Povežite se s nama

Život i društvo

Brojne investicije na području Cestice, uskoro rekonstrukcija nasipa vrijedna 24,8 milijuna kuna

HDZ sastanak Cestica

Objavljeno:

- dana

Županijski odbora HDZ-a svoju je posljednju sjednicu održao u Cestici.

HDZ je o ovome poslao priopćenje za medije koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nastavljajući praksu održavanja sjednica Županijskog odbora HDZ-a diljem Varaždinske županije, ovaj utorak, 12. veljače, sjednica je održana u Općini Cestica.

Uz članove Županijskog odbora, prisustvovali su stranački dužnosnici općinskih organizacija tog kraja, a raspravljalo se o predstojećim aktivnostima, obljetnici te investicijama.

Predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Općine Cestica Tomislav Lazar u svom je izlaganju istaknuo investicije tj. projekte bitne za njihovu općinu, a koji se provode zahvaljujući dobroj suradnji s Vladom Republike Hrvatske.

– U građenje nerazvrstanih cesta, dionica Falinić Breg-Prekorje, uloženo je gotovo 900 tisuća kuna preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 400 tisuća kuna financira odvodnju oborinskih voda i nogostup u Ulici Stjepana Radića u Križovljanu Radovečkom. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobivamo 400 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kampa u Cestici. U tijeku je i energetska obnova sportskog objekta NK Dinamo Babinec s više od 350 tisuća kuna iz Ministarstva graditeljstva. A iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava odnosno Socijalnog fonda stiglo je gotovo 1,5 milijuna kuna za program ‘Zaželi’ koji uključuje i zapošljavanje žena s područja općine Cestica. Dakle, možemo biti vrlo zadovoljni sredstvima s kojima država pomaže projekte i razvoj naše općine – rekao je Lazar te najavio da će najveći projekt biti izgradnja Kulturnog centra koji je prijavljen na mjeru 7.4.1. – „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Vrijednost investicije je više od 4,8 milijuna kuna što ju čini najbitnijom u Općini Cestica.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je da je još početkom godine najavio da će se sjednice Županijskog odbora održavati diljem županije, te je nakon Svetog Đurđa na red došla Cestica. Iduća bi trebala biti na ivanečkom području.

– Jednom mjesečno održavamo sjednice, svaki put u drugoj sredini odnosno općinskoj organizaciji. Nastojimo čuti inicijative, ideje, ali i probleme s kojim se susreću naša lokalna vodstva. Također to je i prilika da se porazgovara o projektima koji se provode na tom području. Osim projekata koje je naveo predsjednik Općinske organizacije Cestica gospodin Tomislav Lazar, ovom prilikom ističem i projekt rekonstrukcije nasipa Virje Otok-Brezje, dužine 3,7 km, vrijednosti 24,8 milijuna kuna, a planirani početak gradnje je u travnju ove godine – rekao je Stričak.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje