Povežite se s nama

Život i društvo

Brza cesta Varaždin – Ivanec – Lepoglava dobila je lokacijsku dozvolu

Predrag Štromar brza cesta Varaždin-Krapina

Objavljeno:

- dana

Brza cesta Varaždin – Ivanec – Lepoglava dobila je lokacijsku dozvolu.

O ovom važnom projektu za zapad Varaždinske županije na tiskovnoj konferenciji u Ivancu 17. svibnja govorili su ministar graditeljstva Predrag Štromar, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih autocesta.

Bilo je govora i o energetskoj obnovi zgrada u javnom sektoru i sanaciji klizišta na ivanečkom području.

Ministar Štromar je napomenuo da su predstojeći izbori za EU parlament jako važni jer će hrvatski predstavnici ondje odlučivati o proračunskim sredstvima za razdoblje od 2021. do 2027. godine, odnosno o tome koliko će naša zemlja za to razdoblje dobiti novaca.

– Lijepo je doći u Ivanec, grad koji koristi puno sredstava koje Ministarstvo graditeljstva ugovara. Samo u posljednjih godinu dana je dogovoreno 23,5 milijuna kuna projekata koji se tiču energetske učinkovitosti, a Ministarstvo je od toga sufinanciralo 12,5 milijuna. Na nivou Varaždinske županije od 2017. smo ugovorili 420 milijuna kuna samo za energetsku učinkovitost, od toga Ministarstvo bespovratno daje 194 milijuna kuna. To su sredstva za škole, vrtiće i bolnice. Brza cesta jako puno znači za sve građane od Gojanca do Bednje. Hrvatskim vodama osigurali smo sredstva za sanaciju svih klizišta u sljedeće dvije godine – rekao je Štromar.

Brza cesta gradit će se od Varaždina do Krapine, a Ministarstvo graditeljstva izdalo je lokacijsku dozvolu za dio Varaždin – Ivanec – Lepoglava te je to povijesni trenutak za ovaj kraj, istaknuo je Leverić.

– Ovo je prva faza ovog projekta. Slijedi natječaj za izradu glavnog projekta, geodetskog projekta i drugo, a sve do ishođenja građevinske dozvole. Počinjemo pripremu za otkup zemljišta, što starta početkom 2020. godine. Brza cesta je projekt koji će se morati financirati iz fondova Europske unije i zato je važno tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu – rekao je Leverić.

Brza cesta od nevjerojatne je važnosti za razvoj Ivanca i okolnih općina, ponovio je gradonačelnik Batinić i dodao da je samo Vlada HDZ-a i HNS-a ozbiljno krenula u projekt.

Nakon konferencije prisutni su obišli Srednju školu Ivanec i mjesto sanacije klizišta u Gačicama.

Na Srednjoj školi Ivanec trenutno traju radovi energetske obnove vrijedni 9,4 milijuna kuna, a čak 4,5 milijuna kuna je dobiveno iz Štromarovog ministarstva putem EU fondova.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!