Povežite se s nama

Međimurje

Božinović u Međimurju: “Rome moramo integrirati u društvo, preduvjet je obrazovanje!”

Objavljeno:

- dana

U utorak, 4. lipnja, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović boravio je u Međimurju.

Njegov se dolazak tumači kao svojevrstan odgovor na prosvjed “Za normalan život”, koji je protekle subote okupio više od 1000 ljudi. Prosvjed je organizirala grupa mještana iz Ulice dr. Ante Starčevića u Pribislavcu.

Čelnik inicijative, Alen Pancer, između ostaloga je na prosvjedu postavio pitanje što je Ministarstvo unutarnjih poslova radilo u zadnjih dvadesetak godina. Ministar je s rukovodstvom Policijske uprave međimurske održao radni sastanak na temu stanja sigurnosti u Međimurju. Nakon toga u Pribislavcu se sastao s čelnicima Općine Pribislavec i Međimurske županije.

– Zahvalna sam što je Općinu Pribislavec i Međimursku županiju danas posjetio ministar Božinović. Time je postavio model prema kojem bi se trebala ravnati i druga ministarstva. Međimurje je mirna i tolerantna sredina. Kao takvi želimo sve probleme rješavati – rekla je načelnica Pribislavca Višnja Ivačić.

Međimurski župan se nadovezao rekavši da je ministar Božinović prvi koji je dolaskom vrlo konkretno reagirao na postojeći problem:

– Od ministra pravosuđa očekujem da sjednemo te da podrži naše prijedloge oko promjene zakonske regulative: da se, primjerice, neovlašteni upad u dvorište koji je sada u domeni građanske odgovornosti, teže sankcionira, kao i počinitelji kaznenih djela. Od ministrice obrazovanja očekujem da sva djeca koja imaju predispozicije za otežano praćenje plana i programa od treće godine budu u programu predškole. Od ministrice demografije, socijalne politike i mladih očekujem da se kapacitira Centar za socijalnu skrb i da se prate korisnici socijalne pomoći: ako se novac troši nenamjenski, da se uvedu bonovi i vaučeri. Očekujemo sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava oko planova zapošljavanja. Tih pet ministarstava može nam pomoći riješiti problem.

Ministar Božinović rekao je da je njegov resor ispunio obećanja:

– Čak 27 ljudi ojačat će rad Policijske uprave međimurske. U Pribislavcu će ostati kontakt-policajac zadužen za ovo područje. On je bio u zadnje vrijeme više angažiran na poslovima zaštite državne granice. No, opet ponavljam: policija dolazi na kraju! Baš kao i pravosuđe, policija je represivni aparat. Ovaj problem eskalirao je nakon što se po njegovu pitanju nije ništa poduzimalo desetljećima. Radi se i o sociološkom pitanju, o jednoj zajednici za koju moramo naći načina da je integriramo u društvo. Socijalna distanca pritom nije rješenje. Naravno, socijalno uključenje podrazumijeva i odgovorni rad, ali i poštivanje zakona! Ključ je prije svega – obrazovanje.

Okupljenima se obratio i Željko Balog, zamjenik načelnice Općine Pribislavec iz redova romske nacionalne manjine:

– Zahvaljujem se ministru Božinoviću koji je među prvima odlučio doći ovamo. Imamo ozbiljan problem koji nije riješen već 30 i više godina. Dosadašnje Vlade pospremale su problem pod tepih. U romskim naseljima imamo izuzetno radišne i odgovorne Rome. Postoji nekolicina koja se ne želi integrirati, koja ne prihvaća zakonsku regulativu države u kojoj žive. Svatko tko počini prekršaj ili kazneno djelo ima ime i prezime, te neka imenom i prezimenom odgovara pred institucijama!

Svi koji su se obratili javnosti naglasili su da se radi o pozitivnoj inicijativi, da žele sjesti i poraditi na rješenju problema, no i da je dalek put do potpune integracije.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje