Povežite se s nama

Život i društvo

Božićna poruka biskupa Radoša: Ne želimo poslati praznu čestitku – olako izgovorenu riječ

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš uputio je svoju božićnu poruku.

U nastavku ju prenosimo u cijelosti.

Braćo i sestre! Sretan vam Božić!

Danas, na Božić, i kroz ove dane Božića, međusobno si čestitamo Božić, najčešće riječima: „Sretan Božić! Sretno ti porođenje Isusovo!“ On je svojim rođenjem uzeo tijelo od Blažene Djevice Marije i zauvijek se vezao s nama ljudima. Čestitkom poželimo dragim ljudima da se Bog – Sreća – rodi u njima. S Njim – Bogom – rađa se sreća ljudskoga života. Prava je sreća trajna povezanost s Njim – jedinim izvorom istinske sreće.

Ne želimo poslati praznu čestitku – olako izgovorenu riječ. Želimo da čestitka teče iz duše, koja pretače sve što je u njoj nakupljeno, nataloženo; ali iz duše koja, unatoč svemu, diše željom za stvarnim i ponovnim rođenjem Boga u njoj.

Stoga s Bogom danas, na Božić, stojimo na vratima svoje duše i pitamo ga: „Jesmo li spremni za Tvoj dolazak, Tvoje rođenje? Jesi li spreman ući?“ I možemo se odmah ispričati: „Oprosti! Nemoj se začuditi – nije sve u redu. Ti si liječnik, odmah ćeš uočiti simptome bolesti našega tijela i duše; kako svakoga od nas osobno, tako i simptome bolesti duše naše šire obitelji – Crkve i društva. Ti ih poznaš, a mi ćemo ih nabrojiti. Da te upozorimo: malo razgovaramo glasno argumentirano, presušile su lijepe riječi međusobnoga uvažavanja. Lako etiketiramo, pucamo po šavovima. Od suputnika stvaramo protivnike, zaboravili smo ono – bolest – i onoga – izvor zla – koji je uzrok naših podjela i sve očitijih svađa. Izbacili smo iz fokusa stvarnoga neprijatelja. A on lukav, neuhvatljiv, kao svako zlo, često mijenja sojeve, pokazuje se u različitim simptomima.

Atmosfera se stalno podgrijava, neke su glave vruće i podižu temperaturu. Društvo se brzo usijava, nije prikladno za život i rast. S temperaturom glave, društva hladi se temperatura srca, a ono treba biti toplo, zagrijano za tvoj dolazak. Iskreno, ako smijem, preporučujem ti: polako ulazi, budi pažljiv jer se bojim da ćemo i tebe zaraziti svojom bolešću – zarazom koja se među nama širi.“
Smijemo još nadodati: „Poželjno bi bilo da izgubiš osjet mirisa i okusa jer jedino mjesto gdje te možemo primiti je štala, štalica. U njoj su uvijek neugodni mirisi – neugodni mirisi naše duše, duše Crkve, duše društva. Ne očekuj ni toplu ni meku kolijevku duše, srca, u koje želiš ući i nastaniti se.“

Braćo i sestre!
Naše stanje žudi za njegovim dolaskom, njegovim rođenjem. Jesmo li spremni za Božji dolazak, spremni za njegovo rođenje? Odgovor nam je dao u Betlehemu. Tamo ga možemo čuti, iznova pročitati. Na prvi pogled, tamo je stanje isto, gotovo identično. Samo Božje rođenje, utjelovljenje, njegova prisutnost čini bitnu razliku. Bog dolazi jer je stanje upravo takvo i nikada ne propušta priliku doći nama u neprikladnom trenutku.

Mi jedni drugima poželimo da Bog dođe, poželimo sretno porođenje Isusovo, sretan Božić! Poželimo svakom čovjeku sreću. Sreću je teško definirati, neki kažu nemoguće; ali sreća ima svoje simptome. Ovo je vrijeme idealno za razvijanje simptoma sreće. Ako je sreća u štalici, a duboko vjerujemo da je, onda je temelj poniznost – pad imuniteta obrane naše samodostatnosti i oholosti, pad imuniteta koji ruši svijest vlastite veličine, pad imuniteta obrane od Boga. Postajemo, po poniznosti, slični njemu koji se ponizio, oplijenio i postao čovjekom, rodio se u štali.

Simptom sreće je mir, onaj nutarnji mir. Bog ga hoće razvijati u nama. Želim vama i sebi da nas zahvati, da se proširi u nama. Želim da ga Bog u nama razvija.

Želim vam i simptom čovjekoljublja, ali svakog čovjeka – da ljubite svakoga čovjeka, koji je simpatičan i koji nije, istoga i drugačijeg pogleda i stava.

Želim vama i sebi simptom dobroga sluha koji će znati slušati, razabirati, a onda i skladno s drugima živjeti i pjevati.

Ima još i drugih simptoma sreće. Svaka osoba razvija vlastite simptome. Pa želim vam da ih razvijete, da drugi to vide i osjete, da jedni na druge to prenesete.

Braćo i sestre!
Neka se Bog rodi u vašem ugrijanom srcu. Dopustite mu da razvija sve simptome sreće. Vjerujemo: Bog dolazi, Njemu ništa nije nemoguće.

Sretan vam Božić i blagoslovljena nova godina!
  + Bože Radoš
varaždinski biskup

Život i društvo

FOTO Na Izložbi bučinih ulja Alpe – Adria dodijeljeno 13 zlatnih medalja, šampion je Mladen Cesarec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana danas u Županijskoj palači u Varaždinu.

Dodijeljeno je 145 medalja, od kojih je 13 zlatnih, 110 srebrnih i 23 brončane, a šampionom je proglašeno bučino ulje Mladena Cesarca iz Krapinsko-zagorske županije. Priznanje mu je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je ujedno otvorila Izložbu.

– Izložba bučinih ulja je važna jer, osim što se promiče hrvatska tradicija, kultura i povijest, promiče se i stvaranje dodane vrijednosti iz osnovnih resursa. Ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo. Želim posebno pohvaliti sve varaždinske proizvođače i udruženja koja su pomogla u ostvarivanju činjenice da danas u Hrvatskoj imamo 35 proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, koji su zaštićeni na europskoj razini. Od toga se šest odnosi na ovo područje, što je veliko postignuće, jer su takve oznake put za stvaranje dodane vrijednost i većeg dohotka proizvođača. Na ovoj Izložbi svjedočimo velikom napretku bučinog ulja, koje je vrijedno ulje s ljekovitim svojstvima, bogato je mineralima i vitaminima. Zahvaljujem i čestitam svim nagrađenima, osobito nositeljima zlatnih medalja i šampionu – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Župan Anđelko Stričak je šampionu uručio nagradu od 2.000 eura.

– Na Izložbi su ovaj put sudjelovali proizvođači bučinih ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Pristiglo je 158 uzoraka, što već dovoljno govori o vrijednosti manifestacije. Izložbe su bitne da pošaljemo poruku da cijenimo trud i marljivost naših poljoprivrednih proizvođača, a samim time šaljemo poruku kvalitete proizvoda od bučinog ulja, koji su doista zdravi i fini. Proizvodnja bučinog ulja na području Varaždinske županije ima tradiciju koja seže 200 godina unatrag. Ponosni smo na naše proizvođače, koji na međunarodnim natjecanjima osvajaju zlatne medalje, tako da možemo reći da je to naše „varaždinsko crno zlato“ – rekao je župan Stričak.

Kvaliteta bučinih ulja pristiglih na ovogodišnju izložbu je visoka, istaknula je ispred Ocjenjivačke komisije Melita Makovec, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.

– U prilog tome najbolje govore činjenice da na osnovu kemijske analize nije bilo diskvalifikacija, a prosječni broj bodova postignut na osnovu kemijske analize iznosi visokih 13,3 od mogućih 15 bodova. Senzorskim ocjenjivanjem postignut je prosječan broj bodova od 16,9 od mogućih 20 bodova. Ovako visoki bodovi rezultirali su brojnim odličjima. Od ukupno 13 zlatnih odličja, pet je dodijeljeno u kategoriji hladno prešanih ulja te osam u kategoriji djevičanskih bučinih ulja – navela je Melita Makovec.

Šampion nije krio ponos i sreću. – Ovo je priznanje za sve što radimo. S proizvodnjom bučinog ulja sam se počeo baviti 2014. godine kao hobijem, a nagrada me potaknula da taj hobi preraste u stalni posao – rekao je šampion Mladen Cesarec.

Titula šampiona je za svega 0,5 bodova izmaknula Andreji Petrović iz Varaždinske županije. – Zlato osvajamo unatrag nekoliko godina, na što smo ponosni, a veseli nas svaka nagrada i potiče na daljnji rad – istaknula je.


Na Izložbi su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihoviličić, kao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.


Organizator Izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Dodajmo da je na štandovima ispred Županijske palače za građane je bila pripremljena bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče, a uz to su članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave ponudile tradicionalne i autohtone kolače.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obilježen Dan nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije, predstavili se i Ukrajinci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na središnjem varaždinskom gradskom trgu, a u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježen je Dan nacionalnih manjina i to na sam Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

U programu obilježavanja Dana nacionalnih manjina sudjelovali su predstavnici albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine, ali i predstavnici Ukrajine. Prije samog središnjeg događanja za predstavnike manjina priređen je prijem u Gradskoj vijećnici gdje su im dobrodošlicu zaželjeli zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Ovaj dan prigoda je da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti široj javnosti, jer kulturna raznolikost ne može se nametnuti nikakvim zakonima – ona se živi i nju se promatra. Različitost je nešto čime se ponosimo i što moramo očuvati, njegovati i uvažavati. Učeći o različitosti, mi zapravo preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja. Zahvaljujem se pripadnicima nacionalnih manjina što nam predstavljaju dio svoje kulture, običaje i tradiciju, ali i svim građankama i građanima grada Varaždina, kao i stanovnicima Varaždinske županije koji su došli podržati ovu manifestaciju jer samo zajedno možemo i trebamo poslati poruku da unatoč različitostima da smo svi jednaki – napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Okupljenima na varaždinskom Korzu obratio se zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je posebno pozdravio predstavnike ukrajinske nacionalne manjine i poželio im srdačnu dobrodošlicu u Varaždin.

– Želja nam je bila da predstavnici ukrajinskog naroda budu dio ove proslave, suživota i svega ostalog što čini Hrvatsku otvorenom, tolerantnom državom, a posebice Varaždin kao središte Varaždinske županije – izjavio je, između ostalog, zamjenik Marković.

Okupljenima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

Ovo događanje kontinuitet je održavanja manifestacija koje zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija s ciljem promicanja raznolikosti, kulture, običaja, tradicije i gastronomije nacionalnih manjina. Stvaranje ozračja uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije ključan su faktor za postizanje miroljubiva suživota i integracije manjina u hrvatsko društvo jer kulturna raznolikost obogaćuje našu zajednicu, ali također omogućuje mlađim naraštajima pripadnika nacionalnih manjina da ne zaborave svoju kulturu i svoj identitet – istaknula je Božić.

Svake godine obilježavanju Dana nacionalnih manjina pridružuje se i predstavnica slovenske nacionalne manjine, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

– Drago mi je da su naši građani i ovoga puta pokazali velik interes i pridružili nam se na obilježavanju Dana nacionalnih manjina. Prijateljstvo koje danas vidimo mi zapravo stalno živimo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, kao prijatelji i susjedi i doista sam sretna što mogu biti sastavni dio toga – naglasila je Barbara Antolić Vupora.

Predstavnik albanske nacionalne manjine grada Varaždina Alija Redžaj zahvalio je svim pripadnicima nacionalnih manjina na ovome području kazavši kako su njihovo djelovanje i suradnja na visokom nivou, ponajviše zahvaljujući i podršci Grada i Županije, dok je predsjednica Slovenskog kulturnog društva Nagelj Martina Lesjak izrazila sreću i zadovoljstvo što su i ove godine dobili mogućnost predstaviti svoju gastronomiju, glazbu i kulturu.

Dodajmo i kako su na obilježavanje Dana nacionalnih manjina, osim brojnih građana, došli i gradonačelnica grada Ptuja Nuška Gajšek, savjetnik u veleposlanstvu Republike Slovenije u RH Dušan Pšeničnik, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Natalija Martinčević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Varaždin Idriz ef. Hsanović, pročelnica gradskog Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Vesna Haluga, kao i treći tajnik veleposlanstva Kosova u RH Xhevdet Sopaj, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Dragica Ratković, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina Mile Sekulić, predstavnica slovenske nacionalne manjine grada Varaždina Ana Antolić, predstavnik albanske nacionalne manjine Varaždinske županije Filip Perdedaj te predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske Županije Salko Ikanović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje