Povežite se s nama

Život i društvo

Božena Šimek Šuplika: Više se ne sjećam teških stvari, samo našeg ponosa i onog osjećaja – da, uspjeli smo

Objavljeno:

- dana

Za Varaždinku Boženu Šimek Šupliku, bivšu pripadnicu 7. gardijske brigade “Puma”, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja i obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja svakoga 5.kolovoza prilika je da se prisjeti, kako kaže, jednog od najboljih dijelova svog života, svojih ratnih dana.

– Vjerojatno zvuči strašno reći da su ti godine rata najbolje godine u životu, ali pritom prvenstveno mislim na odnos s ljudima s kojima sam tada dijelila sve. Tim ljudima, svojim suborcima, vjerovala sam kao sebi samoj, kao braći. Bili smo u stanju učiniti sve jedni za druge. To je osjećaj koji je teško prenijeti i opisati nekomu tko to nije prošao i doživio. Da je moguće prenijeti doživljaj, mislim da bih umrla od tuge da se nisam uključila u obranu domovine. Uopće se više ne sjećam teških stvari, samo našeg ponosa, našeg zezanja i onog osjećaja – da, uspjeli smo – govori umirovljena natporučnica koju svi znaju kao prvu ženu koja je 1995. godine ušla u oslobođeni Knin i s nekolicinom suboraca prva se popela na kninsku tvrđavu, na kojoj su s jarbola skinuli srpsku i razvili hrvatsku zastavu. Za taj događaj kaže da je ujedno trenutak kad je za nju rat završio i otad “više ni s kim i ni s čim nema problema”.

Život je krenuo dalje, vratila se u Varaždin svojoj obitelji i danas rijetko govori o tom vremenu, osim kada dođu važne obljetnice.

– Tih dana osjećam pritisak u prsnom košu, teško je verbalizirati i opisati taj osjećaj duboko u meni. To su dani prisjećanja, ponovnog pregledavanja slika kojih se inače ne sjetim pogledati cijelu godinu. Nakon toga više nemam potrebe, ali ni vremena misliti o tome – opisuje naša sugovornica, koja već godinama na obljetnicu Oluje obvezno “odradi” barem po jedan intervju za neki od medija. Nije joj teško pričati, ističe, ali bi voljela da se danas više govori o onome što branitelji rade kroz svoj volonterski angažman, osobito u Udruzi veterana 7. gardijska brigada “Puma”, čija je članica gotovo od osnutka.

Svoj je ratni put započela kao medicinska sestra, što je i ostao njezin glavni životni poziv, kako ističe. Ulaskom u Hrvatsku vojsku s vremenom je dobila čin časnice i nakon završetka rata ostala je raditi u Ministarstvu obrane napredujući do čina natporučnice. Gledajući ranjenike koje su početkom rata dovozili u varaždinsku bolnicu, u kojoj je tada radila, osjećala je da može biti korisnija na bojišnici, pa se priključila varaždinskoj 7. gardijskoj brigadi “Puma” neposredno po njezinu osnivanju.

S obzirom na njezinu snažnu osobnost i čvrstu volju, u obitelji se nisu pretjerano iznenadili njezinoj odluci, iako je majci to teško palo.

– Pitala sam jednom sina: „Pa dobro, jesi li se ti imalo bojao za mene kad sam bila na bojištu?“, a on mi je odgovorio: “Ma daj, mama, pa tebi se ništa nije moglo dogoditi.” I vjerojatno mi se zbog te njegove vjere i nije ništa dogodilo – govori ona uz širok osmijeh.
Kad je pitamo kako se nosila sa svim osjećajima i strahovima, pokušava objasniti da je možda pomalo emocionalno zakinuta jer mnoge stvari doživljava na drugačiji način od većine ljudi. Odmalena se više družila s muškom ekipom, bila je “tatina kći” i uvijek je, ističe, najbolje funkcionirala pod stresom, pa možda otud i njezina emotivna čvrstoća. Ali gubitak prijatelja, suborca, svakako je najteži trenutak na ratištu, koji slama i najčvršće muškarce.

– Kad vidite muškarce, prekaljene borce, kako plaču bez nelagode i srama, kad im je cijelo lice obliveno suzama, to je strašno tužno. Ali taj čas se isplačeš i sutra ideš dalje. Svatko tko je bio na prvoj liniji obrane zna koliko je stresno bojati se za svoj i tuđe živote. Ja sam navikla na krv i rane, to mi je posao, ali kad gledaš prijatelja kako umire, to te definitivno promijeni zauvijek. Važno je o svemu tome otvoreno govoriti – zaključuje.

Život i društvo

FOTO Varaždinci dobili novo igralište i slavinu s pitkom vodom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan voda u Varaždinu je pod geslom „Pij vodu – živi zdravo“ obilježen tako da je simbolično građanima na korištenje predano novo košarkaško igralište i slavina s pitkom vodom. Gradonačelnik Neven Bosilj, je uz zamjenika Miroslava Markovića i direktora Varkoma Brunu Istera održao konferenciju za novinare na novom igralištu u Istarskoj ulici gdje je postavljena i slavina s pitkom vodom.

– Odlučili smo pokrenuti jednu drastičnu preobrazbu ovog dijela grada omeđenog Istarskom ulicom te ulicama grada Koblenza, Šemovečkih žrtava, Matice Hrvatske i Primorske ulice. Taj dio grada nije imao do sada ni jedno sportsko igralište, a ovo je prvo koje smo napravili. Uredili smo ga, zasadili drveće i uredili okoliš, postavili smo klupice, a uskoro će stići i dječja igrala kad dobijemo proračun. Kako je danas Svjetski dan voda, ističem da smo ovdje postavili i slavinu s pitkom vodu. To je jedna od 15 slavina u gradu, a ukupno 24 na javnim površinama na uslužnom području Varkoma na kojima djeca i mladi, ali i svi ostali građani pa i njihovi ljubimci mogu piti vodu – rekao je gradonačelnik koji je najavio proširenje tog dijela  grada izgradnjom nove ceste u kojoj će biti nova gradilišta za individualnu stambenu izgradnju.

Podsjetio je da je vijeće već izglasalo novi UPU ( urbanistički plan uređenja ) VIS konfekcije prema kojem će se rušiti tvorničke hale i otvarati prostor za novo stambeno naselje. Taj dio grada, naglasio je gradonačelnik, očekuje najveća i najdrastičnija preobrazba u slijedeće periodu te je naveo da je Grad Varaždin pred dobivanjem lokacijske dozvole za izgradnju podvožnjaka u Wiesertovoj ulici čime će se zauvijek riješiti problem kučanske rampe i  taj dio grada konačno prometno povezati s centrom.

– Svjetski dan voda osobito je značajan dan, posebno za one koji nemaju vode. Mi u Hrvatskoj, posebno mi u Varaždinu imamo dovoljno kvalitetne  vode, pa i više no što nam je potrebno. S obzirom na zagađenja i na aktualne događaje želimo biti sigurni da će i dalje naši građani moći imati pitku vodu u svim situacijama – rekao je direktor Varkoma Bruno Ister i napomenuo da je veliki projekt aglomeracija, posvećen zaštiti pitke vode, pri kraju te će još više pridonijeti sigurnosti i zaštiti voda. Nastavio je o projektu sanacije gubitaka u vodovodnom sustavu koji je oko 40 posto razlike između zahvaćene i isporučene vode. Strojevi i djelatnici Varkoma već su u Istarskoj ulici započeli radove na zamjeni dotrajalog cjevovoda.  Činimo sve kako bi smanjili gubitke, zaštitili vodu i zadržali cijenu koja se nije mijenjala od 2011. – zaključio je Ister, a gradonačelnik je dodao kako će  Istarska ulica, a potom i Ulica grada Ravensburga  ( dio bivše Ulice Vilka Novaka, od Konzuma do Ulice grada Koblenza ) nakon izmjena instalacija, i izglasavanja proračuna,  biti obnovljene novim asfaltom.

Nova slavina s pitkom vodom predana je na upotrebu i na dječje, odnosno sportskom igralištu u Vukovarskoj ulici na Banfici.

Nastavite čitati

Život i društvo

U dogradnju vrtića Škrinjica u Vidovcu bit će uloženo 423.374 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 17. ožujka potpisao je ugovor za dogradnju postojećeg dječjeg vrtića.

Radi se o projektu za koji je Općina Vidovec u srpnju prošle godine podnijela zahtjev u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “NPOO.C3.1. R1.I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv”.

Na predmetni poziv prijavljena je dogradnja postojećeg dječjeg vrtića Škrinjica kojim je predviđena dogradnja dva nova boravka za jasličku skupinu i vrtićku skupinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao nadležno tijelo u postupku odabira projekta u okviru predmetnog poziva, pozitivno je ocijenilo projektnu prijavu Općine Vidovec te je 2. prosinca 2022. godine Općina primila Oduku o financiranju.

Dogradnja vrtića procijenjena je na 423.374,03 eura (3.189.911,63 kuna). Projekt će se financirati iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a Općini Vidovec kao korisniku dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu 324.905,43 eura (2.488.000 kuna) što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja.

Rok za provedbu projekta je 32 mjeseca od potpisa ugovora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje