Povežite se s nama

Život i društvo

Borba s opakom bolešću: bivši varteksovac Nikola Pokrivač igra najvažniju životnu utakmicu

Objavljeno:

- dana

RAK LIMFNIH ČVOROVA

Život bivšeg igrača Varteksa Nikole Pokrivača zadnje tri obilježila  je žestoka borba s rakom limfnih čvorova, piše Index.

Bivši reprezentativac Hrvatske, istaknuti veznjak Varteksa, Dinama, Monaca, Salzburga, Rijeke i Slavena, ima se za čim osvrnuti u karijeri.

Igrao je za Hrvatsku na Euru, osvajao naslove prvaka i pobjednika Kupa u Hrvatskoj i Austriji, zabijao važne golove na Rijekinu europskom putu, a onda i za Slavenovo izbacivanje Rijeke u polufinalu Kupa i pritom se borio s najpodmuklijim protivnikom. 

Međutim, saznao vijest koju nitko ne želi čuti. Nakon što se dvaput otresao zloćudne bolesti, ona je došla treći put. I kako obično biva u takvim situacijama, čovjek i s puno manje iskustva u borbi s rakom nego što ga ima on, ne htijući postane medicinski ekspert koji barata stručnom terminologijom:

– Sada sam opet u fazi dobivanja kemoterapije. Primio sam ih osam, a slijede još dvije ture po četiri. Nakon toga trebam još jednu transplantaciju. I to matičnih stanica od podudarnog darivatelja. Nisam ga uspio naći među članovima obitelji koji su se odmah podvrgli testiranju. Transplantacija matičnih stanica od podudarnog darivatelja jedini je način da se zauvijek riješim bolesti – rekao je za Index.

Izvor:
Foto: commons.wikimedia.org

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje