Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj vodi u utrci za gradonačelnika Varaždina: „Bit će tijesno, ali vjerujem u pobjedu“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je do 20 sati i 40 minuta obrađeno 49 od ukupno 51 biračkog mjesta. U borbi za gradonačelnika Varaždina u drugome krugu vodi Neven Bosilj s 7846 glasova, dok Ivan Čehok ima 7522 glasa. Bosilj je dalje vodio i u 21:20 nakon što je obrađeno 98 % biračkih mjesta.

Neven Bosilj osvrnuo se na rezultate i kampanju u protekla dva tjedna.

– Vodimo, ali ćemo čekati do zadnjeg biračkog mjesta. Vjerujem da će ovo sve dobro završiti, ali neću ništa prejudicirati. Sami ste vidjeli da su bila podmetanja, udarci ispod pojasa, ali neću se vraćati na to. Ajmo u budućnost, ja vjerujem da ćemo od sutra već krenuti raditi za boljitak ovoga grada – rekao je Bosilj.

Bosilj je komentirao i izlaznost, koja je u gradu Varaždinu do 16 sati i 30 minuta iznosila 33,55 posto, što je za 0,4 posto više nego što je bila u prvom krugu do 16 sati i 30 minuta.

– To je upravo ta dodatna snaga koju su ova dva tjedna uspjela polučiti, vrlo vjerojatno su upravo ti glasovi, tih 100-tinjak glasova, doprinijeli. Vjerujem da će to biti 51 naspram 49 posto, bit će vrlo tijesan rezultat, ali ja vjerujem da smo mi vrlo aktivnom i pozitivnom kampanjom uspjeli izvući te dodatne birače na birališta koja će nam donijeti pobjedu – zadovoljan je Bosilj, te je dodao:

– Dobivali smo dojave da su se kršila izborna pravila od strane našeg protivnika, ali neću se uopće na to obazirati. Taj jedan glas simo-tamo, koji će donijeti jedan plakat koji im stoji negdje na biračkom mjestu, ja se na tu razinu neću spuštati – zaključio je Bosilj.

Na trenutne rezultate osvrnuo se i Ivan Čehok.

– Moj protukandidat vodi u velikim stambenim naseljima gdje smo mi dosta loše prošli. Vjerojatno će biti tijesno. Ja sam ranije navikao pobjeđivati s velikom prednošću, ali sada ću se vjerojatno boriti do zadnjega glasa. Kampanja je bila izrazito prljava prema nama, izvlačile su se presude. Bez integralne nagodbe moj kandidat neće moći maknuti bale. Kao i prvi put, čujem da je bilo prigovora na biračkom mjestu u Gornjem Kućanu, da su Reformisti vrbovali i cukali za rukav ljude, ali ne bih o Reformistima ništa govorio. Vidi se trend promjena u svim gradovima. Žao mi je da je bila mala izlaznost i to je poruka svima nama. Ako treba mi ćemo biti oporba, jer nismo profesionalno vezani za politiku, mi imamo svoje poslove. Teško je reći, ali vjerojatno ću biti u Gradskom vijeću – rekao je Čehok nakon prvih rezultata.

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje