Povežite se s nama

Život i društvo

Brojne investicije u Sračincu i Svibovcu Podravskom “podebljale” općinski proračun na rekordna 43 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

Razdoblje od proteklih godinu dana bilo je iznimno izazovno za rad Općinskog vijeća Općine Sračinec i tima kojim rukovodi načelnik Božidar Novoselec.

No, čak i tijekom koronakrize cilj je uvijek bio maksimalno modernizirati Općinu, koja je, između ostaloga, među najuspješnijima po povlačenju sredstava EU-a.

Sustigli gradove

U ovoj sredini dosad su puno ulagali u infrastrukturu te iz iskustva znaju da nije nimalo lako doći do za to potrebnih sredstava.

– Da je to lako, radio bi svatko! Morate imati uigran stručan tim i vlastita proračunska sredstva jer europski projekt prvo morate otplatiti i strpljivo čekati povrat novca. To je mnogim jedinicama lokalne samouprave glavni problem, jer nije stvar u tome da se olako uzme milijun eura plus PDV. No, mi smo projektom izgradnje i uređenja Parka Velika graba dokazali da je i to moguće. U završnoj smo fazi dobivanja preostalih sredstava EU-a, a uporabna dozvola Parka ishođena je još u travnju 2021. godine. Žalosti nas jedino što sredstva opet kasne, iako smo u prvoj tranši nakon šest mjeseci dobili 3 milijuna kuna. Očekujemo još toliko najkasnije do kraja godine radi realizacije općinskog proračuna – objasnio je Božidar Novoselec.

Dodao je da je realizacija spomenutog projekta iznimno doprinijela društvenom životu u Općini.

– Tijekom vikenda okupi se 500-tinjak rekreativaca svih uzrasta, te nas posebno raduje brojnost djece. Ljudi dolaze odasvud: iz Ivanca, Varaždina, Novog Marofa… Brojni vrtićari pristižu organizirano autobusima s područja cijele Varaždinske županije, tu se slave i rođendani, čime je ispunjen cilj da Park Velika graba postane cjelodnevno okupljalište mladih obitelji. Prostor je osvijetljen i pravi je užitak gledati kakvo zadovoljstvo rekreativcima pruža odbojka na pijesku u večernjim satima – rekao je načelnik Općine Sračinec.

Stoga ne čudi podatak da tu zastaju turisti na proputovanju, a neki od njih i kampiraju. Uostalom, svima su besplatno dostupni sanitarni čvorovi i ostala infrastruktura. U Sračincu građevinski strojevi ne miruju cijele godine i najviše ih je angažirano na projektu Aglomeracije.

Sanacija kakve nema

– S obzirom na to da pritom dolazi do potpunog uništenja prometnica, pronašli smo jedinstven model u Hrvatskoj za njihovu sanaciju u širini od 5,5 metara s rubnicima, odvodnjom, pješačkom stazom i asfaltiranim prilazom svakom kućanstvu do ograde. Naime, mi smo kreditnim zaduženjem od 20 milijuna kuna uspjeli pronaći model za najefikasnije potpuno uređenje svih nerazvrstanih cesta na području naselja Sračinec i Svibovec Podravski. Toga nema u Hrvatskoj, a kamoli primjera da se usput potpuno urede zelene površine sadnjom niskog i visokog ukrasnog grmlja i drveća. U odnosu na procijenjenu vrijednost investicije, u proračunu smo time uštedjeli čak 15 milijuna kuna, što je pravo bogatstvo. U Sračincu je Aglomeracija završena i do kraja godine bit će tako i u Svibovcu Podravskom, gdje trebamo ishoditi natječajnu dokumentaciju za sanaciju još samo dviju ulica – najavljuje Novoselec.

Gdje god su mogli ići na širinu od 5,5 metara s pješačkom stazom, to je iskorišteno i do kraja ove godine novi asfalt bit će postavljen u cijelom Sračincu i na najmanje 90 % ulica u Svibovcu Podravskom. Problem je jedino sa županijskom cestom (Zelendvorska ulica), čije kompletno uređenje Općina sufinancira s čak 25 % novca, a radovi kasne jer prethodna županijska vlast nije ispunila svoj dio obveza. Nažalost, slična je situacija i sa županijskom cestom u Svibovcu Podravskom, odnosno s Dravskom ulicom.

– Trenutno se intenzivno radi u šest ulica, rokovi su produženi zbog godišnjih odmora i nedostatka radne snage. Uložen je i ogroman dodatni napor da se svugdje uredi kanalizacija s priključcima do još neizgrađenih građevinskih parcela. Isto je s priključcima za vodovod, struju i plin jer kućanstva mogu dobiti slijepi priključak. Uspjeli smo kompletnu komunalnu infrastrukturu postaviti izvan profila ceste, te moram pohvaliti žitelje koji su se javili na poziv Općine. Izbjegli smo naknadno prekopavanje cesta, što puno košta i nagrđuje životnu sredinu – naglasio je naš sugovornik.

Nažalost, i u Općinskom vijeću Sračinca ima politikantstva i opstruiranja projekata od strane oporbenih vijećnika.

– Nevjerojatno je da se koče aktivnosti za osiguravanje bolje kvalitete života koje donose i uštede proračunu. Nikad se nisam povodio nekakvim stranačkim interesima, već me zanima jedino boljitak mještana Općine Sračinec. Stoga posebno zahvaljujem bivšem varaždinskom županu Predragu Štromaru što nam je tijekom svog mandata u Vladi na mjestu potpredsjednika otvorio mnoga vrata. Imamo izvanrednu suradnju sa svim resornim ministarstvima. Međutim, bez kvalitetno pripremljenih i argumentiranih projekata, nikakva vertikala vlasti ne pomaže – smatra Novoselec.

Završavaju započeto

Podsjećamo, Općina je samo zahvaljujući suradnji s Ministarstvom gospodarstva dobila više od 180.000 kuna za displeje u sklopu projekta “Pametni grad”, a značajan priljev novca u proračunu se osjetio nakon povećanja poreznih prihoda.

– Na središnje obilježavanje rođendana naše općine obično stiže oko 250 visokih gostiju i uzvanika, te taj podatak zorno govori o tome koliko nas cijene partneri. Već smo navikli da nam više priznanja dolazi sa strane nego iz sredine u kojoj živimo i stvaramo. Mještani znaju koje norme smo zacrtali i jednostavno nas tjeraju da radimo kako bismo svima osigurali najviši mogući životni standard. Ove godine opremili smo dva malonogometna igrališta umjetnom travom i zaštitnim mrežama, za što je izdvojeno oko 400.000 kuna. Također, na početku naselja u kvartu Črlenka uređeno je još jedno malonogometno igralište, dok ono košarkaško ima antistres podlogu te ga namjeravamo iduće godine osvijetliti. I tu je utrošeno oko 430.000 kuna – ističe Novoselec.

Novo dječje igralište uređeno je i u dvorištu Dječjeg vrtića “Bambi”, za što je utrošeno više od 300.000 kuna, a LED-rasvjeta je postavljena uz državnu cestu D2 i onu županijsku.

– Potonji projekt stoji oko 700.000 kuna i 250 štedljivih žarulja je na svakom stupu. Vizualno to izgleda sjajno, kao i na osvijetljenom teniskom igralištu, a podignuta je i razina sigurnosti. Prije dva tjedna imali smo i malu svečanost povodom završetka postavljanja optičke mreže u Svibovcu Podravskom, koja je provedena stupovima niskonaponskih električnih vodova i dostupna je svakom kućanstvu. Započeli su priključci na optiku u Svibovcu te postoji mogućnost priključaka i u jednom dijelu Sračinca, dok za kompletan Sračinec očekujemo pokrivenost optikom do sredine 2022. godine. Dio pripreme je odrađen u sklopu radova na Aglomeraciji i sve skupa lakše ćemo realizirati – veli Novoselec.

Svi nabrojeni projekti obujmom radova nadmašuju sve što se radi u 15 ili više JLS-ova zajedno na području Varaždinske županije! Štoviše, Općina Sračinec izdala je iznimno velik broj građevinskih dozvola, a više nema nijednu slobodnu parcelu u svojoj poslovnoj zoni.

– Od prodaje građevinskih parcela u proračun smo prihodovali više od 3 milijuna kuna i sada već razmišljamo o proširenju stambene i poslovne zone. Znam da su zadovoljni i naši sportaši jer je nogometno igralište kompletno ograđeno zaštitnim mrežama, u što je investirano 500.000 kuna. Brinemo se i o gospodarenju otpadom te nam je ovih dana napokon isporučeno 560 kanti za papir i plastiku zapremine 240 litara. Mještani su iznimno korektni pri razvrstavanju otpada na kućnom pragu i tijekom listopada podijelit ćemo im spomenute spremnike. Prijavili smo se i na natječaj za kompostere te su nam već odobrena sredstva za njihovu nabavu – rekao je Novoselec.

Aplicirali su i na projekt primjene koncepta “Pametnih gradova i općina” jer Sračinec ne želi više obljepljivati stupove i izloge kojekakvim plakatima za oglašavanje. Odabrali su radije inovativni pristup i postavit će pet velikih displej-ekrana na kojima će mještani imati informacije iz svih segmenata društvenog života.

Uvijek inovativni

– Zahvaljujem predsjedniku Općinskog vijeća Krunoslavu Lukačiću i pročelniku Sandru Miko, koji prepoznaju mogućnosti financiranja tih projekata. To su bitni projekti, poput nabave dodatnih osam interaktivnih ekrana za opremanje naše škole, u kojoj će ih imati sve učionice. To je tehnološki iskorak u odnosu na pametne ploče te opravdava stav da se ne povodimo za uvriježenim politikantstvom koje u drugim sredinama forsira kupovinu radnih bilježnica, šestara i olovaka. U školstvo ulažemo iznimno mnogo novca, nabavljeni su novi ormarići, učionice su opremljene svim potrebnim nastavnim pomagalima, a početkom godine uredili smo i dvorište, koje je zasađeno visokim i niskim raslinjem. Tako je napokon okoliš priveden svrsi i više nema opasnosti od lomljenja stabala koja ugrožavaju promet, prolaznike, školarce i zaposlenike škole – ukazuje Novoselec.

Općina Sračinec privela je kraju obnovu Ribičke kuće i osigurala da svaka udruga ima svoje uređene prostore za druženje, pripremu i provedbu planiranih aktivnosti. Nijedna od njih Općini ne plaća najamninu, a iznimka su jedino dobrovoljna vatrogasna društva i sportski klubovi, za koje je to zakonski regulirana obveza.

– Ove godine završili smo obnovu i adaptaciju starog Društvenog doma u Svibovcu Podravskom, u kojem su objedinjena tri prostora te KUD „Benedikt“ ima odlične uvjete za rad. U uređenje kuhinje, stolarije, sanitarnog čvora i drugog uloženo je oko 300.000 kuna. Značajna investicija bit će i u dogradnju vrtića za smještaj dviju ili čak triju novih odgojnih skupina. Interes roditelja je ogroman, što ne čudi jer su nam obitelji koje rade u inozemstvu priznale da takav standard ne pružaju ni mnogi vrtići u Njemačkoj – veli čelnik općine koja je u Hrvatskoj jedinstvena i po provedbi preventivnih pregleda radi ranog otkrivanja tumora dojki i prostate.

Čak i u koronakrizi na preglede se odazvalo više od 200 muškaraca i više od 400 žena.

– Veliku zaslugu za uspjeh ovog projekta ima naša vijećnica Karmela Majcen. Svake godine spasi se mnogo života jer mještani često moraju ići na hitne operacije. Upućuju nam i javne zahvale, jer da nema tih pregleda, za mnoge bi bilo kasno. Nije jednostavno sve skupa organizirati, uskladiti termine za pregled… ali ostaje činjenica da zdravlje jednostavno nema cijenu – rezolutan je Novoselec.

Rasterećenje prometa

Podsjećamo, Općina je partner Gradu Varaždinu u provedbi ITU mehanizama i namjerava za financiranje prijaviti izgradnju nove školske sportske dvorane, dok skučenu staru stavljaju u funkciju razredne nastave.

– Stara dvorana nema uvjete za održavanje malonogometnih ili pak rukometnih utakmica. Područnu školu u Svibovcu Podravskom donekle je uredila Varaždinska županija izmjenom krovišta, a nadamo se da će nas financijski pratiti i pri unutarnjem uređenju, koje nije obuhvaćeno energetskom obnovom. Kad znamo da nam rekordni općinski proračun ove godine iznosi više od 43 milijuna kuna, uvjeren sam da ćemo ostvariti sve zacrtane planove. Moja je najveća želja da u ovom četverogodišnjem mandatu dočekamo i rasterećenje prometa na državnoj cesti D2 najavljenom izgradnjom južne, alternativne trase – zaključio je Božidar Novoselec.

Dani Općine Sračinec uz koncerte i predstave

Ove godine, kao i mnogih prethodnih, vrijeme prije blagdana svetog Mihaela arkanđela, zaštitnika Župe i Općine Sračinec, bit će posebno veselo i svečano u Sračincu i Svibovcu Podravskom. Bogat program počinje već u srijedu, 22. rujna, predstavljanjem knjige “Bara na fejsbuku i lajkaj” i trajat će do srijede, 29. rujna.

– Već u četvrtak najmlađima smo pripremili “dječji dan” u Parku Velika graba na otvorenom kako bi se lakše zadovoljile epidemiološke mjere. Na istom mjestu bit će u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a u slučaju lošeg vremena, alternativni prostor je u Domu kulture Sračinec. Za dobru večernju zabavu pod šatorom na igralištu NK Sračinec pobrinut će se Duško Kuliš. Subota je rezervirana za nastupe kuburaša i mažoretkinja te tradicionalni defile folkloraša i kočija. Njihove povorke nadlijetat će piloti motornih paraglajdera. Večernji koncert održat će Željko Bebek, a u nedjelju uz “plac na gmajni” ribiči će održati svoj kup. Nažalost, zbog epidemioloških mjera ovog puta se neće pripremati srakarski gulaš – naglasio je općinski načelnik Božidar Novoselec.

U ponedjeljak je dan za predah, ali već u utorak Park Velika graba okupirat će dramski amateri koji posjetiteljima u organizaciji Udruge „Preslica“ pripremaju nekoliko predstava.

– Dani Miholja kulminirat će 29. rujna, na blagdan svetog Mihaela arkanđela, kada će svetu misu predvoditi umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak – rekao je Novoselec.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje