Povežite se s nama

Život i društvo

Martinje v Humu uz 1700. obljetnicu rođenja sv. Martina

Objavljeno:

- dana

Breznički Hum

Predstavljanjem Humskog vjesnika i zbirke pjesama “Otprti obluk” Ruže Kišur Čelenec u vatrogasnom domu u Brezničkom Humu u petak 4. studenoga u 18 sati započinje bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Martinja v Humu. Posjetitelji će moći razgledati i Izložbu Likovne kolonije Sveti Martin te uživati u predstavi udruge umirovljenika Prigorčica te potom i u zabavi nazvanoj Senior Party.

Program se nastavlja u subotu, 5. studenoga, u Vinariji Šafran s Likovnom kolonijom simboličnog naziva “Martinje pri Šafranu”, a potom će uslijediti mimohod vatrogasaca, koncert limene glazbe i razni drugi zabavni sadržaji.

U nedjelju, 6. studenoga, ujutro u sportskoj će dvorani posjetitelji i gosti uživati u “Martinjskom sejmu”, dok će na školskom igralištu istovremeno započeti tradicionalna manifestacija “Starinski žmaki”, čiji okusi će zaokružiti gastronomsku sliku slavljeničke Općine. Proslava će kulminirati večernjim Narodnim veseljem pod šatorom uz nastup glazbenog sastava ‘Fiškali’.

U srijedu su na rasporedu edukativne radionice LAG-a za male poljoprivrednike, u četvrtak prijepodne predstava “Njam, njam, njami, sve nas jesen mami” za one najmlađe, a potom i svečana sjednica Općinskog vijeća Breznički Hum u četvrtak poslijepodne, kojom završava službeni dio obilježavaja Dana ove općine.

U petak, 11. studenoga, na sam blagdan, od 18 sati u crkvi svetoga Martina Biskupa bit će služena sveta misa uz ovogodišnje Martinjsko prošćenje, a kako bi se obilježila 1700. obljetnica rođenja sveca zaštitnika općine Breznički Hum.

 

 

 

Izvor:
Foto: OPĆINA BREZNIČKI HUM

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati