Povežite se s nama

Život i društvo

Božidar Novoselec: „Standard učenja u OŠ Sračinec je na razini skandinavskih zemalja!“

Objavljeno:

- dana

– Uvjeren sam da smo jedina općina na području Varaždinske županije koja ovoliko studiozno pristupa povećanju kvalitete obrazovanja naše djece.

Ogromna ulaganja tijekom svih ovih godina podigla su standard učenja na razinu kakvu imaju djeca u skandinavskim zemljama. Smetaju me komentari da naša Općina ne kupuje radne bilježnice učenicima, kako to rade neke druge općine. Za mene je kupnja bilježnica jeftini politički trik za prikupljanje simpatija birača. Mi radimo na trajnim vrijednostima, a ne onima koji će nakon devet mjeseci završiti u košu. Naša djeca zaslužuju mnogo više od ploče i krede, što bi imala bez našeg zalaganja. Zato sve ovo radimo i tako ćemo i nastaviti – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, osvrnuvši se na ulaganja u školstvo na područje općine Sračinec.

Ulaganja

Poručio je da se školski standard ne povećava kupnjom radnih bilježnica, već ulaganjem u trajne vrijednosti.

Naime, Općina Sračinec nije osnivač tamošnje osnovne škole, nema obvezu trošiti novac iz svoga Proračuna za potrebe škole. Unatoč tome, svake godine ulaže značajna sredstva u kvalitetu školstva u Sračincu i Svibovcu Podravskom.

Osnovna škola Sračinec – škola budućnosti već danas!

No, što točno Općina Sračinec radi kako bi djeca kvalitetnije učila?

Izdvojila je 35.000 kuna da bi školu opremila tabletima i računalima, koji više nisu stvar budućnosti, već sadašnjosti. Djeca ih koriste u svojim domovima pa je normalno da se koriste i u školi. Općina je tako tabletima opremila kabinet povijesti, da bi djeca s područja Općine ovaj nekima „dosadni“ predmet savladala brže i na zanimljiv način. Švedska je ovakav oblik učenja uvela prije 10-ak godina.

Pisanje kredom po ploči je također stvar prošlosti, slažu se u Općini Sračinec. U tamošnjoj školi učitelji i djeca pišu na pametnim bijelim pločama, u što se investiralo 300.000 kuna. Ploče omogućavaju interaktivnu nastavu jer se na njih projiciraju sadržaji putem projektora. Ploče i projektore kupila je Općina Sračinec.

Da se ide u korak s novitetima u opremanju škole, potvrđuje i nabavka zamjene za pametne ploče. Riječ je o interaktivnim ekranima, na kojima se može gledati sadržaj, ali i pisati, crtati i rješavati zadatke. Zasad je nabavljeno pet takvih ekrana, cijena pojedinačnog je 15.000 kuna, a ukupna investicija Općine iznosi 75.000 kuna.

Opremaju se i kabineti. Općina iz godine u godinu nabavlja opremu za kabinete informatike, kemije, glazbenog odgoja, tjelesnog odgoja… U suradnji s ravnateljicom škole i učiteljima donosi se plan nabave i potrebna se oprema tada daruje školi.

Produženi boravak

Općina sufinancira i produženi boravak djece u školi, za što se godišnje izdvaja 210.000 kuna.

– Na taj način pomažemo roditeljima, njihova su djeca na sigurnom i u školi napišu zadaću. Općina plaća i prehranu za djecu iz obitelji težeg imovinskog stanja – ističu iz Općine.
Već više od 10 godina financiraju i školu plivanja za svu djecu trećih razreda, što je samo jedan od načina kojim se žele približiti visokim standardima školstva skandinavskih zemalja, gdje ni jedno dijete ne napušta osnovnoškolsko obrazovanje, a da ne zna plivati. Investicija Općine u školu plivanja je 20.000 kuna godišnje.

– Izuzetno smo ponosni na rezultate koje naša djeca ostvaruju na natjecanjima. Zato već godinama pokrivamo troškove odlaska na natjecanja, a od ove godine financijski nagrađujemo i učitelje/mentore djece koja ostvare odlične rezultate, za što se izdvaja 30.000 kuna – ponosni su u Općini Sračinec.

Opremili su školu i visokokvalitetnim ormarićima, u koje svako dijete može staviti svoje stvari. Investicija je vrijedna 250.000 kuna. Tako se povećala sigurnost đaka te su im olakšane torbe.

Kupili su i pametnu klupu vrijednu 20.000 kuna, koja uz pomoć solarne energije može napuniti mobitele školske djece. Osim što služi kao klupa, ona je i prezentacija modernih načina brige za okoliš i korištenja obnovljivih izvora energije.

Nadstrešnica za bicikle

Mnogo djece u školu dolazi biciklima. Uskoro će ih moći sigurno parkirati ispod nadstrešnice pored škole, uz instalirani videonadzor, za što je Općina izdvojila 120.000 kuna.

– Sve nabrojano Općina Sračinec financira već godinama. Po tome smo drugačiji – ulažemo u trajne vrijednosti, a ne u potrošne bilježnice i olovke. Želimo za našu djecu najbolje uvjete školovanja, kakve imaju njihovi vršnjaci iz Švedske ili Finske, a ne onakve u kakvima smo mi stariji odrasli. Želimo da naša škola zaista bude spremna za školu za život koja počinje upravo ove godine – istaknuo je općinski načelnik, uz poruku:

– Svim učenicima želimo uspješno školovanje, a za roditelje smo otvoreni za pitanja, prijedloge i suradnju – zaključuje Božidar Novoselec.

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati