Povežite se s nama

U fokusu

Budućnost: turisti će doći radi doktora, terapija i uljepšavanja

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Franz iz Beča, 50-godišnji Austrijanac, ima problema s kralježnicom, a na rehabilitaciju je odlučio doći u Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama. Nude mu vrhunsku zdravstvenu uslugu, smještaj je solidan, a cijena niža nego u Austriji.

Kad je došao na izlet u Varaždin sreo je Njemicu Monicu, koja je došla na tjedan dana na medicinsko-kozmetičke zahvate, jer je željela osvježiti izgled kod iskusnog liječnika, a po prihvatljivoj cijeni. Na Korzu im se pridružio i Slovenac Primož, koji je došao “srediti” zube.

Dolazak stranaca u Varaždinsku županiju zbog zdravstvenih usluga danas je rijetkost, no opisani prizor mogao bi postati stvarnost. U ukupnom prihodu hrvatskog turizma onaj zdravstveni sudjeluje sa svega dva posto.

Čelni ljudi Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, koji je osnovan u listopadu prošle godine, žele taj udio podići na 15 posto. S tim ciljem su počeli pripremati Akcijski plan, ali i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje će omogućiti razvoj zdravstvenih usluga u turizmu.

– Na to već godinama čekaju toplice, kao jedan od budućih zamašnjaka zdravstvenog turizma – istaknuo je nedavno predsjednik Zavoda i pomoćnik ministra zdravlja doc. dr. Miljenko Bura.

Uz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u pripremi i Akcijski plan za zdravstveni turizam

Među njima su i Varaždinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, u kojoj će sljedeće godine novcem EU početi izgradnja Spinalnog centra. Novi objekt bit će moderno uređen i opremljen – idealno za dolazak turista iz Europe, ali i s drugih kontinenata.

Što će planovi za razvoj zdravstvenog turizma konkretno donijeti topličkoj bolnici, ali i zdravstvu u cijeloj Varaždinskoj županiji?

To smo pitali Damira Mihalića, sanacijskog upravitelja Specijalne bolnice, ali i koordinatora Povjerenstva za zdravstvene usluge u turizmu pri Ministarstvu zdravlja.

– Specijalna bolnica raspolaže s oko 1.000 kreveta različite razine standarda. Od toga je 488 kreveta ugovoreno s HZZO-om za pružanje zdravstvene zaštite za osiguranike Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Razumljivo je da smo neposredno zainteresirani da preostali dio kapaciteta možemo ponuditi na tržištu zdravstvenih usluga. Budući da postojeća zakonska legislativa nije usklađena, radi se na tome da se što prije uredi. Nakon dosta godina na državnoj razini su usklađene dvije strategije, razvoja turizma i razvoja zdravstva do 2020. godine, koje područje razvoja zdravstvenog turizma definiraju kao područje najvećeg potencijala rasta – navodi Mihalić.

Rast i zapošljavanje

Napominje da će izmjene zakona omogućiti ubrzani razvoj zdravstvenog turizma putem topličke bolnice, ali i putem medicinskih potencijala cijele županije. Stranim klijentima će svoje zdravstvene usluge moći ponuditi privatne prakse i poliklinike, a i domovi za brigu o starijima.

– Osim usluga fizikalne medicine i rehabilitacije, medicinskog wellnessa, tu su potencijali kroz usluge dentalnog turizma, paketi koji se vezuju uz ljepotu i zdravlje, paketi za koje je potrebna manja kirurška intervencija (face lifting), dermatologija, briga i medicinska skrb o osobama treće životne dobi, medicinske usluge koje pružaju specijalističke poliklinike i prakse kroz liječenje ili rješavanje određenog zdravstvenog problema – nabrojio je Mihalić i zaključio da će to generirati rast i novo zapošljavanje.

Možemo biti predvodnici

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, ali i cijele Varaždinske Toplice mogle mogle bi napokon doživjeti procvat. – Vjerujem da Toplice s okruženjem, Varaždinom i Varaždinskom županijom, imaju ogroman potencijal biti predvodnici u zdravstvenom turizmu Hrvatske. Uz dobro osmišljenu strategiju i neophodna ulaganja, Toplice, Varaždin i županija kao boravišna destinacija to mogu postići u relativno kraćem vremenskom razdoblju zbog specifičnosti zdravstvene usluge koja iziskuje dulje vrijeme boravka turista-klijenta, koji zahtijeva 24-satnu ponudu doživljaja.
Znamo da je turizam “niskoakumulativna industrijska grana”, ali s obzirom na karakteristike cjelogodišnjeg poslovanja te relativno visokog udjela u zaposlenosti, još uvijek je nedovoljno iskorišten potencijal. Posvećen sam tom cilju – ističe Damir Mihalić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje