Povežite se s nama

Međimurje

Branitelji i policajci od 4. do 9. srpnja na spustu Dravom od Legrada do Aljmaša

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Policajci i branitelji s područja Varaždinske županije će od 4. do 9. srpnja ponovno ploviti Dravom. 

Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata Općine Vidovec i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždin i ove godine organiziraju manifestaciju „Spust rijekom Dravom od Legrada do Aljmaša”.

Tradicionalno događanje provodi se već desetak godina, a svrha je druženje članova udruga te posjet mjestima gdje su se borili i poginuli pripadnici Policijske uprave varaždinske, kao i drugi hrvatski branitelji.

– Uključuju se i mlađi naraštaji, pa se time i sjećanja na tragedije Domovinskog rata prenose i na njih – ističu organizatori.

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 4. srpnja, između 6 i 8 sati, utovarom plovila, opreme, hrane i ostalih stvari potrebnih za plovidbu i dolazi se na rijeku Dravu kod Legrada na samo ušće rijeke Mure u rijeku Dravu.

Noću kampiranje

– Nakon  porinuća plovila i  njihovih opremanja te zajedničke molitve, kreće se rijekom nizvodno u pravcu Aljmaša. Osim uživanja u prekrasnoj prirodi, sudionici  prilikom kampiranja ostvaruju brojne kontakte sa žiteljima mjesta uz rijeku Dravu, a velik broj ljudi je već upoznat time da se plovidba provodi tradicionalno, tako da znaju da se radi o hrvatskim policajcima i vojnicima s područja Varaždinske županije. Što se tiče mjesta noćnih kampiranja, svake godine su različita što zavisi od vremenskih prilika i vodostaja. Preko noći se najčešće kampira u mjestu Križnica pored Pitomače, Sopju i pogodnim pješčanim sprudovima uz rijeku van naseljenih mjesta – pojašnjavaju organizatori.

U četvrtak, 7. srpnja, doći će u mjesto Ušće kod Aljmaša, na samom ušću rijeke Drave u Dunav. – Prije vezivanja plovila i  iskrcavanja, čamcima se ulazi u ušće rijeka, bacaju se sidra, vežu čamci, te se održe prigodni govori i odaje počast poginulima minutom šutnje i molitvom. U Aljmašu se okupljaju i članovi udruga koji dolaze cestovnim putem radi zajedničkog druženja i aktivnosti oko posjeta okolnim mjestima kao što su Vukovar, Erdut, Osijek i druga. Svake se godine, osim članova udruga, druženju priključuju i ostali građani s našeg područja i stanovnici naselja Ušće – navode iz dvije udruge. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati