Povežite se s nama

U fokusu

Brojni hodočasnici na Svetoj suboti, a danas se u Ludbregu očekuju deseci tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Sveta subota u Ludbregu

Na Svetu subotu, 3. rujna, u Ludbreg su hodočastile brojne župe iz cijele Hrvatske te vjernici iz Slovenije i Mađarske, u sklopu proslave Dana ludbreške Svete nedjelje.

U svetište Predragocjene Krvi Kristove danas, 4. rujna hodočasti veliki broj vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Na središnjoj godišnjoj proslavi Presvete Krvi, Svetoj nedjelji, hodočasti se danas od ranoga jutra na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise.

Misna slavlja započela su već od šest sati ujutro, u devet je u Zavjetnoj kapeli služena sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku, a središnje euharistijsko slave u Zavjetnoj predvodio je msgr. Josip Mrzljak, varaždinski biskup te brojni svećenici. Tradicionalno, pozdravni govor uoči početka mise uputio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Istina umjesto laži

– Mi, obični i mali ljudi, koji smo od svojih roditelja, djedova i baka naučili da ne smijemo lagati, sve teže se nosimo s onima koji misle da mogu sve što god požele, ne strahujući od posljedica pa se čak i prijatelji pretvaraju u nepoznate. Rijetki su danas oni kojima je istina suputnik i oslonac. Mnogi u svojim životima popuste ovome virusu jer vide da oni kojima je laž oružje često bolje prolaze u životu, drugi ih više cijene i tapšu po ramenima te su cijenjeni članovi zajednice. No, svi oni podcjenjuju naša obična, mala ljudska srca koja najbolje prepoznaju krive putove i loše smjerove, licemjerje i laž. Zato neka nam svima boravak u Ludbregu napuni srca snagom da prepoznamo i odagnamo laži koje nas okružuju te da nam istina bude oslonac i jedini vodič u našim životima. Možda je to teži put, ali povijest našeg naroda nas uči da je to i jedini ispravan put – poručio je Bilić.

U svetište Predragocjene Krvi Kristove danas, 4. rujna hodočasti veliki broj vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Na središnjoj godišnjoj proslavi Presvete Krvi, Svetoj nedjelji, hodočasti se danas od ranoga jutra na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise.

Središnje hodočasničko misno slavlje u zavjetnoj kapeli predvodit će mons. Vlado Košić, sisački biskup, u zajedništvu s domaćinom Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, čuvarom svetišta mons. Josipom Đurkanom i drugim biskupima i svećenicima. Misi će prethoditi svečana procesija s relikvijom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva od 10.15 sati.

 

 

Izvor:
Foto: Grad Ludbreg

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje