Povežite se s nama

Kultura

Bućanovi plakati, pogled iza scene i posjet žena iz Udruge Kamensko obilježava ovu Noć kazališta

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 25. studenoga, održat će se Noć kazališta.

Posebnost ovogodišnje Noći kazališta jest u tome što će svi ljubitelji predstava i koncerata moći vidjeti što se to događa u kazalištu iza scene.

– Namjera je ovog puta bila da publika vidi na koji se način stvara kazalište i da vide da predstava nije samo dan premijere gdje glumci dođu i glume, nego da imaju cijelu kompaseriju koja se brine na koji će način izgledati scena, glumci, šminka, rasvjeta, ton, pa i režija i scenografija. Dakle, cijelo tehničko osoblje imat će funkciju glumca – objasnila je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević.

Dodala je da publika može doći u svaku prostoriju Kazališta, a posebno ju veseli i to što će Kazalište na taj dan pokazati da u isto vrijeme mogu raditi i Koncertna dvorana i gledalište, a to je mogućnost koju niti jedno drugo kazalište u Hrvatskoj nema.

Intendantica Jakovljević objasnila je pobliže i program Noći Muzeja koji je većinom fokusiran na mlade.

U 11 sati na Velikoj sceni kazališta počinje proba za predstavu Maxa Fricha „Palikuće“ koja će premijerno biti izvedena 1. prosinca u HNK-u, te je proba otvorena za sve posjetitelje. U isto vrijeme u Dvorani 72 održava se besplatna Lutkarska radionica za djecu čiji je voditelj Dubravko Torjanac.

U Velikoj koncertnoj dvorani, također u 11 sati, koncert „Pripremamo se za Božić“ održati će Zbor i orkestar Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz je slobodan.

Subotnje poslijepodne u Kazalištu, odnosno u Klubu Europa media, obilježit će najnovija predstava Produkcije Kazališnog studija mladih. Skupina Frendići izvode „U mir i ljubav vjerujem“, a skupina Trepavice izvode „Nikad nije kasno“, a sve pod vodstvom Renate Eldan.

Na sceni Zvonimira Rogoza u 18 sati održat će se predstava Jagode Kralj Novak, Cabaret „Singerica koju će prvi puta odgledati žene iz Udruge Kamensko. Ulaznica za tu predstavu više nema.

U 20 sati počinje Koncert mladih solista Gabrijele Deglin i Romana Mamontova, a u 22 sata na Sceni Rogoza počinje funk soul jazz koncert „The Playboysa“.

Također, od 10 do 17 sati u predvorju Velike koncertne dvorane i Velike scene održat će se izložba plakata „Boris Bućan za HNK u Varaždinu“.

Izvor: Marta Konjačić/HNK/ARHIVA RT
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje