Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: Da je Kišiću stalo do vrtića i škola, onda ne bi stavio SDP-ovce u NO Termoplina za 4.000 kn mjesečno

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE VIJEĆNIKA HSLS-a

Izjave predsjednika varaždinskog SDP-a Alena Kišića u “Otvorenom studiju” VTV Televizije o lošim uvjetima u Dječjem vrtiću Varaždin, kao i u gradskim školama izazvale su oštre reakcije.   

<< Kišić: Vrtić u Varaždinu plaćam 200 kuna više, a krov prokišnjava. Kao da smo iz Sheratona došli u Turist

Nakon što je u petak na svojem Facebook profilu reagirao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji je Kišiću poručio da oporba dugo upozorava na loše stanje u Vrtiću te nudi prijedloge koje HNS i SDP odbijaju, u našu redakciju stiglo je i reagiranje vijećnika HSLS-a Željka Bunića.

– Da je gospodinu Kišiću zaista stalo do povećanja standarda dječjih vrtića i škola, njegovi prvi potezi ne bi bili postavljanje svoja dva člana u nadzorni odbor Termoplina za apanažu od 4.000 kuna, nego inzistiranje da se tema preplaćivanja računa za plin javnim ustanovama uvrsti na sjednicu Gradskog vijeća. Jer gradske škole i vrtići su u razdoblju od studenoga 2014. do kraja prosinca 2015. dogovorene cijene plina preplatili 397.000 kuna, što su podaci iz izvješća gradskog revizora – istaknuo je Bunić.

Navodi da  su upravo na tom slučaju, ali i nizu drugih, SDP i gospodin Kišić pokazali da nemaju ni mrvicu socijalne osjetljivosti.

– Za ovakav SDP su omiljene kategorije hotel Sheraton, službena vozila, privilegije, masno plaćeni nadzorni odbori. Za njih su neomiljene teme cijene plina za javne ustanove, cijene grijanja umirovljenika i radnika, otkup bezvrijednog kioska za 115.000 kuna i tako dalje – ustvrdio je Bunić.

“Politička marioneta”

Vijećnik HSLS-a navodi da se Kišić, gostujući u emisiji „Otvoreni studio“ VTV Televizije, više puta pohvalio da predaje komunikologiju na visokim učilištima.

– Zbog toga doista zaista ne sumnjam u njegovu iskrenost kada navodi da na žalost ili na sreću nije živio u Varaždinu u Pavlinskoj ulici. Treba li mu zamjeriti zbog toga što smatra da je sretna okolnost da do svoje 39. godine nije živio u Gradu Varaždinu, najbolje će procijeniti oni za koje gospodin Kišić misli da bi ga trebali birati za gradonačelnika u gradu u koji je kao politička marioneta došao isključivo po zadatku i nalogu partije. Došao je da  Varaždincima pokaže kako jedan „dopetenec“, kao što sam kaže, pokaže kako treba voditi grad, bez obzira što taj grad gotovo ne poznaje. Jer da poznaje Varaždin vjerojatno bi se bolje uputio u problem prenapučenosti 6. osnovne škole, u koju je i ovoj školskoj godini upisano desetak djece iz Ulice braće Radića i Trakošćanske, kojima je 2. OŠ bliža od 6. OŠ – navodi Bunić.

Reagirao je i na Kišićeve izjave da su bale „percepcijski problem“.  

– Bale koje se nalaze na lokaciji Brezje nisu percepcija, nego činjenica, ali i sramota u kojoj SDP ima svoju gotovo odlučujuću ulogu budući da ta stranka od 2011. godine ima svojeg dogradonačelnika, a do konca 2015. premijera te dva  ministra zaštite okoliša! – poručio je Bunić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje