Povežite se s nama

U fokusu

Božena Kapitarić: Rasplakat ću se i primiti pacijente za ruku, bilo to profesionalno ili ne

Objavljeno:

- dana

VINIČANKA NAJSESTRA HRVATSKE

Nakon što je 2012. godine osvojila nagradu struke dobivši titulu “Sestre godine”, Božena Kapitarić, medicinska sestra Županijske bolnice Čakovec, prošloga je tjedna dobila i priznanje pacijenata koji su je proglasili “Najsestrom za 2016”.

“Obje nagrade puno znače u karijeri, ali kad dobijete priznanje od pacijenata to znači da dobro radite svoj posao”, kazala nam je sestra Božena s kojom smo razgovarali u čakovečkoj bolnici gdje posljednjih desetak godina radi kao glavna medicinska sestra centralne dnevne bolnice. Ono što ona radi više je od pukog posla jer ponajviše radi s onkološkim bolesnicima koji dolaze na kemoterapiju. No, njezini pacijenti od nje i članova njezina tima očekuju puno više od apliciranja terapije.

“U svom poslu i odnosu prema pacijentima ja ću se i rasplakati i primiti ih za ruku, bilo to profesionalno ili ne. Naši pacijenti očekuju od nas toplu riječ i ljudski pristup i to im puno znači. Neki je dan došla jedna gospođa, rasplakala se i zagrlila me. Je li to profesionalno i što to uopće znači?”, govori ona ističući kako bi i zdravstvenim radnicima ponekad trebala psihološka podrška kako bi se lakše nosili sa stresom i agonijom koje akumuliraju kroz rad i odnos s teško oboljelim pacijentima. 

Priznanje za Najsestru Božena Kapitarić dobila je od Hrvatske udruge pacijenata povodom Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače. Ponosno nam pokazuje hrpu pisama koje su poslali pacijenti s područja Čakovca i Varaždina, a u kojima opisuju zašto bi baš ona trebala dobiti titulu Najsestre.

Život posvetila pacijentima

Cijeli je svoj život posvetila svojim pacijentima i njezin posao ne završava odlaskom iz bolnice. Osim što je aktivna u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara (HUMS), članica je i Županijske lige za borbu protiv raka u Čakovcu gdje puno radi sa ženama oboljelim i liječenim od karcinoma dojke. Napisala je dva priručnika za bolesnike u kojima im daje savjete kako se suočiti s dijagnozom karcinoma i kemoterapijom.

S obzirom na njezino bogato iskustvo i educiranost (nakon srednje medicinske škole prvo završila je dodiplomski studij sestrinstva, a potom i diplomirala na stručnom studiju u Zagrebu, onkološko-hematološki modul) često je pozivaju i iz drugih udruga pacijenata da održi razna predavanja i radionice. Tako da je dobro znaju ne samo međimurski nego i pacijenti s varaždinskog područja.

Božena Kapitarić inače je rođena i odrasla u Vinici. Nakon srednje medicinske škole jedno je vrijeme radila u bolnici u Novome Marofu, a zatim dolazi raditi u Čakovec gdje živi i radi posljednjih 25 godina.

Kao članica Lige protiv raka sudjelovala je u pokretanju niza humanitarnih akcija. Već se godinama u Čakovcu organizira manifestacija “Zajedno protiv raka plesom, pjesmom i modnom revijom” na kojoj članice Lige nose modnu reviju pa je niz godina i ona bila manekenka pokazavši da joj ništa nije teško kako bi pomogla pacijentima. Novac prikupljen ovom manifestacijom namijenjen je za rehabilitaciju onkoloških pacijenata pa im je tako omogućeno besplatno plivanje na bazenu svakoga tjedna.

Unatoč mnogim teškim i tužnim trenucima, opisuje i brojne lijepe epizode iz bolnice.

“Ima i zabavnih pacijenata koji su uvijek radosni što vas vide pa su se tako neki šalili i govorili kako su počašćeni što će im terapiju sada dati Najsestra”, priča nam i odmah dodaje kako nije ovdje bitna samo ona kao glavna sestra nego je važno da cijeli tim, s kojim radi, diše na isti način te da su svi humani, empatični i da se van radnoga vremena bave nekim volonterskim i humanitarnim radom. Ona u tome svakako može poslužiti kao dobar primjer.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati