Povežite se s nama

Život i društvo

Borislav Dokuzović, varaždinski ginekolog kod kojeg pacijentice bez problema čekaju u redu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski ginekolog Borislav Dokuzović vjerojatno je jedan od rijetkih liječnika koji je prošao sve sustave zdravstva, od Doma zdravlja i bolnice do privatne klinike i ponovnog povratka u ginekološku ordinaciju primarne zdravstvene zaštite.

Dokuzović je također jedan od varaždinskih liječnika koji se već niz godina nalaze na listi portala Najdoktor.com, gdje ga pacijentice redovito hvale zbog stručnosti, ali i ljubaznosti te cjelokupnog pristupa pacijentici.

“Ginekolog u kojeg se možeš sto posto pouzdati. Savršeno je predan pacijentu, stručan, ljubazan, pristupačan, nešto sasvim drukčije od drugih. Stalo mu je i to ga čini posebnim!” – neki su od komentara koji se mogu pročitati na portalu.

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Varaždinu, a rodio se i mladost proveo u Novoj Gradišci te je medicinu studirao u Splitu. U Varaždin je stigao, kako kaže, jer mu je mama rodom iz Ludbrega, pa je i on došao u sjevernije krajeve. Kao liječnik počinje raditi u Domu zdravlja, zatim prelazi u Opću bolnicu Varaždin, gdje je specijalizirao ginekologiju.

Potom odlazi u Polikliniku Sunce, gdje je radio sedam godina. Prije tri godine u varaždinskom Domu zdravlja kao koncesionar preuzima ginekološku ordinaciju Martine Jerbić-Cecelje, koja je tada otvorila privatnu praksu. Osim koncesije, prostora i opreme, Dokuzović je preuzeo i njezine dotad upisane pacijentice. Čim se Varaždinom proširila vijest o njegovu povratku među ginekologe koji imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), pred njegovom je ordinacijom nastao dugačak red, tako da se kod Dokuzovića u prva dva tjedna upisuje još 1600 novih pacijentica.

Nekoliko ste godina zaredom izabrani na listi najdoktora prema izboru pacijenata s portala Najdoktor.com. Pratite li komentare na listi i koliko Vam oni znače?
Pratim komentare iz radoznalosti. Naravno da je svakome ugodno kad vidi da je njegov rad cijenjen i kad vidi lijepu napisanu riječ o sebi.

Među komentarima se često spominje da su se pacijentice kod Vas oslobodile straha od ginekološkog pregleda i da rado odgovarate na sva njihova pitanja. Koliko imate vremena posvetiti se svakoj pacijentici?
Pacijentica uvijek dolazi s razlogom koji je tog trena za nju najvažniji. U privatnoj praksi za ginekološki pregled obično je rezerviran termin od pola sata, a za trudnicu sat vremena, ali u Domu zdravlja si ne možemo priuštiti toliko vremena jer HZZO ima svoj određeni normativ plus broj pacijenata. Ali uvijek naručujemo pacijentice tako da u danu možemo sve obaviti normalnim tempom.

Što Vas je navelo da se iz privatnog sektora ponovno vratite u javno zdravstvo? Koje su prednosti, a koji nedostaci rada, prema Vašem iskustvu, u privatnom i javnom zdravstvu?
Radom kroz sve te segmente dobiva se na kvaliteti, lakše je razumjeti pacijenta i problem zbog kojeg dolazi. U privatnoj praksi prednost su uvjeti rada, ali zbog krize i nedostatka novca nisam više mogao pratiti pacijentice u kontinuitetu, uglavnom bi dolazile na konzultacije. Prednost ugovora s HZZO-om je što pacijentici mogu izdati recept i što joj mogu dati uputnicu za ekspertizu bilo kojeg stručnjaka u Hrvatskoj. Također je velika prednost što sam radio u bolničkom sustavu i sagledao stvari iz te perspektive. Bolnička edukacija svakako je prednost kad radiš u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Možete li detektirati koji su danas najčešći ginekološki problemi kod žena u odnosu na vrijeme od prije dvadesetak godina? Jesu li se zbog dostupnosti informacija internetom, ali i promjene tempa života, stvari tu promijenile?
Osim rutinskog rada u otkrivanju raka vrata maternice, sve sam više zaokupljen problemom umanjene bračne plodnosti. Sve je više spontanih pobačaja i neplodnosti. A razlozi? Promjene u društvu, sve je to produkt onoga kako živimo.

Kako gledate na problem odlaska liječnika iz zemlje na rad u inozemstvo? Jeste li i Vi o tome razmišljali?
Ne planiram odlazak. Pokušavam raditi na najbolji mogući način u zadanim okvirima.

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje