Povežite se s nama

Kultura

Bućanovi plakati, pogled iza scene i posjet žena iz Udruge Kamensko obilježava ovu Noć kazališta

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 25. studenoga, održat će se Noć kazališta.

Posebnost ovogodišnje Noći kazališta jest u tome što će svi ljubitelji predstava i koncerata moći vidjeti što se to događa u kazalištu iza scene.

– Namjera je ovog puta bila da publika vidi na koji se način stvara kazalište i da vide da predstava nije samo dan premijere gdje glumci dođu i glume, nego da imaju cijelu kompaseriju koja se brine na koji će način izgledati scena, glumci, šminka, rasvjeta, ton, pa i režija i scenografija. Dakle, cijelo tehničko osoblje imat će funkciju glumca – objasnila je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević.

Dodala je da publika može doći u svaku prostoriju Kazališta, a posebno ju veseli i to što će Kazalište na taj dan pokazati da u isto vrijeme mogu raditi i Koncertna dvorana i gledalište, a to je mogućnost koju niti jedno drugo kazalište u Hrvatskoj nema.

Intendantica Jakovljević objasnila je pobliže i program Noći Muzeja koji je većinom fokusiran na mlade.

U 11 sati na Velikoj sceni kazališta počinje proba za predstavu Maxa Fricha „Palikuće“ koja će premijerno biti izvedena 1. prosinca u HNK-u, te je proba otvorena za sve posjetitelje. U isto vrijeme u Dvorani 72 održava se besplatna Lutkarska radionica za djecu čiji je voditelj Dubravko Torjanac.

U Velikoj koncertnoj dvorani, također u 11 sati, koncert „Pripremamo se za Božić“ održati će Zbor i orkestar Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz je slobodan.

Subotnje poslijepodne u Kazalištu, odnosno u Klubu Europa media, obilježit će najnovija predstava Produkcije Kazališnog studija mladih. Skupina Frendići izvode „U mir i ljubav vjerujem“, a skupina Trepavice izvode „Nikad nije kasno“, a sve pod vodstvom Renate Eldan.

Na sceni Zvonimira Rogoza u 18 sati održat će se predstava Jagode Kralj Novak, Cabaret „Singerica koju će prvi puta odgledati žene iz Udruge Kamensko. Ulaznica za tu predstavu više nema.

U 20 sati počinje Koncert mladih solista Gabrijele Deglin i Romana Mamontova, a u 22 sata na Sceni Rogoza počinje funk soul jazz koncert „The Playboysa“.

Također, od 10 do 17 sati u predvorju Velike koncertne dvorane i Velike scene održat će se izložba plakata „Boris Bućan za HNK u Varaždinu“.

Izvor: Marta Konjačić/HNK/ARHIVA RT
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati