Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Rješenje za bale vraća nas na početak, a to je da je Grad s Varkomom trebao izgraditi MBO postrojenje

Objavljeno:

- dana

Za SDP-ovoga gradskog vijećnika Nevena Bosilja nema dvojbe tko je kriv za probleme u Brezju.

Greške su počinjene još 2005.

– Povijesno gledano, počinjen je niz grešaka od strane uprave Grada od 2005. do danas koje sada više nije moguće ispraviti. Nakon što je Grad doveden u situaciju da nas Općina Kneginec ucjenjuje cijenom i zatvaranjem svog deponija, gradonačelnik Čehok ne poduzima korake koji bi na adekvatan način obradili i riješili komunalni otpad. Umjesto da se Grad na adekvatan način pripremio za tu situaciju, bez ikakvog plana gdje i kao će se zbrinjavati bale nabavlja se balirka kao neko privremeno rješenje za kraće razdoblje i Varkom počinje zamatati varaždinski otpad. Investira se u nešto bez ikakvog plana i konačnog cilja. Grad 2008. godine temeljem studije izrađene od APO d.o.o. Zagreb, koje preporučuje MBO tehnologiju za zbrinjavanje komunalnog otpada, umjesto da s Varkomom krene u investiciju izgradnje MBO postrojenja, sklapa ugovor s privatnim investitorom za interventnu sanaciju baliranog otpada putem MBO postrojenja i za to im kroz suspektnu zamjenu dodjeljuje zemljište na lokaciji Brezje.

Dakle, gradonačelnik Čehok omogućuje privatnom poduzetniku da izgradi profitabilno postrojenje koje će kroz dugogodišnje razdoblje na teret građana Varaždina i susjednih općina ostvarivati profit, umjesto da Grad zajedno s Varkomom za tu namjenu osigura kreditna sredstva i pokrene investiciju – smatra Bosilj.

Napominje i da sada imamo situaciju da u Brezju imamo više od 100.000 tona baliranog otpada koji je zbog dugotrajnog ležanja već odradio biološko-kemijske procese.

– Većina tog otpada postala je inertna, neopasna za okoliš, za što su svojevremeno urađene i analize od odgovarajućih institucija. Optimalno rješenje vraća nas na početak, a to je da je Grad s Varkomom trebao ući u investiciju i izgraditi MBO postrojenje. U ovom trenutku jedno od rješenja je da Grad zajedno s Čistoćom uđe u njegovu kupnju te da se kroz sustav mehaničko-biološke obrade zbrine balirani otpad, a kroz isto postrojenje vršilo bi se daljnje zbrinjavanje tekućeg komunalnog otpada. Nažalost, ta opcija kupnje MBO-a košta i to će se preliti na leđa građana kroz dodatno povećanje cijene koju sad plaćaju Čistoći – ističe Bosilj.

Osvrnuo se i na cijenu MBO postrojenja.

– U kuloarima se spominje da je apsolutno prenapuhana te da je iznos koji bi Grad trebao platiti za 51 posto vlasništva, približan cijenama za koje su Rijeka ili Celje izgradili svoja MBO postrojenja. I to sredstvima iz EU fondova i koja uz to imaju veći kapacitet od Brezja – naglašava Bosilj.

On smatra i da stanje okoliša u Brezju i ono u tlu i podzemnim vodama ispod baliranog otpada nije alarmantno. Takav svoj stav argumentira najnovijim Izvještajem o monitoringu podzemnih voda u području odlagališta komunalnog otpada Grada Varaždina.

“Ispitati teren”

– Riječ je o izvještaju iz lipnja 2018. godine, koji je naručen do strane Hrvatskih voda. On ne daje zabrinjavajuće rezultate u zagađenju podzemnih voda na području odlagališta, osim nešto povećanih koncentracija nitrata i sulfata (što je i specifično i za ostala uzorkovanja podzemnih voda na području naše županije zbog poljoprivredne djelatnosti). Tu nema povećanog zagađenja ostalih parametara, odnosno sve je u granicama dozvoljenog. Ovisno o namjeni predmetnog zemljišta, najvjerojatnije nema potrebe za nekim većim sanacijama tla, osim možda zamjene gornjeg sloja zemljanog materijala – ustvrdio je Bosilj, ali i dodao „da se to tek treba utvrditi ispitivanjem na terenu!“

Sa svojim prethodnicima složio se da će posljedice dugogodišnjeg nerješavanja problema s baliranim otpadom biti enormne.

– Što se tiče financijske strane, posljedice će definitivno biti vrlo velike, a štete za Grad bit će ogromne, kako god bili riješeni sudski sporovi. Podsjećam da je od 2005. do lipnja 2011. godine, kada je nastalo 90 posto baliranog otpada, gradonačelnik bio Ivan Čehok. Riječ je o velikoj količini baliranog otpada, čije konačno zbrinjavanje će platiti žitelji Grada i Županije. Postoji mogućnost sufinanciranja od strane Fonda od 60 posto i to treba svakako iskoristiti u konačnom rješenju. Financijski troškovi odvjetnika, potom sudski troškovi, financijska obeštećenja temeljem dvaju ugovora odnosno koncesije o zbrinjavanju, kao i ostali troškovi poput izgubljenih dobiti tvrtki na teret Grada su ogromni – smatra Bosilj.

Iako nije želio licitirati konačnim iznosima šteta, jer to ocjenjuje nezahvalnim, Bosilj se potrudio obrazložiti zašto su po njegovu sudu nastale štete.

Troškovi građanima

– Nastale su zbog loših odluka Gradske uprave u svim fazama donošenja strateških odluka oko načina zbrinjavanja komunalnog otpada. Neadekvatna briga da se problem komunalnog otpada na vrijeme uoči i da se na vrijeme krene s kvalitetnom pripremom i izradom studije optimalnog rješenja s minimalnim troškovima za građane kojima se pruža usluga. Druga loša odluka bila je da se zbrinjavanje komunalnog otpada povjeri privatnom investitoru čiji je osnovni cilj visoki profit koji će platiti građani. Nadalje, odluka o odabiru baliranja kao privremenog rješenja bez razrađenog plana i rješenja za konačno zbrinjavanje bala je bila katastrofalna – rezolutan je Bosilj.

Odgovornost i na gradskim vijećnicima

Osudio je i ponašanje političara koji nisu razmišljali o posljedicama svojih odluka.
– S jedne strane imali smo inat, a s druge strane korumpiranost rukovodećih političkih struktura Grada Varaždina. Ti ljudi nisu sagledavali posljedice svojih djela, a potpisivanjem štetnih ugovora i podizanjem sudskih tužbi u ime Grada napravili su nemjerljivu štetu građanima. Za pogrešne odluke gradonačelnika ne postoji financijska odgovornost, oni ne odgovaraju za štetne posljedice svojih odluka, već se skrivaju iza odluka gradskih vijećnika. Sav trošak u konačnici će platiti građani, koji su ih birali. Odgovornost za štete snose i gradski vijećnici koji su stajali iza odluka gradonačelnika i njegovih interesnih struktura – ističe Neven Bosilj.

Dodao je da osobe koje su izazvale ovakvo stanje, a prije svih gradonačelnik Ivan Čehok, „ni u kojem slučaju ne bi smjele sudjelovati u pregovaranju sa zainteresiranim sudionicima procesa i rješavanju problema baliranog otpada.“

– Još je Einistein rekao: za rješenje problema moramo prestati razmišljati na onaj način kao kada je problem nastao – poručio je.

Rječit je bio i kad je u pitanju dodjeljivanje koncesije za odlaganje otpada zajednici ponuditelja na čelu s CE-ZA-R-om od strane Grada Varaždina. Potonja je, podsjećamo, podigla tužbu na iznos od 96 milijuna kuna jer nije došlo do realizacije zbrinjavanja baliranoga komunalnog otpada odlaganjem.

– Dodjela koncesije CE-ZA-R-u bila je posljednja, i to vrlo loša odluka Gradskog vijeća 2013. prije lokalnih izbora i poslužila je tadašnjem gradonačelniku Habušu kako bi mogao u kampanji govoriti da je riješio pitanje baliranog otpada, iako ga je samo u konačnici produbio. Grad će tužbu od CE-ZA-R-a vjerojatno izgubiti, ali s druge strane dobro je što je odštetni zahtjev na 96 milijuna kuna jer koncesionar će dobiti samo izgubljenu dobit. Ako će ona biti npr. 20 posto tuženog iznosa, Grad će platiti samo 20 posto sudskih troškova jer je koncesionar uspio u samo 20 posto tužbe. U tome vidim potencijalnu poziciju Grada u budućim pregovorima – naglasio je Bosilj.

Napomenuo je i da još uvijek postoji obveza izvršenja inspekcijskog nadzora Ministarstva o uklanjanju bala u Brezju iz 2013. godine.

– O tome je obaviješten Varkom, te da se zbog proteka roka i neizvršavanja naređene mjere za uklanjanje bala još iz 2007. godine nastavlja postupak prisilnim izvršenjem rješenja Ministarstva putem treće osobe, a sve na trošak Varkoma. Ovaj nalog još uvijek je na snazi jer nije po nadležnom tijelu opozvan. Temeljem tog naloga Grad treba tražiti rješenje u sufinanciranju od strane države – smatra Bosilj.

Uskoro donosimo i osvrte ostalih političkih aktera u Varaždinu oko problematike baliranog otpada.

>>Golemi ceh neodgovorne politike varaždinskog HNS-a i SDP-a mogli bi platiti građani još većim računima za smeće!

>>Habijan: HNS i SDP raspisali su koncesiju za isti pravni posao jer su smatrali da je ugovor ništetan. Bez pravomoćne odluke suda?!

>>Lešina: Treba definirati integralni model koji uključuje okončanje sudskih sporova, sanaciju odlagališta u Brezju i trajno zbrinjavanje otpada

>>Sevšek: Gradonačelnik Habuš je igrao pravni i financijski rulet, umjesto otpada u Brezju su mogle biti tvornice

>>Bunić: Umjesto na problem s balama u Brezju, bivša vlast je bila fokusirana na uništavanje Čehoka!

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje