Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: Hoće li SDP opet biti preglasan i ponižen, a direktor Varkoma Vlašić prezimiti?

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Hoće li SDP nakon preglasavanja njihova dva člana u Nadzornom odboru Termoplina biti posramljen i ponižen, pa će varaždinskom gradonačelniku uzvratiti nepodržavanjem proračuna za 2017. godinu?

Tim pitanjem je gradski vijećnik HSLS-a Željko Bunić reagirao na jučerašnju konferenciju za novinare gradskog SDP-a, na kojoj je Alen Kišić ponovno najavio da će putem SDP-ovih članova u NO-u Varkoma pokrenuti smjenu direktora Vlade Vlašića.

– Ići će na smjenu jednog od najvažnijih članova HNS-a u Varaždinu i intimusa gradonačelnika. Razlozi za smjenu su detaljno i argumentirano obrazloženi, što, naravno, pozdravljam, no s obzirom na to da HNS ima apsolutnu većinu u Nadzornom odboru Varkoma, očekujem da najavljena inicijativa neće biti podržana, da će članovi SDP-a biti preglasani, a direktor Varkoma prezimiti – navodi Bunić u priopćenju.

– Osobno me zanima hoće li  SDP nakon eventualnog i vjerojatnog preglasavanja članova SDP-a u NO-u ponovno biti posramljen i ponižen ili će SDP gradonačelniku uzvratiti nepodržavanjem proračuna Grada za 2017. bez obzira na oksimoronsku izjavu gospodina Kišića da će proračun podržati, ali da neće podržati prodaju Termoplina koja čini više od 20 posto proračunskih prihoda? Za mene bi takva reakcija pokazala da SDP misli ozbiljno i ne samo deklarativno brine za javni interes. U suprotnom će  konferencija za tisak biti amaterski režirana farsa SDP-a i HNS-a, tek igrokaz za javnost – zaključio je Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati