Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Mi smo spasili Varaždin; Čehok: Da nije bilo HDZ-a bili bi zatrpani smećem

Objavljeno:

- dana

U tijeku je sjednica varaždinskog Gradskog vijeća, a Aktualni sat protekao je očekivano u dinamičnoj atmosferi. Tako se nastavlja sukob i netrpeljivost bivše i sadašnje vlasti, a ponovo se otvorila tema o problematici s otpadom, ali i korištenja službenog automobila.

Vijećnike je zanimalo na koji način je reguliran odvoz otpada iz Poljane BIškupečke, odnosno jesu li potpisani ugovori, odnosno sporazumi s Davorom i Piškornicom.

Bivši gradonačelnik Čehok pitao je aktualnog gradonačelnika Bosilja postoji li ugovor sa odlagalištem otpada u Davoru i zna li ima li to odlagalište uopće dozvolu? Također, zanimalo ga je zašto građani plaćaju naknadu od 200 kuna tom odlagalištu.

Bosilj mu je pak odgovorio kako je potpisan sporazum sa spomenutim odlagalištem.

– Znam da je cilj bio napraviti aferu. Znam da vam je teško, ali trebali bi se veseliti jer smo spasili interese Varaždina – zaključio je Bosilj.

Čehok nije bio zadovoljan odgovorom.

– Ja vas pitam imate li ugovor između Davora i Čistoće, ima li Davor dozvolu. Mi smo preko noći riješili otpad, da nije bilo HDZ-a građani bi bili zatrpani smećem. Samo HDZ vam je pomogao. To što radite je na razini kriminala – uzvratio je Čehok Bosilju.

Zlatan Avar sa Čehokove Nezavisne liste upitao je gradonačelnika Bosilja po kojoj zakonskoj osnovi prima plaću u naravi. Bosilj je odgovorio kako se korištenje vozila mora vidjeti na plaći i bivšu vlast optužio za licemjerje.

– Nakon što ste izgubili izbore uzeli ste taj auto i otišli na Ugljan, odakle ste pisali žalbe. To što radite nije dobro, ali ide vama na dušu – rekao je Bosilj Čehoku i nadodao kako su zadnje četiri godine kršili zakon.

Na aktualnom satu 14 vijećnika postavilo je 31 pitanje.

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija naložila uzorkovanje šljunčane podloge na trasi servisne ceste u Brezju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uređenje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, odnosno premještanje bala s izgradnjom prometnice, napreduju ugovorenom dinamikom, tvrde u Gradu Varaždinu koji će morati udovoljiti i zahtjevima nadležnih službi Državnog inspektorata.

Iz Grada nam je potvrđeno da postoje manja odstupanja u skladu s terminskim planom izvođenja radova, kao i da je gradski vijećnik Bruno Ister bio u pravu kada je na konferenciji za medije održanoj još 8. rujna, ustvrdio da su nadležne inspekcije utvrdile da se ništa nezakonito ne događa s premještanjem bala.

Međutim, u međuvremenu se oglasila Vodopravna inspekcija.

– Na dijelu trase prometnice, čiji dio prolazi kroz zatvorenu deponiju otpada u Brezju, za sad se izvode pripremni radovi, na način da se balirani otpad premješta s trase na slobodne površine unutar lokacije. Prije početka izvođenja građevinskih radova, odnosno za vrijeme izvođenja zamjene materijala i izrade šljunčane podloge za prometnicu, potrebno je sukladno rješenju Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravnu inspekciju, ispitati uzorke šljunčane podloge na koridoru s kojega je otpad uklonjen i sukladno rezultatima postupati s istom. Odnosno provesti dodatna ispitivanja – objašnjavaju u Gradu.

Također, morat će se provesti kategorizacija otpada (taložnog mulja) i potom postupiti sukladno dobivenim rezultatima. Štoviše, sav otpad nastao prilikom demontaže i uklanjanja građevina s koridora servisne ceste, mora se odvojeno skupljati i predati ovlaštenoj osobi.

Dodajmo da se tijekom izvođenja radova mora osigurati i nadzor nad njihovim izvođenjem, od strane ovlaštenika koji nije sudjelovao u izradi sanacijskog programa.

– Svi navedeni radovi imat će određenu cijenu. Njihov naručitelj bit će Grad Varaždin, a okvirni iznos znat ćemo nakon ispitivanja tržišta, te ćemo sukladno visini iznosa primijeniti propisan postupak javne nabave. Za sada sve navedeno nema utjecaja na rokove izvođenja radova, s obzirom na to da se na tom dijelu trase još nije započelo s građevinskim radovima. Pripremni radovi teku prema planu i ne očekuje se gubljenje dodatnog vremena jer se radovi izvode paralelno – ističu u Gradu Varaždinu.

I dodaju:

– Za navedeni projekt građevinsku dozvolu si je izdala prethodna Gradska uprava iako je znala da ceste prolaze kroz bale koje je tamo još 2005. godine posadio Ivan Čehok. Sadašnja Gradska uprava pokušava zakonski provesti projekt i spasiti 7.235.000 kuna koje sufinancira Europska unija, dok bivša vlast koja je zakuhala situaciju, suprotno interesima Grada Varaždina i građana, pokušava desecima prijava raznim inspekcijama otežavati i opstruirati razvoj Grada – smatraju vladajući u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje