Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Neću dozvoliti da nečiji unuk bude novi direktor Termoplina, Grad je većinski vlasnik

Objavljeno:

- dana

Na današnjem aktualnom satu varaždinskog Gradskog vijeća jedna od tema bila je Termoplin. Pritom je gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio da je Grad Varaždin većinski vlasnik, ali da zbog Statuta manjinski vlasnik donosi odluke. Takav je Statut, ističe Bosilj, donesen u vrijeme bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

-Bivši gradonačelnik promijenio je Statut tako da se da se ni jedna odluka ne može donijeti bez dvotrećinske većine iako je Grad Varaždin većinski vlasnik s 51 posto dionica – rekao je Bosilj i dodao da to više ne namjerava tolerirati, niti dozvoliti da ˝nečiji unuk˝ bude novi direktor Društva Termolin.

-Čekao sam da istekne mandat članovima Nadzornog odbora i tada sukladno Statutu predložio četiri člana Nadzornog odbora, s tim da Termoplin daje dva, a radnici jednog. Na sjednici u svibnju nismo se mogli dogovoriti i propala je točka za izbor Nadzornog odbora, a uskoro i predsjednici Uprave ističe mandat – rekao je Bosilj i podsjetio da se do sad nije raspisivao natječaj za čelno mjesto Termoplina, nego je direktora birao Nadzorni odbor.

-Da se ne bi dogodilo da nečiji unuk postane direktor ili slično, želio sam da Grad konzumira svoja prava, ali nisam mogao jer je neki bivši gradonačelnik promijenio statut – rekao je Bosilj.

Bosiljevom stavu na put je stala odluka Trgovačkog suda, što je gradonačelnik nazvao presedanom.

-Trgovački sud je donio apsurdnu odluku na koju će Grad Varaždin uložiti žalbu. Sud je onemogućio Grad da konzumira svojih 51 posto mandata jer je njihov stav da će Grad imati 2 člana, 2 će imenovati manjinski vlasnik, a jednog će dati radnici kojeg oni kontroliraju. Pripremio sam žalbu za Visoki trgovački sud, a spreman sam ići i dalje na reviziju na Vrhovni sud pa i na Europski jer je presedan da većinski vlasnik ne može konzumirati svoja prava. To su svi tolerirali i dozvoljavali zadnjih 20 godina, ja to neću – rekao je Bosilj ponovno.

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje