Povežite se s nama

U fokusu

Borović: Winair je i meni prijetio!

Objavljeno:

- dana

DIREKTOR VARAŽDIN AIRPORTA OPOVRGAVA DA JE WINAIR BIO OPERATER

Direktor Varaždin Airporta Danijel Borović opovrgava da je tvrtka Winair, tvrtka koja je “stisnula” milijunsku ovrhu tvrtki koju on vodi ikad bila operater na varaždinskom aerodromu. U svom priopćenju navodi da su iz te tvrtke i njemu prijetili.

Nakon što je gradonačelnik Goran Habuš najavio osnivanje nove tvrtke na varaždinskom aerodromu koja bi se bavila istim stvarima kao i stara, od toga na kraju odustao te nakon što je tvrtka Winair kao vjerovnik poslala svoj dopis, oglasio se danas priopćenjem i direktor tvrtke Varaždin Airport Danijel Borović.

– Obzirom da se u javnosti pojavilo priopćenje Winaira u kojem član Uprave Marijo Bucina prijeti podnošenjem kaznenih prijava i drugih zakonom predviđenih radnji, a takve prijetnje je između ostalih uputio i prema upravi tvrtke „Varaždin Airport“, kao odgovorna osoba navedenog Društva želim javnost upoznati o slijedećim činjenicama: Winair u priopćenju navodi smjenu tadašnje „uspješne uprave“, a višemilijunska dugovanja koje društvo Winair potražuje od društva Varaždin Airport nastala su u vremenu od 2008. do 2012. godine, kada su upravu društva Varaždin Airport vodili zaposlenici T7 Grupe i Winaira, između ostalih Narcisa Huljev i  Marijo Bucina. Slijedom navedenog treba se zapitati da li je spomenuta „uspješna uprava“ bila na korist ili na štetu Varaždin Airporta. Kao članovi uprave Varaždin Airporta, preuzimali su velika financijska opterećenja, iako su znali da Varaždin Airport ne može iz redovnog poslovanja pokrivati stvorene troškove – navodi Borović.

Veli, milijunska potraživanja koja Winair sada ima odnose se na račune za usluge i radove koje je dogovaralo i naručivalo društvo Winair od „trećih osoba“, te je nakon toga društvu Varaždin Airport ispostavljalo svoje račune, uvećavane za oko 6-7% u odnosu na izvorne račune dobavljača ili izvođača radova.

Grad još 2010. osporio troškove

– Tadašnja uprava društva Varaždin Airport, kojoj je Grad Varaždin dao na upravljanje cjelokupni kompleks aerodroma Varaždin, mogla je bez posredovanja  WINAIR-a dogovarati neke radove i nabavu roba, čime bi se izbjegla provizija od već spomenutih 6-7%, ali to nije činila, pa je Grad Varaždin  već 2010. godine osporio dio tako stvorenih troškova – objašnjava Borović.

Veli, Winair je u svom priopćenju iznio podatke koji javnost mogu dovesti u zabludu. – Želim objasniti slijedeće: navodi se da društvo Winair od društva Varaždin Airport potražuje više od 10 milijuna kuna s osnova raznih ulaganja i ugovora. Točno je da Winair putem javnobilježničke ovrhe iz 2012. godine, od TD „Varaždin Airport“ potražuje 2,97 milijuna kuna, temeljem datih pozajmica društvu Varaždin Airport. U navedeni  iznos uključena je kamata od preko pola milijuna kuna. Iz dostupne dokumentacije postoje mnoge nejasnoće u vezi stvarnog iznosa dugovanja, jer je društvo Varaždin Airport u navedenom vremenu dobilo državnih poticaja u iznosu 6 milijuna kuna – navodi Borović.

Utvrđen je dug od 2,51 milijun kuna

Kako su se sporili zbog međusobnih potraživanja, Varaždin Airport i Grad su angažirali sudskog vještaka, veli Borović. On je u srpnju 2012. utvrdio da je Winair od 2008. do 2012. društvu Varaždin Airport doznačilo pozajmica u iznosu 10,19 milijuna kuna, a da je društvo Varaždin Airport vratilo Winairu pozajmica u iznosu od 7,67 milijuna kuna. Prema tako utvrđenom, dug iznosi 2,51 milijuna kuna.

Dva vještaka potvrđuju isti iznos

– Na sudskom ročištu u rujnu 2014.  Trgovački sud u Bjelovaru angažirao je novog sudskog vještaka knjigovodstveno-financijske struke, a društvo Winair se obvezalo dati vještaku svu raspoloživu dokumentaciju u vezi predmetnog spora.  U nalazu od 18.11.2014. godine, novi vještak potvrđuje slične iznose kao i ranije angažirani vještak, odnosno da potraživanja Winaira iznose 10,83 milijuna kuna, a da mu je Varaždin Airport vratio 7,88 milijuna kuna i da je Winari obračunao za oko 70.000,00 kuna previše, dospjelih kamata – veli Borović.

Demantirao je i informaciju da je Winair ikad bio operater aerodroma. – Operator je društvo Varaždin Airport od 14.11.2008. godine, temeljem rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – naglašava.

Varaždin Airport nema dokumentaciju iz spornog razdoblja, ističe Borović

Objasnio je i kako je Winair vodilo aerodrom. – Cjelokupno poslovanje društva Varaždin Airport vođeno je tako da su članovi Uprave i/ili zaposlenici T7 Grupe činili upravu društva Varaždin Airport, a istovremeno društvo Varaždin Airport nije imalo niti jednu stalno zaposlenu osobu. Uprava društva Varaždin Airport postavila je zaposlenike društva Winair da obavljaju i poslove društva Varaždin Airport na 1-2 sata dnevno, putem Ugovora o radu na neodređeno vrijeme – pojašnjava Borović.

– Paralelno s time, sveukupno knjigovodstveno-financijsko poslovanje društva Varaždin Airport, koje je u stopostotnom  vlasništvu Grada Varaždina, četiri godine je vođeno unutar T7 Grupe, pa Varaždin Airport ni danas nije u posjedu sve poslovne dokumentacije za period 2008-2012. godina, u kojem su i nastala sporna potraživanja u korist društva Winair – zaključuje Borović.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!