U utorak, 4. lipnja, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović boravio je u Međimurju.

Njegov se dolazak tumači kao svojevrstan odgovor na prosvjed “Za normalan život”, koji je protekle subote okupio više od 1000 ljudi. Prosvjed je organizirala grupa mještana iz Ulice dr. Ante Starčevića u Pribislavcu.

Čelnik inicijative, Alen Pancer, između ostaloga je na prosvjedu postavio pitanje što je Ministarstvo unutarnjih poslova radilo u zadnjih dvadesetak godina. Ministar je s rukovodstvom Policijske uprave međimurske održao radni sastanak na temu stanja sigurnosti u Međimurju. Nakon toga u Pribislavcu se sastao s čelnicima Općine Pribislavec i Međimurske županije.

– Zahvalna sam što je Općinu Pribislavec i Međimursku županiju danas posjetio ministar Božinović. Time je postavio model prema kojem bi se trebala ravnati i druga ministarstva. Međimurje je mirna i tolerantna sredina. Kao takvi želimo sve probleme rješavati – rekla je načelnica Pribislavca Višnja Ivačić.

Međimurski župan se nadovezao rekavši da je ministar Božinović prvi koji je dolaskom vrlo konkretno reagirao na postojeći problem:

– Od ministra pravosuđa očekujem da sjednemo te da podrži naše prijedloge oko promjene zakonske regulative: da se, primjerice, neovlašteni upad u dvorište koji je sada u domeni građanske odgovornosti, teže sankcionira, kao i počinitelji kaznenih djela. Od ministrice obrazovanja očekujem da sva djeca koja imaju predispozicije za otežano praćenje plana i programa od treće godine budu u programu predškole. Od ministrice demografije, socijalne politike i mladih očekujem da se kapacitira Centar za socijalnu skrb i da se prate korisnici socijalne pomoći: ako se novac troši nenamjenski, da se uvedu bonovi i vaučeri. Očekujemo sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava oko planova zapošljavanja. Tih pet ministarstava može nam pomoći riješiti problem.

Ministar Božinović rekao je da je njegov resor ispunio obećanja:

– Čak 27 ljudi ojačat će rad Policijske uprave međimurske. U Pribislavcu će ostati kontakt-policajac zadužen za ovo područje. On je bio u zadnje vrijeme više angažiran na poslovima zaštite državne granice. No, opet ponavljam: policija dolazi na kraju! Baš kao i pravosuđe, policija je represivni aparat. Ovaj problem eskalirao je nakon što se po njegovu pitanju nije ništa poduzimalo desetljećima. Radi se i o sociološkom pitanju, o jednoj zajednici za koju moramo naći načina da je integriramo u društvo. Socijalna distanca pritom nije rješenje. Naravno, socijalno uključenje podrazumijeva i odgovorni rad, ali i poštivanje zakona! Ključ je prije svega – obrazovanje.

Okupljenima se obratio i Željko Balog, zamjenik načelnice Općine Pribislavec iz redova romske nacionalne manjine:

– Zahvaljujem se ministru Božinoviću koji je među prvima odlučio doći ovamo. Imamo ozbiljan problem koji nije riješen već 30 i više godina. Dosadašnje Vlade pospremale su problem pod tepih. U romskim naseljima imamo izuzetno radišne i odgovorne Rome. Postoji nekolicina koja se ne želi integrirati, koja ne prihvaća zakonsku regulativu države u kojoj žive. Svatko tko počini prekršaj ili kazneno djelo ima ime i prezime, te neka imenom i prezimenom odgovara pred institucijama!

Svi koji su se obratili javnosti naglasili su da se radi o pozitivnoj inicijativi, da žele sjesti i poraditi na rješenju problema, no i da je dalek put do potpune integracije.

Komentari

Komentara