Povežite se s nama

Život i društvo

Bruno Hranić imenovan članom europske mreže projekta „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Vidovec i član Predsjedništva Europskog odbora regija Bruno Hranić član je mreže projekta „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“.

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije kroz, dosad nezabilježen, savez između europske i lokalne razine upravljanja.

Mrežu „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ predložio je Europski parlament 2021. godine, a ona je usredotočena na poboljšanje mogućnosti lokalnih čelnika i vijećnika da komuniciraju o europskim pitanjima na lokalnoj razini.Navedeni projekt lokalnim političarima omogućava suradnju i širenje informacija o pitanjima Europske unije koja se tiču lokalnog stanovništva. Projekt pomaže povećanju angažmana i poticanju rasprava o budućnosti Europe dok je krajnji cilj podupiranje stvaranja istinske europske javne sfere.

Kao član mreže vidovečki načelnik redovito će sudjelovati u raspravama s članovima svoje izborne jedinice ili lokalnim medijima o političkim inicijativama te mjerama koje provodi Europska unije, imat će povlašteni pristup službenim izvorima komunikacije Europske unije na nacionalnim jezicima, komunikacijskom materijalu, seminarima na internetu i izvan njega te drugim oblicima informacija koji omogućuju interakciju s građanima kao i pristup mnoštvu europskih mreža na lokalnoj razini, uključujući otprilike 430 EUROPE DIRECT centara prisutnih u gotovo svim regijama Europske unije. Uz navedeno, kao član mreže dobiva priliku da bude, kada je to moguće, pozvan u posjete europskim institucijama.

Član mreže projekta „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ ima obvezu redovito predstavljati Europsku uniju, redovito sudjelovati u razgovorima i raspravama s članovima svoje izborne jedinice ili lokalnim medijima o općim političkim inicijativama i mjerama koje provodi Europska unija, poticati građane da se uključe u rasprave o budućnosti Europske unije te sudjelovati na seminarima i posjetima koje nudi Europska komisija.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje