Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Ovo je integralna pljačka; Čehok: Vi ste doveli Pripuza, sad ponovo zadužujete građane

Objavljeno:

- dana

Gradski vijećnici su većinom glasova danas donijeli odluku o stavljanju van snage za integralnu nagodbu kojom su se trebali riješiti dugogodišnji sporovi.

Odluka je izglasana sa 11 glasova za, 5 protiv i 3 suzdržana.

Podsjetimo da je izmjena te nagodbe na Gradskom vijeću prihvaćena u ožujku ove godine.

U obrazloženju stoji kako nije bilo volje da se nagodba potpiše te se zato danas našla na dnevnom redu Gradskog vijeća.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok upitao je kome točno nedostaje ta volja.

– Integralnu nagodbu ste nazivali lopovlukom – rekao je Čehok i istaknuo kako je uostalom ta nagodba na Gradskom vijeću izglasana prije presude Vrhovnog suda u kojoj su oslobođeni akteri afere „Bale“.

– Ako se nagodba ne realizira, građani Varaždina će plaćati 8 do 10 tisuća kuna kamata dnevno, to je 347 tisuća eura godišnje. Toliko će građani platiti kamata za samo jednu lokaciju. Ovo što danas radite, Reformisti, Budimo grad i vi, je nabijanje kamata građanima. Vi ste nas 10 godina uvjeravali da se ne treba ništa raditi dok se ne okonča pravomoćno. Petrići su zarađivali novca i novca na Habuševoj gluposti. Ne možete maknuti dva sudska spora bez integralne nagodbe, a bez toga ne možete raspisati natječaj za bale – rekao je Čehok i podsjetio Bosilja da je on s Habušem 2013. godine doveo Pripuza u Varaždin.

– Vi ste financijski avanturisti – rekao je Čehok Bosilju.

Gradonačelnik Bosilj je pak podsjetio Čehoka da je imao tri mjeseca da se integralna nagodba potpiše.

– Mi zaista smatramo da ovo više liči na integralnu pljačku. Ovim nisu riješeni svi sporovi. Razgovarao sam s Pripuzom i on uopće ne želi ulaziti u ove razmjene zemljišta – rekao je Bosilj i istaknuo kako sve treba napraviti od početka jer ni druga strana nije zainteresirana za potpisivanje nagodbe.

– Ne znam čemu ova predstava – rekao je Bosilj.

Situaciju je pokušao smiriti HDZ-ov Habijan, koji je nastojao objasniti samu tematiku nagodbe, te podsjetio na kronologiju koja se odvijala do sad.

– Sve ovo podsjeća na beskrajni dan – rekao je Habijan.

SDP-ov Ister je pak rekao da se već priprema nova nagodba.

Rasprava ointegralnoj nagodbi je potrajala, svatko je imao nešto za reći, a sve se svodilo na međusobne optužbe sadašnje i bivše vlasti. Međutim, nakon te burne rasprave do konkretnog se rješenja nije došlo.

Podsjetimo, radi se o Zaključku o davanju suglasnosti na sklapanje nagodbe i pripadajuće dokumentacije kojom bi se integralno riješili dugogodišnji sudski sporovi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., Prvi faktor d.o.o. u likvidaciji, Vadom ulaganja d.o.o., Varkom d.d., JU „Gradski stanovi“ te odnosi i sporovi sa CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. i Zajednica ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. i dr. Upravo su sporovi kamen spoticanja zašto se do sad nisu maknute bale iz Brezja.

Uvjet za sufinanciranje sanacije bala Fonda za zaštitu okoliša je da se okončaju svi sporovi.

U međuvremenu su akteri afere „Bale“ oslobođeni na Vrhovnom sudu. Vrhovni sud potvrdio je, naime, dio presude u kojem se navodi da Čehok, Patafta i Kezelj nisu počinili kazneno djelo kada su Grad Varaždin, Varkom i tadašnji T7 VIS 2008. godine potpisali ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada.

U fokusu

Novi uvjeti programa COVID-19 zajma, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke Vlade RH, Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) na današnjoj je sjednici donio odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: ”COVID-19 zajma za obrtna sredstva”, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”.

Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima, piše u priopćenju HAMAG-BICRO.

U financijskom instrumentu “COVID-19 zajam za obrtna sredstva” određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na ”COVID-19 zajam za obrtna sredstva” do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

U Programu “ESIF jamstva” povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.

Osluškujući potrebe potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

– Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom RH, relaksirali smo uvjete triju financijskih instrumenata za koje se pokazalo kako postoji značajan interes poduzetnika. Proizvodi su jedinstveni na tržištu te se poduzetnici mogu već od sutra prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Isto tako, izmjenom uvjeta COVID-19 zajma s minimalnim padom prihoda od 20%, pokazatelj je koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije poslovanje je bilo ugroženo – izjavio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec. 

Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka 21. rujna 2021. godine od 8 sati. Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr.

Nastavite čitati

U fokusu

Po kućama krenuli lažni popisivači, evo kako prepoznati ovlaštene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Popisivači će tek u ponedjeljak, 27. rujna, početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa – samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je za HRT istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje