Povežite se s nama

Međimurje

Borba za spas europske Amazone: tuže Ministarstvo zaštite okoliša zbog iskapanja sedimenta na Dravi

Foto: Goran Šafarek

Objavljeno:

- dana

Okolišne organizacije WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode podnijele su Upravnom sudu u Osijeku tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 kubnih metara sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.

S obzirom na manjkavost postupka izdavanja rješenja i činjenicu da su radovi iskapanja sedimenta već započeli, okolišne organizacije su uz poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražile od Upravnog suda u Osijeku da izda i privremenu mjeru prekida radova.

– U nekoliko navrata smo upozoravali na nedosljednost procedura i kršenje zakona, pogotovo što se tiče izrade studija utjecaja na okoliš i ekološku mrežu. Posljedice zahvata, koji se temelji na manjkavim i zastarjelim podacima elaborata, bit će jako velike i nepovratne, kako za prirodu, tako i za lokalno stanovništvo – rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Dogovori sklopljeni u jeku pandemije

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 26. ožujka izdalo rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 kubnih metara sedimenta iz Drave kod Općine Petrijevci u blizini Osijeka, s ciljem „smanjenja rizika od poplava“ bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. Samo par dana kasnije, u jeku pandemije koronavirusa, točnije 30. ožujka, Hrvatske vode već su podugovorile i izvođača radova te započele s iskapanjem pijeska.

– S obzirom na činjenicu da je u ovom predmetu ocjena prihvatljivosti u potpunosti zaobišla argumente struke te se pod okriljem politike odobrio zahvat štetan za okoliš, nije nam preostalo ništa drugo već tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je odobrilo ovaj zahvat. Upravo sustav procjene utjecaja na okoliš osigurava da posljedice zahvata, kao što je iskapanje šljunka i pijeska, ne naprave više štete nego koristi te istovremeno doprinosi ravnomjernom razvoju gospodarstva uz očuvanje temeljnih prirodnih vrijednosti područja – dodala je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

Tibor Mikuška iz Hrvatskoga društva za zaštitu ptica i prirode ističe da će iskapanje sedimenta, osobito u ovoliko velikim količinama, rezultirati daljnjim ukapanjem korita rijeke i pogoršanjem ukupnog stanja nadzemnih i podzemnih voda te svih o vodi ovisnih biljaka i životinja.

– Priopćenje Osječko-baranjske županije u kojem se ističe da će se izvađeni pijesak „moći koristiti za potrebe gradnje autoceste na koridoru Vc“ potvrdilo je naše sumnje da je cilj ovog zahvata zapravo zadovoljavanje potrebe građevinskih radova, a ne obrana od poplava – dodao je Mikuška.

Višestruko zaštićeno područje

Drava je višestruko zaštićeno područje – kao Regionalni park Mura-Drava, UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, te kao dio ekološke mreže NATURA 2000 – zbog čega je neophodno procijeniti mogući utjecaj zahvata na sve ciljne vrste, staništa i ciljeve očuvanja. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje bi trebalo dosljedno provoditi procedure i zakone, u ovom slučaju, prema mišljenju okolišnih organizacija, to nije napravilo.

– Ministarstvo je odobravanjem zahvata iskapanja sedimenta na Dravi prekršilo tri EU direktive – Direktivu o staništima, Direktivu o pticama i Direktivu o vodama – zbog čega im je Europska komisija već slala službene pritužbe. Reakciju Europske komisije očekujemo i u ovom slučaju, pogotovo kada uzmemo u obzir da istovremeno Komisija ulaže višemilijunska sredstva u obnovu rijeke Drave – zaključila je Dunja Delić iz Udruge BIOM.

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje