Povežite se s nama

U fokusu

Brojke pokazuju da su zbog lošeg vremene podbacile neke atrakcije posljednjeg Adventa u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Početak Adventa u Varaždinu koji je za nama obilježilo je ružno vrijeme što je utjecalo i na posjećenost nekih događanja.

Turističku zajednicu grada Varaždina zatražili smo podatke o posjećenosti ove manifestacije.

Budžet Turističke zajednice grada Varaždina za organizaciju posljednjeg Adventa iznosio je 236.500 eura, a sredstva za organizaciju su osigurana iz proračuna Grada Varaždina, zatim iz vlastitih sredstava TZGV-a, od sponzora te prihoda od prodaje ulaznica za karusel i zakupa izlagačkog i ugostiteljskog prostora na Adventu.

– Toplina zime bio je slogan prošlogodišnjeg Adventa u Varaždinu, u sklopu kojeg je u nešto više od mjesec dana održano preko 100 različitih programa u blagdanski uređenom gradskom središtu, od koncerata, radionica, predstava, izložbi do programa za djecu i ostalih sadržaja. Iako nam, nažalost, u prvom dijelu Adventa vrijeme nije išlo na ruku te su zbog kiše neki programi bili otkazani, a i posjećenost je bila nešto slabija, Varaždin je u adventsko vrijeme, od 25. studenog do 8. siječnja posjetilo oko 120.000 posjetitelja. I ovog su Adventa kuća Djeda Mraza u Gajevoj ulici i Ledena čarolija na Kapucinskom trgu bile najposjećenije adventske atrakcije – objasnili su iz Turističke zajednice.

Njihove brojke pokazuju, prema podacima iz sustava eVisitor, u razdoblju od 25. studenoga 2022. do 8. siječnja 2023. ostvareno je čak 43 % više dolazaka i 28 % više noćenja nego u istom adventskom razdoblju godinu ranije. Najviše stranih turista bilo je iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Makedonije i Italije. Što se tiče domaćih gostiju, prema podacima iz eVisitora, najviše ih je bilo iz Zagreba, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Primorsko-goranske i Osječko baranjske županije. Tome treba pridodati i 40-ak grupa koje su, prema podacima varaždinskog Društva turističkih vodiča i pratitelja, Gradskog muzeja i evidenciji Turističke zajednice grada Varaždina organizirano posjetile varaždinski Advent.

– Kuću Djeda Mraza obišlo je oko 20.000 posjetitelja, odnosno oko 5000 više nego godinu ranije. Za karousel na Korzu, koji je također bio atrakcija, prodano je 8758 karata. Na klizalištu je bilo 22.000 klizača, što je 30 % manje nego godinu ranije te je zabilježeno 24.000 spuštanja toboganom, što je 40 % manje nego godinu ranije. Glavni razlozi pada broja klizača i spuštanja na ledenom toboganu su nepovoljni vremenski uvjeti (kiša i visoke temperature) te činjenica da su brojni gradovi u okruženju imali svoja klizališta u sklopu svojih adventskih događanja – rekli su nam o brojkama iz Turističke zajednice Varaždina.

Pritužbe

Do Regionalnog tjednika došle su informacije da neki naši sugrađani nisu bili zadovoljni aktivnostima na posljednjem Adventu u Varaždinu. Brojne primjedbe su se odnosile na to da je grad bio pun turista na Božić, a kućice nisu radile.

– Posjetitelji koji su nam se javljali i dolazili u naš ured su uglavnom bili zadovoljni većinom sadržaja na Adventu. Posebno im se svidjela čarobna kuća Djeda Mraza, što je vidljivo i po broju posjetitelja koji su prošli kroz kuću, zadovoljni su bili i s Ledenom čarolijom, koncertima i glazbenim programom u sklopu Adventa, uređenjem grada, dekoracijama i foto točkama, uređenjem i ponudom na Stančićevom trgu, a pohvalili su i besplatne kreativne radionice koje su ove godine prvi puta bile organizirane i to u palači Patačić. Naravno, nemoguće je zadovoljiti baš svačiji ukus, pa uvijek ima i onih koji su nečime nezadovoljni. Primjedbi je bilo na kućice koje nisu radile kada je padala kiša, nekima je grad bio premalo osvjetljen, drugima je smetala gužva kod ugostiteljskih kućica. Kao i uvijek, razmotrit ćemo primjedbe posjetitelja i pokušati popraviti ono što možda nije bilo dobro i što se može poboljšati u skladu s budžetom s kojim raspolažemo. Iskustva iz prijašnjih godina pokazala su da za sam Božić u gradu na Adventu nije bilo puno posjetitelja, pogotovo ako vrijeme tog dana nije bilo lijepo, odnosno da su se blagdanska druženja uglavnom očito provodila u krugu obitelji. Iz tog razloga, kao i želje da izlagačima i ugostiteljima koji sudjeluju na Adventu omogućimo da i oni barem Božić provedu u krugu obitelji, što su bile i njihove želje, nismo inzistirali da tog dana moraju raditi. No, navike posjetitelja su se očito promijenile pa ćemo ove godine za vrijeme Adventa poraditi na tome da nam kućice budu otvorene sve dane tijekom cijelog trajanja Adventa – zaključila je Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje