Povežite se s nama

Međimurje

Branitelji su živa baština, temelj moderne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

SPOMENDAN U MEĐIMURJU

Polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima i Spomen-zida međimurskim braniteljima, Međimurje se u nedjelju, 17. rujna, prisjetilo 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja.

Na sam Dan oslobođenja i zauzimanja vojarne u Čakovcu 1991. godine obilježavanje je nastavljeno svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, koju je predvodio gvardijan franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.

Domovinski rat

– Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Poginuli branitelji su temelj bez kojeg ne bi bilo hrvatske države, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas gradi suvremena Republika Hrvatska – naglasio je izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ujedno i član Vijeća za domovinsku sigurnost, general-bojnik Miljenko Filipović.

Oslobađanjem prvoga vojnog objekta bez žrtava i ispaljenog metka određen je tijek rata

– Moramo ponavljati i govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu. Pokazali smo snagu našeg jedinstva, svojom spremnošću i odlučnošću pokazali smo neprijatelju da je hrvatska zemlja ta za koju smo spremni svi položiti živote. Populacija hrvatskih branitelja spada među najranjiviju populaciju, no imamo ciljeve i viziju kojima ćemo to promijeniti – u svom je govoru istaknuo izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved.

Temeljem prijedloga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije donijela je odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja 1991. te ujedno i Danom međimurskih branitelja, na što su posebno ponosni branitelji.

– Zahvaljujući našim sugrađanima imali smo prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj bez žrtava i ispaljenog metka. Time smo odredili tijek rata. To moramo s puno poštovanja i uz sjećanje na sve za to zaslužne imati na umu. I zato ovaj dan posvećujemo braniteljima. Zato je predstavničko tijelo Županije jednoglasnom odlukom proglasilo ovaj dan Danom međimurskih branitelja – istaknuo je župan Matija Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!