Povežite se s nama

Život i društvo

Bukovečki kraj ponosi se svojim obrtnicima koji organizirano djeluju već 115 godina

Objavljeno:

- dana

Obrtnici s područja ludbreške regije, pa tako i općina Mali i Veliki Bukovec organizirano djeluju već više od punog stoljeća. Svečanom sjednicom Udruženja obrtnika Ludbreg održanom u Svetom Petru proslavljena je velika 115. godišnjica organiziranog rada obrtnika, što je bila prilika i za dodjelu priznanja obrtnicima koji ove godine slave jubilarne obljetnice.

Nagrađeno ih je i petero s područja općina Mali i Veliki Bukovec.

Naime, za jubilarnih 10 godina rada nagrađeni su obrti Marija Viraga i Tadeja Bohorča iz Općine Mali Bukovec, a za 20 godina rada priznanje je otišlo u ruke obrtnice Andreje Vrbanić iz Općine Veliki Bukovec. Velikih četvrt stoljeća ove godine obilježava obrt Marije Snježane Zadravec, a 30 godina obrt Mladena Kovačeka iz Općine Mali Bukovec kojima su također uručena priznanja.

Čestitke svojim obrtnicima uputili su i načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić koji su uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dalibora Kratohvila, predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije Igora Šokovića i predsjednicu Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg Nikolinu Kancijan Golubić, te brojne druge visoke uzvanike prisustvovali svečanosti.

Na području Općine Veliki Bukovec djeluje 18 obrta, a ova brojka ne čudi, budući da Općina već četvrtu godinu zaredom provodi program kojim potiče razvoj obrtništva.

– Naš program se sastoji od tri mjere: potičemo nova otvorenja, sufinanciramo nabavku opreme i pomažemo što se tiče same promocije i marketinga obrta. Mjere su jako dobro prihvaćene te u zadnje četiri godine imamo pet novoosnovanih obrta. To dokazuje da je naš program i da su naše mjere učinkovite i hvalevrijedne – izjavio je Vrbanić.

Osim što kroz razne mjere sufinancira rad svojih obrtnika, Općina stipendira učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja i na taj način potiče njihovo usmjeravanje prema strukama kojih nedostaje na tržištu rada.

– Općina uvijek razmišlja o tome da su obrtnici stupovi gospodarstvenog društva i zato potičemo obrtnike i obrtnička zanimanja. To su deficitarna zanimanja i dajemo 40 eura stipendije mjesečno svakom učeniku koji se školuje za neko deficitarno zanimanje – pojasnio je Vrbanić.

Zadovoljstvo što se svečanost održala na području Općine Mali Bukovec izrazio je načelnik Marković koji je naglasio kako njihovo područje bilježi rast broja obrtnika, a trenutno ih djeluje 23.

– U razgovoru s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Varaždinske županije utvrdili smo da postoji temelj za daljnji razvoj obrtništva i to kroz daljnje poticanje strukovnog obrazovanja i rada naših obrtnika. S obzirom da smo male općine koje ne raspolažu značajnim financijskim sredstvima, jedna od ideja je, što dogovaramo sa svojom Udrugom obrtnika i zanatlija, da im Općina sufinancira izradu projektne dokumentacije, kako bi mogli uspješno povlačiti sredstva iz nacionalnih i europskih fondova – poručio je Marković.

Kao i susjedni Veliki Bukovec, i Općina Mali Bukovec stipendira svoje srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja, čime nastoji odgovoriti na potrebe tržišta rada.

– Uspostavili smo lijepe kontakte s predstavnicima Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg i vjerujem da će buduća suradnja biti dobra. Promjenom rukovodstva očekujemo pozitivne promjene, bolju suradnju i na kraju i rezultate – zaključio je Marković.

Život i društvo

Donosimo popis marljivih učenika iz Varaždinske i Međimurske županije koji su ove godine zaslužili Oskar znanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

oskar znanja

Svečana dodjela Oskar znanja pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2022./2023., i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima održat će se 13. lipnja u 12 sati u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove se godine dodjeljuje 19. put. Dodjelu Oskar znanja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz ovih 19 godina. Kreirali su je akademski umjetnici, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine skulpturu Oskar znanja izrađuju učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Donosimo popisu dobitnika Oskara znanja za Varaždinsku i Međimursku županiju.

Pobjednici državnih natjecanja u znanju

Varaždinska županija

 • Matej Kovačević, informatika, Osnovna škola Tužno, mentorica Gordana Sokol
 • iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za Sigurno u prometu Martin Galić, Ivano Bruža i Helena Evačić (mentorica Anđelka Barlek) te Sara Spevan iz OŠ Vinica (mentor Branimir Štimec)
 • Zara Manojlović, astronomija, VI. osnovna škola Varaždin, mentor Dario Maltarski
 • Pjevački zbor starije uzrasta OŠ “Uršuline Zvjezdice” Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Varaždin, Glazbene svečanosti, mentor Višeslav Jaklin

Međimurska županija

 • Marta Premuš, hrvatski jezik, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentorica Vedrana Močnik
 • Matea Srnec, engleski jezik, Osnovna škola Strahoninec, mentorica Tamara Vidović
 • Marijela Drvoderić, njemački jezik, Srednja škola Čakovec, mentorica Iva David
 • Noa Jambrović, talijanski jezik, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, mentorica Petra Knok
 • Nikola Dolenec, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Saša Ovčarić, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Gabriel Horvat, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Ema Novak, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Vito Križaić, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Karlo Meglić

Osvajači medalja ili prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima

 • Lana Krog, 19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (bronca), Prva gimnazija Varaždin, mentorica Tajana Begović
 • Mila Maretić, Prirodoslovna olimpijada Europske unije 2023. (bronca) i 26. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JMBO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Emanuel Tukač, 16. Srednjoeurpska matematička olimpijada (MEMO) (srebro), Prva gimnazija Varaždin
 • Marija Dora Marodi, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (srebro), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
 • Barbara Kelava, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Juraj Kolarić iz ESS Varaždin i Franko Prikratki iz II. OŠ Varaždin za treće mjesto na RoboCup Junior Bangkok 2023, mentor obojici je Ivica Kolarić

Nastavite čitati

Život i društvo

Kneginečka biciklijada već je 17. put bila lijepo rekreativno druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kneginečka biciklijada održana je po 17. puta u utorak, 30. svibnja, povodom Dana državnosti.

Biciklijadu je organizirala Sportska zajednica Općine Gornji Kneginec uz pokroviteljstvo Općine Gornji Kneginec. Ruta biciklijade bila je rekreativnog karaktera ukupne duljine 20 kilometara.

Start biciklijade bio je u 9:30 sati na kneginečkim ribnjacima odakle su biciklisti krenuli nizinskim dijelom općine kroz ulice Turčina, Gornjeg i Donjeg Kneginca te Varaždin Brega. Postaju za osvježenje u šumi Krč organizirala je Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, dok su cijelu trasu osiguravali vatrogasci DVD-a Donji Kneginec i DVD-a Gornji Kneginec te jedno vozilo prometne policije Varaždin.

Jedna od postaja bio je i Trg vlč. Zvonimira Rabuzina u Gornjem Knegincu gdje su sudionici biciklijade, zajedno s čelnicima Općine Gornji Kneginec, položili vijenac ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Okupljene je blagoslovio vlč. Ivica Puškadija.

Cilj kneginečke biciklijade ove godine bio je na kneginečkim ribnjacima gdje su svi sudionici počašćeni hranom i pićem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje