Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Objavljeno:

- dana

Ususret sjednici Gradskog vijeća koja će se održati krajem mjeseca, a na kojoj će, između ostalog, vijećnici odlučivati i o proračunu za 2023. godinu, razgovarali smo s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem. Unatoč međusobnim neslaganjima u platformi Budimo grad, odnosno Nezavisnoj listi Dubravke Novak, Bosilj očekuje podršku od njihovih vijećnika, a očekuje da će za proračun glasati i HDZ.

– Nema niti jednog racionalnog razloga da vijećnici u Gradskom vijeću ne prihvate ove projekte predložene u proračunu, da glasaju protiv njih. Uzdam se u njihovu odgovornost prema našim građanima i gradu. Ne treba posebno govoriti o izazovima vremena u kojemu živimo i nepredvidivih okolnosti koje su pred nama, uz očekivani daljnji rast inflacije i neizvjesnost s cijenama energenata – rekao je Bosilj.

U slučaju da većina vijećnika ipak ne prihvati proračun, mogući su prijevremeni izbori. Također, u razdoblju do eventualnih izbora na snazi je Odluka o privremenom financiranju.

– Na osnovu Odluke o privremenom financiranju, nastavlja se financiranje poslova, funkcija i programa Grada Varaždina i drugih proračunskih korisnika Grada u visini koja je nužna za njihovo obavljanje i izvršavanje. Dakle, treba naglasiti da se radi samo o nužnim i neophodnim te ugovorenim obvezama. U tom razdoblju ne možemo razmišljati niti otvarati nikakve nove aktivnosti i projekte – objašnjava Bosilj.

Pripremljen je proračun za drugu godinu. Koje bi najvažnije stavke izdvojili?

Proračun za iduću godinu je projektno i razvojno izbalansiran, ali i prilagođen socijalnom i gospodarskom stanju u kojem živimo i djelujemo. Upravo zbog tih uvjeta ovaj proračun ima više socijalnih mjera nego ijedan prije njega. Ukupno je težak preko 82 milijuna eura, odnosno oko 620 milijuna kuna. Proračunom smo, uz spomenute socijalne mjere, predvidjeli i nekoliko izrazito važnih projekata za naš grad među kojima posebno izdvajam konačno rješavanje baliranog otpada iz Gospodarske zone Brezje. A koliko su nam važni naši najmlađu sugrađani i njihovi roditelji pokazuju i tri velika projekta: izgradnja novog vrtića u Hrašćici kao i dogradnja III. i VII. osnovne škole. Proračunom je planirana i izrada glavnog projekta za rješavanje problema Kućanske rampe, podvožnjaka Supilova – Wissertova, kao i priprema za postavljanje polupodzemnih spremnika u cijelom gradu po čemu će naš grad biti ogledni primjer u cijeloj Hrvatskoj. Kompletna javna rasvjeta u Varaždinu trebala bi se iduće godine zamijeniti u LED rasvjetu. Za zamjenu rasvjete imamo ponude HBOR-a za kredit s izrazito prihvatljivom kamatom i tu priliku moramo iskoristiti pošto ćemo ratu kredita moći isplaćivati s postignutom uštedom na energiji. Priliku poput ove teško da ćemo više dobiti jer kamate su počele divljati. Iza Konzuma prema Crkvi Dobrog pastira planirana je nova ulica gdje je predviđena izgradnja stanova za mlade o čemu sam već pregovarao s bankama i mogli bi dobiti odlične ponude u smislu javno privatnog partnerstva.

Uz nadstandard za djecu koji smo podigli u našem gradu, poput psihologa u školama, besplatnih toplih obroka za naše školarce, želimo ići i korak dalje – povećati naknadu za novorođenčad na tisuću eura te omogućiti besplatni produženi boravak u osnovnim školama, ali i dodatno podići iznose božićnica djeci. Pripremamo i sredstva za povećanje božićnica i uskrsnica za naše umirovljenike uz podizanje imovinskog cenzusa.

Proračunom su predviđena i sredstva za povećanje primanja našim odgojiteljicama u vrtićima, vatrogascima, muzejskim djelatnicima i svim zaposlenima u sustavu grada. Djelatnici vrtića će uz to dobiti i 6 posto povećanje na koeficijente koji im godinama nisu povećani. Također, predviđeno je i da svi zaposleni dobiju i 65 eura mjesečno neoporezivog iznosa za topli obrok, a što dosad nije postojalo. Posebno je važno istaknuti da bi zaposleni s najmanjim primanjima imali najveći rast primanja. Uglavnom, govorim o ukupno preko 550 djelatnika, a Grad takve obveze može preuzeti samo ako će proračun biti usvojen.

Uz proračun su vezani i projekti iz programa poznatog pod nazivom ITU mehanizam, jer je Varaždin jedno od hrvatskih središta ITU područja. Putem ITU je planiran i Centar kreativnih industrija, kao i Varaždinska kuća u Gajevoj ulici. Varaždinsku kuću prvo ćemo pokušati prijaviti na natječaj NPOO za turizam, ali ako ne prođe, provest ćemo je kroz ITU mehanizam.

To su samo neki od važnijih projekata, odluka i mjera koje smo predvidjeli u proračunu za iduću godinu. Možda se nekima može činiti preambicioznim, ali za mene i mojeg zamjenika koji ga predlažemo, ovaj je proračun najbolja potvrda naše politike koju provodimo.

U kojoj je fazi rješavanje baliranog otpada?

Za koji dan, točnije 23. studenoga otvaraju se ponude za zbrinjavanje bala u Brezju. Nakon 17 i pol godina očekujem konačno rješenje. Tome je prethodilo mukotrpno usuglašavanje i rad po naputcima svih državnih tijela, ministarstava, fondova, što je rezultiralo najavom sufinanciranja zbrinjavanja bala u visini od 40 posto troškova. Što se tiče javnog natječaja, očekujem kvalitetne ponude i ponuditelje s referencama. Prihvaćanjem proračuna za narednu godinu osiguravamo i sredstva u proračunu da to ruglo konačno maknemo iz našeg grada. Imamo iskazane interese investitora i poduzetnika zainteresiranih za ulaganje u Gospodarsku zonu Brezje. Stoga, kad napokon maknemo bale, zona će vrlo brzo doći u svoju punu funkciju proizvodeći ekonomske učinke na naše gospodarstvo, ali i na proračun našega grada.

Očekujete li podršku većine u Gradskom vijeću za proračun?

Nema niti jednog racionalnog razloga da vijećnici u Gradskom vijeću ne prihvate ove projekte koje sam naveo, da glasaju protiv njih. Uzdam se u njihovu odgovornost prema našim građanima i gradu. Ne treba posebno govoriti o izazovima vremena u kojemu živimo i nepredvidivih okolnosti koje su pred nama, uz očekivani daljnji rast inflacije i neizvjesnost s cijenama energenata. Upravo iz tog osjećaja za trenutak u kojemu živimo i u kojemu donosimo odluku o proračunu očekujem izglasavanje proračuna koji donosi zaista vrlo velike projekte i mjere koje puno znače za život našega grada, a najviše za naše građane. Ovaj proračun napravili smo na najbolji mogući način i u najboljoj namjeri. Razgovarao sam i s drugim političkim opcijama, tražio od njih prijedloge za proračun. Naravno, možemo se mi ne slagati, prepirati i politički nadmudrivati. Ali, ima trenutaka kada je građanska dužnost kao vijećnika iznad političke borbe, iznad političkih stranaka i izbornih lista. A rješavanje problema bala jest takav problem koji zaslužuje posebnu građansku odgovornost. Sada svi zajedno imamo priliku skinuti teret s pleća ovoga grada koji nas pritišće više od desetljeća i pol. Zato mogu reći da svi koji ne budu glasali za proračun glasaju za ostanak bala u Brezju. Zato i poziv svim vijećnicima: glas za proračun je glas za micanje bala.

Što u slučaju neizglasavanja proračuna? Idemo na izbore za Gradsko vijeće?

Neizglasavanje proračuna ima svoje političke posljedice, ali za mene su puuuuno važnije one socijalne, gospodarske, infrastrukturne. Naime, takva politička igra s neizglasavanjem proračuna usporava važne projekte, odgađa neke vrlo važne odluke i mjere koje su predviđene u proračunu. Zato ne razumijem moguću destrukciju dijela vijećnika kojima bi njihovi osobni interesi mogli stajati ispred interesa građana. Ako se ne izglasa proračun u ovom prvom pokušaju, ostaje nam još nekoliko prilika za to. Međutim, ako se ne usvoji proračun do 31. ožujka, raspušta se Gradsko vijeće i ide se na izbore za to tijelo. Ali, da podsjetim, u ovih godinu i pol u sadašnjem sazivu Gradskog vijeća, na sastancima predstavnika svih političkih opcija u Gradskom vijeću, usuglasili smo oko 99 posto svih prijedloga. No, kada dođe trenutak odluke na sjednicama Gradskog vijeća, onda se uvode stranačke politike, interesi nezavisnih lista, političke ambicije nekih neostvarenih i poraženih političara. Duboko se ne slažem s takvim načinom rada u kojemu je politički i stranački interes iznad i ispred interesa Varaždina i Varaždinaca. U slučaju da dođe do izvanrednih izbora, iz primjera drugih gradova u kojima je došlo do takvih ishoda vidimo da su građani uvijek kaznili one koji su izazvali krizu i izvanredne izbore. A to su redom uvijek bili oni koji su destruktivnom politikom željeli postići svoje ciljeve. Kao gradonačelnik ne želim da dođe do zaustavljanja projekata koji su važni našim građanima. No, ako neki vijećnici budu uporno inzistirali na opstrukciji i destrukciji, mi u SDP-u premda izbore ne želimo, izbora se ne bojimo. U slučaju izbora uvjeren sam da bi bila nagrađena naša politika koju provodimo u ovih godinu i pol, politika odgovornosti i transparentnosti, rješavanja starih i nagomilanih problema, pokretanja velikih projekata, ali i donošenja mjera koje će pomoći našim građanima.

Pojasnite kako zapravo Grad funkcionira kad je na snazi privremeno financiranje.

