Povežite se s nama

Život i društvo

BUDI DIV – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u utorak u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Kreativnost i inovativnost je važna

Pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV u varaždinskom kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice u utorak, 14. studenog od 9 do 15 sati održat će se događanje Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade. 

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Potencijal intelektualnog vlasništva velik, ali neiskorišten

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (predstava, video-clipovi, skečevi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima) educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu provoditi će se u tri dijela.

Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu provoditi će se u tri dijela.

Prvi dio (od 9 do 11 sati) namijenjen je djeci nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća predstavu “Tko je to izumio” autorice Nine Horvat u izvedbi Teatra Tirena, koja na jednostavan i zabavan način predstavlja neke hrvatske izumitelje i autore. Nakon toga slijedi razgovor s djecom te interaktivne kreativne radionice na stanicama za učenje.

Za više razrede osnovnih škola rezervirano je vrijeme od 11 do 13 sati u kojem će djeca pratiti interaktivni zabavno-edukativni mozaik “Imam ideju” autorice Lare Antić Prskalo koja im kroz dijalog koji sadrži niz kratkih skečeva i tematskih video zapisa približava pojam intelektualnog vlasništva. I za ovaj uzrast predviđene su interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Prvo filmovi, a onda interaktivne radionice za srednjoškolce

Za srednjoškolce će se u terminu od 13-15 sati prikazati dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Mia Marić, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić) nakon kojeg će se održati tribina s mladim i uspješnim kreativcem Martinom Košćakom iz Varaždina. Nakon toga i za srednjoškolce će se održati interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

– Potencijal intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj na žalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti. Put bržeg gospodarskog oporavka je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije – poručuju organizatori.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Objavio Zavod: alergija na antibiotike nije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolje pojasnivši atopijske i alergijske kontraindikacije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, koje i HZJZ prihvaća, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s mRNA COVID-19 cjepivom ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj.

Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe promatrati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

– Dosadašnje iskustvo cijepljenja s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pokazuje da su alergijske reakcije rijetke i da vrlo rijetko zahtijevaju hitnu aplikaciju antialergijskih lijekova, a kako pri svakom cijepljenju takva terapija sukladno našim preporukama ionako treba biti dostupna (na mjestu cijepljenja), preporučujemo da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom – ističu iz Zavoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!