Povežite se s nama

Život i društvo

BUDI DIV – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u utorak u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Kreativnost i inovativnost je važna

Pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV u varaždinskom kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice u utorak, 14. studenog od 9 do 15 sati održat će se događanje Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade. 

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Potencijal intelektualnog vlasništva velik, ali neiskorišten

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (predstava, video-clipovi, skečevi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima) educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu provoditi će se u tri dijela.

Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu provoditi će se u tri dijela.

Prvi dio (od 9 do 11 sati) namijenjen je djeci nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća predstavu “Tko je to izumio” autorice Nine Horvat u izvedbi Teatra Tirena, koja na jednostavan i zabavan način predstavlja neke hrvatske izumitelje i autore. Nakon toga slijedi razgovor s djecom te interaktivne kreativne radionice na stanicama za učenje.

Za više razrede osnovnih škola rezervirano je vrijeme od 11 do 13 sati u kojem će djeca pratiti interaktivni zabavno-edukativni mozaik “Imam ideju” autorice Lare Antić Prskalo koja im kroz dijalog koji sadrži niz kratkih skečeva i tematskih video zapisa približava pojam intelektualnog vlasništva. I za ovaj uzrast predviđene su interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Prvo filmovi, a onda interaktivne radionice za srednjoškolce

Za srednjoškolce će se u terminu od 13-15 sati prikazati dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Mia Marić, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić) nakon kojeg će se održati tribina s mladim i uspješnim kreativcem Martinom Košćakom iz Varaždina. Nakon toga i za srednjoškolce će se održati interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

– Potencijal intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj na žalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti. Put bržeg gospodarskog oporavka je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije – poručuju organizatori.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ponos Varaždinske županije: imamo čak 33 državna prvaka u osnovnim i srednjim školama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak 33 državna prvaka u školskoj godini 2021./2022. dolaze iz Varaždinske županije.

Za učenike osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili izuzetan uspjeh na državnim natjecanjima te njihove mentore, prijem je danas u atriju Županijske palače u Varaždinu priredio župan Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Županijske skupštine dr. sc. Josipom Križanićem te pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom.

Župan Stričak čestitao je prvacima i njihovim mentorima te ujedno zahvalio svima koji rade u obrazovnom sustavu.  

– Unatoč brojnim izazovima, i ova škola godina odrađena je odlično. U obrazovnom sustavu ponovno smo napravili iskorak formiravši četiri centra izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, proveli smo jedinstveni projekt građanskog odgoja, bili domaćin međunarodne konferencije za razvoj talenata. Tu ne stajemo, sustav jednakih šansi nastavljamo nadograđivati. Odluku o stipendiranju učenika i studenata ćemo dodatno unaprijediti, program produženog boravka nadograditi te prezentirati novi program pod nazivom „Školski DIZEL“. Iznimno veseli da sva ta ulaganja daju sjajne rezultate. Učenici iz Varaždinske županije su na državnim natjecanjima osvojili 73 medalje, među kojima su 33 državna prvaka. Svima čestitam! –  istaknuo je Stričak.

Čestitkama se pridružio i dr. sc. Križanić: “Zahvaljujem svima na izuzetno visoko dignutoj ljestvici izvrsnosti koju iz godine u godinu dižete sve više. Ovo što danas želimo s ponosom pokazati javnosti je vrh vrhova, „creme de la creme“. Svim mladima želim poručiti da ste vi naša sadašnjost i naša budućnost. Mi već sada računamo na vas, kao što ćemo na vas računati i u budućnosti.”

Pročelnik Huđek iznio je podatke s kojima se Varaždinska županija s pravom ponosi.

– Ove školske godine imamo 22 državna prvaka na natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, tri na natjecanjima u glazbi i osam državnih prvaka na natjecanjima u sportu. Uz to su na državnim natjecanjima naši učenici osvojili 23 druga mjesta te 17 trećih. Ovi rezultati našeg obrazovnog sustava su takvi da možemo biti uzor drugima – naveo je dr. sc. Huđek.

Prvacima i njihovim mentorima uručeni su prigodni pokloni, a program je završio izvrsnim nastupom državnog prvaka Momčila Lakete, učenika Glazbene škole u Varaždinu, pobjednika 60. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji harmonika.

DRŽAVNI PRVACI – POPIS 2022.

A. Natjecanja u znanju

1. Tomo Androlić, VII. OŠ Varaždin, 8. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, mentor: Domin Jurišić

2. Petra Aračić, Gospodarska škola Varaždin, 4. razred, Državno natjecanje iz francuskoga jezika, mentorica: Kristina Kuščar

3. Blaž Hrastić, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, 8. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – elektrotehnika, mentor: Tomislav Čavlek

4. Klara Klampfl, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, 7. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – strojarske konstrukcije, mentorica: Anđelka Barlek

5. Matej Kovačević, OŠ Tužno, 5. razred, Državno natjecanje iz informatike – primjena algoritama, mentorica: Gordana Sokol

6. Amalija Rafaj Škriljevečki, Prva gimnazija Varaždin, 4. razred, Državno natjecanje iz astronomije, mentor: Denis Barčot

7. Marin Rođak, VI. OŠ Varaždin, 6. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – robotika, mentori: Marko Martinec; Ivica Kolarić

8. Lana Šćukanec, I. OŠ Varaždin, 8. razred, Državno natjecanje iz informatike – osnove informatike, mentorica: Tamara Ređep

B. Strukovna natjecanja  

9. Filip Belani, Srednja strukovna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – pekarstvo, mentorica: Ivana Jurkin

10. David Golubić, Srednja strukovna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – stolarstvo, mentor: Goran Panić

11. Velimir Hiržin, Srednja strukovna škola, 2. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – šumarstvo, prerada i obrada drva, mentorica: Žaklina Vitez

12. Nikolina Hižak, Gospodarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – tajničko poslovanje, mentorica: Iva Vukotić

13. Veronika Hrman, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – ekolaboratorij, mentorica: Tamara Tkalec Car

14. Bruno Kanjir, Srednja strukovna škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – šumarstvo, prerada i obrada drva, mentorica: Žaklina Vitez

15. Matija Kos, Elektrostrojarska škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – elektrotehnika i računalstvo, mentor: Miljenko Tomašek

16. Simon Kušter, Elektrostrojarska škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ –  elektrotehnika i računalstvo, mentor: Miljenko Tomašek

17. Fran Liber, Strojarska i prometna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – kućne instalacije, mentor: Dubravko Kern

18. Petra Magdalenić, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

19. Iva Mlinarec, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

20. Lorena Sreček, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

21. Ivan Toma, Strojarska i prometna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – kućne instalacije, mentor: Dubravko Kern

22. Leona Vajdić, Srednja škola “Arboretum Opeka” Vinica, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – cvjećarstvo, mentorica: Ana Ernoić Milošević


C. Natjecanja u glazbi

23. Pjevački zbor mlađeg uzrasta “Uršuline zvjezdice” Katoličke OŠ Svete Uršule, 65. glazbene svečanosti hrvatske mladeži, mentor: Višeslav Jaklin

24. Pjevački zbor starijeg uzrasta “Uršuline zvjezdice” Katoličke OŠ Svete Uršule, 65. glazbene svečanosti hrvatske mladeži, mentor: Višeslav Jaklin

25. Momčilo Laketa, Glazbena škola u Varaždinu, 3. razred, 60. hrvatsko natjecanje učenika  studenata glazbe i plesa – harmonika, mentorica: Karmen Antunović


D. Natjecanja u sportu

26. Brunela Hrženjak, OŠ Vinica, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama -plivanje, mentor: Branimir Štimec

27. Nikola Kosec, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama – plivanje – slobodan stil i leđno, mentorica: Kristina Kralj

28. Leona Pičija, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama -bacanje kugle, mentorica: Kristina Kralj

29. Mirna Roginek, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama plivanje – prsni stil. mentorica: Kristina Kralj

30. Predrag Sabati, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama – bacanje kugle, mentorica: Kristina Kralj

31. ŠSD Šemovec – OŠ Šemovec, Državno prvenstvo ŠSD-a, stolni tenis – dječaci, mentor: Damir Popović       

32. ŠSD Druga gimnazija Varaždin, Državno prvenstvo ŠSD-a, stolni tenis – djevojke, mentor: Dario Kos

33. ŠSD IKS – OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, Državno prvenstvo ŠSD-a, odbojka – 5. i 6. razred – djevojčice, mentor: Kruno Poje

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje