017. ostvarila više od 10 milijuna kuna prihoda, a vratila je 3,5 milijuna kuna duga, pa je zarada bila čak 6,5 milijuna. Ali taj je novac potrošen na sanaciju duga Opće bolnice Varaždin.

Imati, a nemati

Specijalna bolnica je i prije pripajanja Općoj bolnici – 1. siječnja 2014. – bila jedna od rijetkih, ako ne i jedina bolnica u Hrvatskoj s pozitivnim poslovanjem. Dobre bilance su nastavljene i u sanaciji, ali Specijalna bolnica nije imala previše koristi od toga. Štoviše, spajanjem je samo gubila novac pa, primjerice, na “račun zajedničkih troškova“ odlazi puno više novaca nego u slučaju samostalnog funkcioniranja. Zarađeni novac se troši na potrebe i gubitke varaždinske centrale.

Gradonačelnik Jenkač misli da je toga dosta. Budući da je Bolnica jako važan gospodarski subjekt za Marofčane, ne vidi razlog da oni od toga nemaju i veću korist.
Istina je da je u Specijalnoj bolnici povećan broj zaposlenih, ali tempo i tu diktira Opća bolnica koja – kaže gradonačelnik – ne uvažava stvarne potrebe, zbog čega u pojedinim djelatnostima nedostaje radnika.

Zarađeni novac se troši na potrebe i gubitke varaždinske centrale

Sve u svemu, gradski vijećnici smatraju da bi Specijalna bolnica puno bolje funkcionirala samostalno, kako je to radila i 90 godina prije pripajanja.
A sad je i pravo vrijeme za dobro pozicioniranje marofske bolnice za budućnost.
– U tijeku je izgradnja spojnog objekta, vrijedna 50 milijuna kuna, a kad se to završi, Specijalnu bolnicu treba pozicionirati kao palijativni centar s najvećim brojem kreveta u Hrvatskoj – govori gradonačelnik.

Novome Marofu je dodijeljeno 89 palijativnih kreveta, od čega je 37 već ugovoreno, dok preostalih 52 treba ugovoriti za 2018. godinu. Dodatni kreveti će povećati i ukupni limit Bolnice.
U Novome Marofu su znali bolničke predispozicije, pa su predvidjeli ovakav razvoj situacije i na sjednici prije pripajanja tražili da se Bolnici nakon završetka sanacije vrati samostalnost.

Žele van

Interes Specijalne bolnice se nikad nije vezao uz Opću bolnicu Varaždin.
Uostalom, kaže gradonačelnik, radi se o bolnicama s potpuno drugačijim djelatnostima, pa ni s tog aspekta pripojenost više nema smisla.

Bolnica je u 3,5 godina ostvarila više od 10 milijuna kuna prihoda, a vratila je 3,5 milijuna kuna duga, pa je zarada bila čak 6,5 milijuna. Ali taj je novac potrošen na sanaciju duga OB Varaždin.

Zbog svega toga u Gradu smatraju da je došao trenutak kad se Bolnici treba vratiti samostalnost, pa će od Varaždinske županije, kao osnivača, tu samostalnost i zatražiti.    – Uputit ćemo prijedlog Županiji da pokrene i donese odluku kojom će se Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof izdvojiti iz Opće bolnice Varaždin i osnovati kao samostalna pravna osoba – najavio je gradonačelnik.

Zahtjev je podržao i pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić, koji također misli da samostalna Specijalna bolnica ima puno bolju perspektivu nego u današnjoj simbiozi. Sad još samo treba vidjeti što o tome misli župan Radimir Čačić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Komentari

Komentara