Ne možemo preuzimati nove financijske obveze sve dok se ne izabere novo Gradsko vijeće. Ako se proračun ne izglasa do kraja ove godine, donosi se Odluka o privremenom financiranju koja je na snazi za razdoblje najduže do tri mjeseca, dakle do 31. ožujka iduće godine. Do tada vijećnici imaju priliku usvojiti proračun. Ako se proračun ne usvoji do 31. ožujka, Vlada Republike Hrvatske raspušta Gradsko vijeće, a gradonačelnik donosi novu Odluku o privremenom financiranju koja je na snazi do imenovanja Povjerenika Vlade za poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća. Gradonačelnik tada predlaže Povjereniku Vlade novu Odluku o privremenom financiranju koja je na snazi do konstituiranja novog Gradskog vijeća. Na osnovu Odluke o privremenom financiranju, nastavlja se financiranje poslova, funkcija i programa Grada Varaždina i drugih proračunskih korisnika Grada u visini koja je nužna za njihovo obavljanje i izvršavanje. Dakle, treba naglasiti da se radi samo o nužnim i neophodnim te ugovorenim obvezama. U tom razdoblju ne možemo razmišljati niti otvarati nikakve nove aktivnosti i projekte. Iz iskustva drugih gradova, takvo stanje potraje i do pola godine. I takav scenarij nije dobar niti poželjan, ne radi izbora već zbog života grada i projekata koji bi stali. Znači, tada od micanja bala ne bi bilo ništa barem još pola godine, ali ni rasta primanja naših odgojiteljica i vatrogasaca, niti povećanja božićnica našim umirovljenicima ili povećanja naknade roditeljima za novorođenu djecu.

Odnos s Budimo grad?

Kad je riječ o Nezavisnoj listi Dubravke Novak, odnosno o platformi Budimo grad, ponovit ću već više puta izrečena svoja stajališta. Sviđa mi se njihov entuzijazam i želja za brzim promjenama. Naravno, u realnosti te promjene idu nešto teže i sporije, ali se ipak u ovom mandatu odvijaju. Uostalom, to pokazuje i naš prijedlog proračuna za narednu godinu. Što se tiče njihovih unutarnjih odnosa ne bi bilo korektno da se na bilo koji način osvrćem na probleme ove platforme i liste. Uvjeren sam da će svi vijećnici koji su izabrani na Nezavisnoj listi Dubravke Novak raditi u interesu Varaždina i naših građana, možda ne više iz istih redova, ali svakako u istom cilju. Računam na njihovu podršku kako pri izglasavanju ovog proračuna, tako i svim našim projektima o kojima sam već imao priliku u više navrata raspravljati s vijećnicima iz platforme Budimo grad. I dalje očekujem njihov predan rad, da zajedno s vijećnicima iz drugih stranaka ustrajemo u nastojanju da Varaždin bude primjer odgovornog odnosa prema javnim interesima. Mi u Varaždinu imamo snage i znanja za takvo djelovanje i razvoj. Vjerujem da će ovaj tim s dvojcem na čelu grada, kojeg uz mene čini i moj zamjenik Marković, uz podršku naših odgovornih vijećnika iz svih stranaka i lista, imati priliku realizirati ove iznimno važne projekte i mjere koje smo predvidjeli u proračunu za iduću godinu.

Kakav je odnos s HDZ-om? Očekujete li podršku od njih?

HDZ je dosad bio oporba na konstruktivan način. Dakle, imali su svoje infrastrukturne projekte, uvjete na kojima su inzistirali da podrže proračun prošle godine i mi smo se tog dogovora zaista držali, pri čemu ističem Ulicu Vatroslava Lisinskog, led rasvjetu na Bombellesovoj, Kneginečku ulicu u Gornjem Kućanu. Odnos s Damirom Habijanom, kao i s Anđelkom Stričakom je korektan. Damir Habijan je u prvom redu Varaždinac koji se ne spušta na razinu političke destruktivnosti i ucjena, već prvenstveno inzistira na provođenju važnih gradskih projekata. I to poštujem. Nadam se i podršci župana u tom kontekstu. Anđelko Stričak razmišlja strateški, nikad nije bio pasivan promatrač. Znam i to da mu je interes građana i razvoj Varaždina i Varaždinske županije bitan. Uvjeren sam da neće podleći političkim pritiscima ražalovanog političara i izbornog gubitnika Čehoka kad su u pitanju razvojni projekti grada Varaždina. U konačnici, Varaždinska županija i Grad Varaždin kao sjedište županije, dobro surađuju i građani to primjećuju, kao što su primjećivali lošu suradnju bivših vlasti. Od HDZ-a očekujem vrlo konstruktivne prijedloge za proračun, jednako kao što je to bio slučaj s proračunom za ovu godinu. Vjerujem da je i kolegama u HDZ-u, kao uostalom i svim drugim vijećnicima, stalo do rješavanja bala, podizanja primanja zaposlenim u sustavu grada, povećanja božićnica za umirovljenike i djecu, i brojnih drugih projekata i mjera koje donosi ovaj proračun kojeg smo predložili.

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje