Povežite se s nama

Život i društvo

Branka Makšan jednako dobro barata kuhačom, iglom za vezenje i pištoljem

Objavljeno:

- dana

Ženska kreativnost u ruralnom životu

Kad Branka Makšan veli da živi sto na sat onda joj valja i povjerovati. Jer  žena koja je prošli tjedan povodom Svjetskog dana seoskih žena dobila županijsku nagradu za „Žensku kreativnost u ruralnom  životu „  jedino je slobodna kad – spava

Na kalendaru za zadnji tjedan listopada nije bilo niti danas bez barem dvije upisane obaveze. Datum 21. listopad : Kolači za Gastro izložbu, kolači za Udrugu veterana, sveukupno desetak protvanja, razgovor za novine, priprema za Dane kruha 25. listopada,  sastanak Mjesnog odbora, sastanak Udruge žena Trnovečko srce…

Ovo je raspored za neradni dan jer je na bolovanju zbog bolesne noge. Inače u ovaj raspored valja upisati i osam sata rada na mjestu zaštitarke.  Zahvaljujući poslu i hobiju Branka Makšan jednako dobro barata pištoljem i kuhačom, iglom za vezenje, slikarskim kistom, štihačom u vrtu….Njezinu kreativnost su prepoznali i u Županiji pa je predsjednica  udruge Trnovečko srce zaslužena dobitnica nagrade . – Nisam znala niti da sam prijavljena. Prijavnica je poslana iz Općine. Baš mi je drago da je prepoznato sve što radimo – veli Branka Makšan, koja govori u množini jer smatra da ovo nije samo njezina nagrada već je to priznanje cijeloj Udruzi.

Igrokazi

Trnovec Bartolovečki nema događanja u kojemu ne sudjeluje Trnovečko srce. Ove vrijedne žene nositelj su trnovečkog društvenog života. –  Pečemo kolače, izrađujemo suvenire, vezemo ručne radove, pišemo igrokaze, glumimo, pjevamo i plešemo… Svašta volimo raditi – priča vječito nasmijana Branka Makšan.Udruga žena Trnovečko srce ima bogati repertoar autorskih igrokaza. Kad bi morala birati što najviše voli od svega što radi, Branka Makšan  izabrala bi baš pisanje igrokaza i glumu u njima. 

Malo se zabrinete kad se sjetite svog zagorjelog ajvara ili već odavno preštihanog vrta u očekivanju proljeća, a gospođa Makšan vas ponudi sa ajvarom čiji je ljuto – slatki omjer savršen, rezanci u juhi se ne raspadaju, ubrusi su ručno izvezeni, protvanji su puni kolača, a vrt je zeleniji nogo vaš usred ljeta. A, stigne biti  i pri ruci sinovima i snahama. – Jedino sam ja tu zakinut – smije se suprug Ivan, koji ravnopravno domaćici pomaže u svemu. – Sve stignemo jer to volimo i radimo s ljubavlju, nema nervoze niti jambranja – veli Branka Makšan recept za sretno domaćinstvo s veselim članovima i punom špajzom domaćih proizvoda. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje