Povežite se s nama

U fokusu

Bolnica zarađuje ali plaća dugove centrale: Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof trebala bi se izdvojiti iz sastava Opće bolnice Varaždin i opet postati samostalna zdravstvena ustanova.

To je gradskim vijećnicima na sjednici prošlog tjedna predložio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a oni su prijedlog usvojili, iako su vijećnici HNS-a, SDP-a i Reformista ostali suzdržani.
Ova inicijativa nije novost. Još 2014. godine je marofski HDZ pokrenuo pitanje izdvajanja Bolnice. O razlozima najbolje govore brojke: Bolnica je od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2017. ostvarila više od 10 milijuna kuna prihoda, a vratila je 3,5 milijuna kuna duga, pa je zarada bila čak 6,5 milijuna. Ali taj je novac potrošen na sanaciju duga Opće bolnice Varaždin.

Imati, a nemati

Specijalna bolnica je i prije pripajanja Općoj bolnici – 1. siječnja 2014. – bila jedna od rijetkih, ako ne i jedina bolnica u Hrvatskoj s pozitivnim poslovanjem. Dobre bilance su nastavljene i u sanaciji, ali Specijalna bolnica nije imala previše koristi od toga. Štoviše, spajanjem je samo gubila novac pa, primjerice, na “račun zajedničkih troškova“ odlazi puno više novaca nego u slučaju samostalnog funkcioniranja. Zarađeni novac se troši na potrebe i gubitke varaždinske centrale.

Gradonačelnik Jenkač misli da je toga dosta. Budući da je Bolnica jako važan gospodarski subjekt za Marofčane, ne vidi razlog da oni od toga nemaju i veću korist.
Istina je da je u Specijalnoj bolnici povećan broj zaposlenih, ali tempo i tu diktira Opća bolnica koja – kaže gradonačelnik – ne uvažava stvarne potrebe, zbog čega u pojedinim djelatnostima nedostaje radnika.

Zarađeni novac se troši na potrebe i gubitke varaždinske centrale

Sve u svemu, gradski vijećnici smatraju da bi Specijalna bolnica puno bolje funkcionirala samostalno, kako je to radila i 90 godina prije pripajanja.
A sad je i pravo vrijeme za dobro pozicioniranje marofske bolnice za budućnost.
– U tijeku je izgradnja spojnog objekta, vrijedna 50 milijuna kuna, a kad se to završi, Specijalnu bolnicu treba pozicionirati kao palijativni centar s najvećim brojem kreveta u Hrvatskoj – govori gradonačelnik.

Novome Marofu je dodijeljeno 89 palijativnih kreveta, od čega je 37 već ugovoreno, dok preostalih 52 treba ugovoriti za 2018. godinu. Dodatni kreveti će povećati i ukupni limit Bolnice.
U Novome Marofu su znali bolničke predispozicije, pa su predvidjeli ovakav razvoj situacije i na sjednici prije pripajanja tražili da se Bolnici nakon završetka sanacije vrati samostalnost.

Žele van

Interes Specijalne bolnice se nikad nije vezao uz Opću bolnicu Varaždin.
Uostalom, kaže gradonačelnik, radi se o bolnicama s potpuno drugačijim djelatnostima, pa ni s tog aspekta pripojenost više nema smisla.

Bolnica je u 3,5 godina ostvarila više od 10 milijuna kuna prihoda, a vratila je 3,5 milijuna kuna duga, pa je zarada bila čak 6,5 milijuna. Ali taj je novac potrošen na sanaciju duga OB Varaždin.

Zbog svega toga u Gradu smatraju da je došao trenutak kad se Bolnici treba vratiti samostalnost, pa će od Varaždinske županije, kao osnivača, tu samostalnost i zatražiti.    – Uputit ćemo prijedlog Županiji da pokrene i donese odluku kojom će se Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof izdvojiti iz Opće bolnice Varaždin i osnovati kao samostalna pravna osoba – najavio je gradonačelnik.

Zahtjev je podržao i pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić, koji također misli da samostalna Specijalna bolnica ima puno bolju perspektivu nego u današnjoj simbiozi. Sad još samo treba vidjeti što o tome misli župan Radimir Čačić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!