Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dan općine Breznički Hum prošao u dobrom društvu uz pjesmu, veselje i hrpu domaćih delicija

Objavljeno:

- dana

RADNO I ZABAVNO

– U proteklih godinu dana radili smo na infrastrukturi i projektima, a najviše smo vodili brigu o obrazovanju, našim mladima. 

Kao što svi znate, Breznički Hum je pogođen odlaskom mladih u inozemstvo i u druge krajeve za poslom, tako da različitim mjerama potičemo njihov ostanak u našim krajevima – istaknuo je Zoran Hegdić, načelnik Općine Breznički Hum na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je obilježen Dan općine, čiji je zaštitnik sveti Martin.

Štede, pa ulažu u mlade

Uz sufinanciranje u iznosu od 40 posto smještaja djece u vrtić, zajedno s Breznicom općina financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce, a Varaždinska županija i država financiraju prijevoz srednjoškolaca.

– Bez te pomoći našim roditeljima bi prijevoz bio veliki trošak jer mjesečna karta do Varaždina iznosi 1200 kuna, a do Zagreba i više. Mi kao Općina stipendiramo naše studente. Nažalost,  proračun je takav da moramo štedjeti da bismo studentima osigurali novce. Tako smo na energetskoj obnovi zgrada uštedjeli oko 10.000 eura na godišnjem nivou i taj novac smo usmjerili na stipendiranje naših studenata. Upravo je objavljen natječaj, pa pozivam sve studente da se jave – istaknuo je Hegedić koji se osvrnuo i na niz drugih projekata koji su realizirani u proteklih godinu dana.

Među najvećim investicijama je izgradnja13 kilometara vodovodne mreže u visinskom dijelu općine. Vrijednost investicije je sedam milijuna kuna, a novci su osigurani iz EU 

Od projekata koji slijede spomenuo je izgradnju vodovodne mreže u visinskom dijelu Općine.

– Prije mjesec dana zajedno s Varkomom dobili smo projekt izgradnje vodovoda u visinskom dijelu Općine Breznički Hum.  Izgradit će se 13 kilometara vodovodne mreže, a vrijednost investicije je sedam milijuna kuna. S obzirom na skroman proračun sredstva smo osigurali iz EU – rekao je načelnik Općine Breznički Hum jutros na svečanoj sjednici na kojoj su Dan općine mještanima čestitali predsjednik Općinskog vijeća Željko Sremec, a u ime načelnika i gradonačelnika Marijan Škvarić, lepoglavski gradonačelnik. Dan općine čestitali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Proslava Dana općine nastavljena je već tradicionalnim Martinjskim sejmom u sklopu kojeg se održavala manifestacija “Starinski žmaki” uz degustaciju i predstavljanje proizvoda i starih jela. Za dobar štimung su se pobrinuli “Fiškali”

Kako je bilo na proslavi Dana općine Breznički Hum pogledajte u fotogaleriji.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje