Povežite se s nama

U fokusu

Brzi Internet: Grad Varaždin osigurao sredstva za suvlasništvo u tvrtki Smart City Varaždin

Objavljeno:

- dana

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici vijećnici nisu odlučivali o tome hoće li  Grad Varaždin sklopiti Osnovni sporazum o sudjelovanju u poslovnom pothvatu s tvrtkama Infrastruktura d.o.o. Ludbreg, i Smart City Varaždin d.o.o. Naime, ta točka je nakon glasovanja skinuta s dnevnog reda.

Riječ je, podsjećamo o nastavku izgradnje i komercijalizacije optičke infrastrukture nove generacije na gradskom području s brzinama interneta većim od 150 Mbps. Sporazumom se trebaju regulirati međusobni odnosi u realizaciji spomenutog projekta s ciljem zadovoljavanja potrebe građana i pravnih osoba koji žive i posluju na području Grada Varaždina kao i interesa jedinice lokalne samouprave.

Grad Varaždin i Infrastruktura d.o.o. namjeravaju postati suvlasnici društva Smart City Varaždin  kojem je u ovom trenutku tvrtka Infrastruktura d.o.o. 100-postotni vlasnik. Grad Varaždin namjerava pristupiti u suvlasništvo društva s udjelom od 43,75 posto, povećanjem temeljnog kapitala društva Smart City Varaždin  ulaganjem 1,7 milijuna kuna.

Infrastruktura d.o.o. pak namjerava u društvo Smart City Varaždin  unijeti na ime povećanja temeljnog kapitala vlastitu imovinu – sredstva (elektroničko komunikacijsku infrastrukturu sa pripadajućom opremom potrebnu za obavljanje djelatnosti društva) na području Banfice u vrijednosti od 2.2 milijuna kuna. Sredstva za to su osigurana u proračunu za 2019. godinu, kojeg će podržati vijećnici Lige za Varaždin.

– Uvođenje brzog interneta i zajednički projekt Grada s tvrtkom Smart City Varaždin d.o.o. podržat će vijećnici Lige za varaždin. To je bio jedan od prioriteta njenog izbornog programa. Ta tehnologija napreduje i treba je razvijati na gradskom području – rekao je varaždinski poduzetnik Davor Patafta.

Na njega se nadovezao SDP-ov vijećnik, Neven Bosilj, izjavivši da treba ulagati u optičku infrastrukturu uz određen oprez.

– Već je 90 posto grada pokriveno optičkom „paricom“. Čak je i Kučan pokriven, stoga treba pametno ulagati i razvijati mrežu tamo gdje je nema – rekao je Bosilj.

Replicirao mu je Davor Patafta naglasivši da je riječ o itekako isplativom ulaganju.

– Koliko god novaca da uložite u povećanje takve infrastrukture, ne može biti previše. Smatram da je to hvale vrijedno, a i informatičari koji rade na gradskom području podržavaju projekt – zaključio je ovaj poznati varaždinski poduzetnik.

Procijenjenu vrijednost spomenutih sredstava angažiranih u projektu „VaraždiNETz“, tvrtka u vlasništvu Stanislava Magića trebala bi dokazati elaboratom odgovarajućeg sudskog procjenitelja, čime bi imao udio u društvu od 56,25 posto.

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje