Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Habijan je glasnogovornik koalicije Stričak – Čehok. Da je češće dolazio na sjednice Gradskoga vijeća…

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj reagirao je na nedavnu koneferenciju za medije koju je održao šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Damir Habijan: “Grad nema ni Strategiju zelene infrastrukture, politiku mu kroje Reformisti“

Izbori vrlo često na površinu izbacuju lošije strane politike. Previše napada i podmetanja, a premalo konkretnih sadržaja i programa usmjerenih na budućnost i razvoj. Pomanjkanje vizije u pravilu završava u kojekakvim konstrukcijama usmjerenih na prošlost. Moj je životni stil bitno drugačiji od ovog prevladavajućeg političkog. Usmjeren sam na budućnost, želim graditi i razvijati naš grad, potičem konstruktivni dijalog i doprinos svih u kreiranju onih rješenja koja utječu na bolji život naših građana, ali i na bolje uvjete za rad i poslovanje naših radnika, obrtnika i poduzetnika.

Neću trošiti vrijeme na komentiranje Habijanovog pokušaja čišćenja vlastite prošlosti iz vremena suradnje s nekadašnjim gradonačelnikom, ali iznenađuje njegov pristanak na ulogu glasnogovornika koalicije Stričak – Čehok. Neizmjerno mi je žao kao čovjeku i Varaždincu, a ne kao političaru, što je četiri godine koalicijske vlasti Čehoka i Habijanova HDZ-a u prošlom mandatu potrošeno uzalud. U te četiri izgubljene godine nije donesen niti jedan strateški dokument grada osim strategije sporta, niti je riješen bilo koji ključni problem grada, a sada Habijan pokušava neutemeljeno napadati gradsku vlast za nečinjenje nakon malo više godine i pol mandata. Da je bivši vijećnik Habijan češće dolazio na sjednice Gradskog vijeća, odnosno više vremena posvetio gradskim temama umjesto pokušajima branjenja neobranjivih afera svojih stranačkih kolegica i kolega koji su punili naslovnice hrvatskih medija; redom ministara i državnih tajnika, mogao je biti puno bolje upućen u sve gradske teme, uključujući i strategije koje smo donijeli. U proteklih godinu i pol usprkos svim mogućim opstrukcijama i podmetanjima od strane dvojca bez kormilara, Stričak – Čehok, Grad je završio Strategiju razvoja urbanog područja kao ključni dokument razvoja grada do 2027. te napravio Studiju urbane mobilnosti Grada Varaždina. Prijavljena je izrada Strategije zelene urbane obnove Grada Varaždina na NPOO još u studenom prošle godine.

A sada nekoliko rečenica o neizglasavanju proračuna – naravno da je i gospodinu Habijanu jasno da je za odbijanje proračuna krivac njegova stranka, HDZ i njegov koalicijski partner u županiji Čehok. Za mene, kao odgovornog gradonačelnika, apsolutno su neprihvatljiva kojekakva rješenja u HDZ-ovom stilu koja uključuju političku trgovinu i kupovinu ruku vijećnika. Na tri sjednice međustranačkog vijeća, koja su organizirana s namjerom da se postigne dogovor o proračunu, bivši vijećnik Habijan došao je na jednu, ali stav HDZ-a se očito znao unaprijed jer je ta odluka bila donesena na razini iznad one gradskog HDZ-a. Iz svega je toga jasno: da je Habijan i njegov HDZ glasao za proračun već bi bio u toku natječaj za radove na Dječjem vrtiću Hrašćica za koji smo dobili cca 5 milijuna kuna, bale bi bile pred konačnim odlaskom iz Brezja, a raspisao bi se i natječaj za glavni projekt konačnog rješenja Kučanske rampe, dok bi na sve škole u gradu Varaždinu kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac, krenulo postavljanje solarnih elektrana koje smo isto dobili na natječajima EU fondova. Znači, sve ono što nije uradila prethodna vlast Čehoka i HDZ-a u nepovratno izgubljene četiri godine mandata najnesposobnije gradske vlasti u povijesti grada. Dodat ću i to da bi upravo na temelju prihvaćenog proračuna naši zaposleni u vrtićima, vatrogasci, knjižničari, kazalištarci i svi zaposleni u sustavu grada već za dva protekla mjeseca dobili viša primanja, roditelji novorođenih bi za novorođenu djecu dobili naknadu u visini od 1000 EUR-a, roditelji školske djece ne bi plaćali naknadu za produženi boravak, a naši bi umirovljenici imali besplatan javni prijevoz, a za četiri tjedna bi dobili i veće Uskrsnice upravo na temelju novog proračuna kojeg je odbio prihvatiti Habijan i HDZ.

Pozivam gospodina Habijana, kao i sve političke aktere, da se u nadolazećoj izbornoj komunikaciji uvažava političke protivnike i potiče uljuđena, građanska komunikacija i demokratska rasprava. Posebno pozivam sve aktere da se suzdrže od vrijeđanja na osobnoj razini, neargumentiranih podmetanja i napada kojima bi mogli dati neželjenu sliku o našem gradu. Varaždin je iznad svih. Iznad svih političara, stranaka i nezavisnih lista.

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje