Povežite se s nama

U fokusu

Borba protiv abortusa – u Varaždinu se otvara sigurna kuća za trudnice!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Josip Mrzljak primio je u petak predstavnike udruge „Hrvatska za Život“. Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić informirao je biskupa o djelovanju Inicijative „40 dana za život“ u Varaždinskoj biskupiji i o nekoliko projekata i programa Udruge za 2019. i 2020. godinu čiji je cilj izgraditi kulturu života kako u Varaždinu tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Program „Prava ljubav čeka“ o predbračnoj čistoći te svetosti i ljepoti braka, utemeljen na katehezama sv. Ivana Pavla II. sve je rašireniji, a projekt podizanja spomenika trudnici Ružici Markobašić ubijenoj na Ovčari za vrijeme Domovinskog rata ujedinio je udruge za život, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata i brojne pojedince.

Središte razgovora bilo je o konkretnom pomaganju trudnicama, djeci, majkama i očevima.

Koordinatorica bdjenja i voditeljica tima za trudnice Dijana Brozović opisala je biskupu suradnju udruge „Hrvatska za Život“ s udrugom „Betlehem“, koja upravo u Varaždinu otvara sigurnu kuću za trudnice. Suradnja je pridonijela kvalitetnoj moralnoj, duhovnoj, stručnoj i materijalnoj potpori trudnicama, djeci, majkama i očevima (stanarina, režije, kućanske, higijenske i prehrambene potrepštine…).

Biskup je govorio o ljepoti sebedarja kroz djelovanje Caritasa i malih zajednica i inicijativa koje poput kvasca učvršćuju i čine pravu Crkvu. Spomenuo je kako je uistinu potrebno izaći van i na različite načine doći do onih koji su otuđeni od Crkve pokušavajući ih privesti natrag Bogu.

Kultura života u Hrvatskoj raste i izgrađuje se. Prvo duhovno (molitva i post), a onda materijalno, u vidu kuća za trudnice, stanova, centara za život u Zagrebu i Splitu i gradnji centra za život u Vukovaru, podizanju spomenika i grobnica za nerođene u nekoliko gradova, školovanju i zapošljavanju majki, educiranju i svjedočenju mladima…

Biskup Mrzljak na dar je dobio dokumentarni film „40 dana…“ koji se i dalje prikazuje po Hrvatskoj. Više o filmu i mjestima prikazivanja možete saznati na www.40danafilm.com.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje