Povežite se s nama

Međimurje

Buduće mesare čekaju stipendije od 600 kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

DOBRA VIJEST

Učenicima koji u novoj školskoj godini upišu obrazovni program za deficitarne mesare, Mesna industrija Vajda ponudit će stipendiju tijekom cijeloga srednjoškolskog obrazovanja!

Jedan je od uvjeta ostvarenja stipendije i odrađivanje prakse u Vajdi, što će sigurno privući učenike Srednje škole Prelog, s kojom Vajda surađuje: učenici zanimanja mesar i dosad su imali priliku steći praktična znanja i vještine u pogonima čakovečke mesne industrije, pri čemu su im plaćeni putni troškovi i topli obrok te isplaćena učenička nagrada za obavljanje prakse. Na ovaj korak u Vajdi su se odlučili zbog sve manje mesara. Pad interesa za to zanimanje bilježi Srednja škola Prelog, ali i u Vajdi ističu da se u samo šest godina broj učenika na praktičnoj nastavi smanjio za čak 70 posto. 

– Odlučili smo dodatno potaknuti učenike da se odluče za mesare projektom stipendiranja kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a s kojim će se krenuti od rujna ove godine. Natječaj za stipendije ćemo objaviti, no radi se o iznosu od 600 kuna mjesečno koji će se isplaćivati kroz cijelu školsku godinu – rekao je Vilim Simon, član Uprave Vajde. Vajdin projekt stipendiranja podržao je i Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog. – Naša je želja kod mladih i roditelja potaknuti razmišljanje o odabiru obrazovnih programa za deficitarna zanimanja koji im omogućuju zaposlenje. Drago nam je što u tim nastojanjima imamo partnera u Vajdi – istaknuo je Gregur.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje