Povežite se s nama

U fokusu

Čitali smo JPP ugovor: podaci su tajni, a tablica s troškom održavanja – prazna!

Objavljeno:

- dana

NA DANU JPP UGOVORA

U Županijskoj palači u Varaždinu, baš u isto vrijeme kad i sjednica Županijske skupštine, počelo je jedinstveno događanje – Dan otvorenih vrata JPP ugovora.

U hodniku ispred Skupštinske dvorane stvorila se gužva. Nismo sreli niti jednog jedinog zainteresiranog građana, nego sve odreda županijske vijećnike i novinare. I dok su vijećnici čekali da počne sjednica, novinari su čekali župana zbog izjave.

– Već desetak godina slušam o tome kako su ugovori o JPP-u tajni, kako nitko nema uvida u njih, ne zna se što se u njima radi, da su kriminalni. Te informacije dolaze čak i od županijskih vijećnika. Ti ugovori stvarno nisu tajni, nisu kriminalni – objasnio je Predrag Štromar zašto je organizirao Dan JPP ugovora.

Nemojte čitati dva-tri sata…

Požalio se da u osam godina nitko nije zatražio uvid u te dokumente. Možda zato što se od svakoga tražilo da potpiše „izjavu o čuvanju tajnosti podataka“?

Usput smo provjerili smo trebamo li mi potpisati tu izjavu…

– Ako hoćete detaljno gledati, dva, tri sata ugovor, trebate potpisati da ga nećete kopirati i autorsko pravo predati nekom drugom odvjetničkom uredu. Autorski je zaštićen koncept ugovora. Sve informacije iz ugovora su dostupne 24 sata dnevno – lijepo nam je odgovorio župan.

Za svaki slučaj, provjerili smo i možemo li javno objaviti podatke iz ugovora, prije svega one o troškovima održavanja.

Jer u održavanju je zapravo „kvaka“. Ukupna cijena dvorane ili škole izgrađene po JPP-u je četiri do pet puta viša u odnosu na klasičnu gradnju, putem kredita. A baš se to održavanje (za koje je zadužen privatni partner) uvijek ističe kao velika prednost ili velika mana JPP projekata, jer značajno utječe na ukupnu cijenu.

– Možete objaviti troškove održavanja, koliki su financijski iznosi, jedino ne možete sam koncept – rekao nam je župan.

O konceptu ni riječi

Iako nam baš nije bilo jasno što znači „koncept ugovora“, odlučili smo da nećemo listati i čitati dva, tri sata, nego će nam jedan sat biti sasvim dovoljan.

Među osam ugovora, lijepo posloženih po stolu, slučajnim odabirom dopao nas je onaj između Županije i tvrtke T.P.N. Varaždin o izgradnji školskih dvorana Prve i Druge gimnazije Varaždin i to iz 2006. godine.

U odnosu na „klasične“ ugovore, u ovom je, primjerice, precizno ugovoreno u kojem roku privatni partner mora ukloniti kvar ili problem, primjerice s električnim instalacijama.

A onda nas je dočekalo veliko iznenađenje. U ugovoru za dvije sportske dvorane došli smo do dijela koji se zove „Troškovi uporabe – procjena troškova održavanja“.  Lijepo piše: „Privatni partner je obvezan ispuniti tablicu podacima na osnovi procjene troškova uporabe za cijelo vrijeme trajanja ugovora, u periodu korištenja škole.“

Ispod toga je tablica u kojoj treba popuniti kolika je procjena troškova za planirano preventivno održavanje, za reaktivno održavanje, održavanje električnih te strojarskih instalacija. Ta tablica je potpuno prazna! U njoj nema niti jedne jedine brojke.

Kako je moguće da se u ugovoru ne spominje koji su procijenjeni troškovi održavanja, a održavanje je jedna od stavki koja najviše utječe na najamninu koja se plaća novcem poreznih obveznika?!

Ali možda nismo dobro vidjeli, jer smo brzo listali i čitali. Zato smo poslali zamolbu u Županiju da nam objasne zašto je ta tablica prazna.

Čitamo i ne vjerujemo

I nije to bilo sve što nas je iznenadilo: otkrili smo da čitamo ugovor u kojem su gotovo svi podaci zaštićeni kao tajni! Baš to piše na listu na samom kraju ugovora. Pa župan je baš danas ustvrdio nešto potpuno suprotno. Što je onda tajno, a što nije?

I to smo pitali župana. Čekamo odgovor i na tome mu unaprijed zahvaljujemo.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje