Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dan općine Breznički Hum prošao u dobrom društvu uz pjesmu, veselje i hrpu domaćih delicija

Objavljeno:

- dana

RADNO I ZABAVNO

– U proteklih godinu dana radili smo na infrastrukturi i projektima, a najviše smo vodili brigu o obrazovanju, našim mladima. 

Kao što svi znate, Breznički Hum je pogođen odlaskom mladih u inozemstvo i u druge krajeve za poslom, tako da različitim mjerama potičemo njihov ostanak u našim krajevima – istaknuo je Zoran Hegdić, načelnik Općine Breznički Hum na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je obilježen Dan općine, čiji je zaštitnik sveti Martin.

Štede, pa ulažu u mlade

Uz sufinanciranje u iznosu od 40 posto smještaja djece u vrtić, zajedno s Breznicom općina financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce, a Varaždinska županija i država financiraju prijevoz srednjoškolaca.

– Bez te pomoći našim roditeljima bi prijevoz bio veliki trošak jer mjesečna karta do Varaždina iznosi 1200 kuna, a do Zagreba i više. Mi kao Općina stipendiramo naše studente. Nažalost,  proračun je takav da moramo štedjeti da bismo studentima osigurali novce. Tako smo na energetskoj obnovi zgrada uštedjeli oko 10.000 eura na godišnjem nivou i taj novac smo usmjerili na stipendiranje naših studenata. Upravo je objavljen natječaj, pa pozivam sve studente da se jave – istaknuo je Hegedić koji se osvrnuo i na niz drugih projekata koji su realizirani u proteklih godinu dana.

Među najvećim investicijama je izgradnja13 kilometara vodovodne mreže u visinskom dijelu općine. Vrijednost investicije je sedam milijuna kuna, a novci su osigurani iz EU 

Od projekata koji slijede spomenuo je izgradnju vodovodne mreže u visinskom dijelu Općine.

– Prije mjesec dana zajedno s Varkomom dobili smo projekt izgradnje vodovoda u visinskom dijelu Općine Breznički Hum.  Izgradit će se 13 kilometara vodovodne mreže, a vrijednost investicije je sedam milijuna kuna. S obzirom na skroman proračun sredstva smo osigurali iz EU – rekao je načelnik Općine Breznički Hum jutros na svečanoj sjednici na kojoj su Dan općine mještanima čestitali predsjednik Općinskog vijeća Željko Sremec, a u ime načelnika i gradonačelnika Marijan Škvarić, lepoglavski gradonačelnik. Dan općine čestitali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Proslava Dana općine nastavljena je već tradicionalnim Martinjskim sejmom u sklopu kojeg se održavala manifestacija “Starinski žmaki” uz degustaciju i predstavljanje proizvoda i starih jela. Za dobar štimung su se pobrinuli “Fiškali”

Kako je bilo na proslavi Dana općine Breznički Hum pogledajte u fotogaleriji.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati