Povežite se s nama

Međimurje

Buduće mesare čekaju stipendije od 600 kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

DOBRA VIJEST

Učenicima koji u novoj školskoj godini upišu obrazovni program za deficitarne mesare, Mesna industrija Vajda ponudit će stipendiju tijekom cijeloga srednjoškolskog obrazovanja!

Jedan je od uvjeta ostvarenja stipendije i odrađivanje prakse u Vajdi, što će sigurno privući učenike Srednje škole Prelog, s kojom Vajda surađuje: učenici zanimanja mesar i dosad su imali priliku steći praktična znanja i vještine u pogonima čakovečke mesne industrije, pri čemu su im plaćeni putni troškovi i topli obrok te isplaćena učenička nagrada za obavljanje prakse. Na ovaj korak u Vajdi su se odlučili zbog sve manje mesara. Pad interesa za to zanimanje bilježi Srednja škola Prelog, ali i u Vajdi ističu da se u samo šest godina broj učenika na praktičnoj nastavi smanjio za čak 70 posto. 

– Odlučili smo dodatno potaknuti učenike da se odluče za mesare projektom stipendiranja kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a s kojim će se krenuti od rujna ove godine. Natječaj za stipendije ćemo objaviti, no radi se o iznosu od 600 kuna mjesečno koji će se isplaćivati kroz cijelu školsku godinu – rekao je Vilim Simon, član Uprave Vajde. Vajdin projekt stipendiranja podržao je i Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog. – Naša je želja kod mladih i roditelja potaknuti razmišljanje o odabiru obrazovnih programa za deficitarna zanimanja koji im omogućuju zaposlenje. Drago nam je što u tim nastojanjima imamo partnera u Vajdi – istaknuo je Gregur.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje